2024.07.18, Csütörtök
Mapei felmérés: átlagosan 133 napot kell várni szakemberre
Fotó: Mapei Kft.

Mapei felmérés: átlagosan 133 napot kell várni szakemberre

magyarepitok.hu

2021.03.24. 11:41 - Kalácska-Nagy Nóra

Országosan a legkevesebbet ácsra kell várni, a legtöbbet pedig gépészre és villanyszerelőre.

Hirdetés

Újra a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre emelkedett a szakemberhiány. Átlagosan 133 napot kell várni szakemberre. Két héttel többet, mint 2020 júliusában, és mindössze két nappal kevesebbet, mint múlt év februárjában, a pandémia előtt – jelentette be szokásos, éves (ezúttal online) sajtótájékoztatóján a Mapei Kft., amely idén ünnepli fennállásának 30. évét.  Az országos kutatás 4450 fő megkérdezésével készült.

 

A felújítási hajlandóság miatt nőtt a várakozási idő

A legalacsonyabb szakemberhiány Komárom-Esztergom megyében (110 nap) és Tolna megyében (114 nap). A legmagasabb szakemberhiány Hajdú-Bihar megyében (150 nap) és Csongrád-Csanád megyében (149 nap). Országosan a legkevesebbet ácsra kell várni, 94 napot. A legtöbbet gépészre, 157 napot, és villanyszerelőre, 145 napot.

„A jelenlegi 133 nap nagyon hosszú várakozási idő, az ideális egy-két hónappal szemben. Az adatokból úgy tűnik, hogy a szakemberhiány pandémia előtti szintre emelkedésében vélhetően az otthonteremtési és felújítási támogatások hatására javuló felújítási hajlandóság játszik szerepet”

– mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Forrás: Mapei Kft.

Ezt látszik alátámasztani, hogy jelentősen, 16 százalékkal nőtt a generálkivitelezők vállalási ideje. Jelenleg 113 napot kell generálkivitelezőre várni, a pandémia előtti 97 nappal szemben. A legkritikusabb a helyzet Veszprém és Heves megyében, ahol egyaránt 189 nap a várakozási idő generálkivitelező esetén.

 

Az ország nyugati felén több az otthonfelújítás

A kutatás keretében felmérésre került az otthonfelújítási támogatás igénylési hajlandóság. A felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe veszi az otthonfelújítási támogatást. További 35 százalék talán, még nem döntötte el, de lehetségesnek tartja.

Az adatokból kitűnik, hogy a közép-magyarországi és a dunántúli megyékben magasabb az otthonfelújítási támogatás igénybevételi hajlandóság, míg az észak-magyarországi és alföldi megyékben alacsonyabb.

Az otthonfelújítási támogatást biztosan igénylők aránya Pest, Baranya, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb, egyaránt 30 százalék.

A legalacsonyabb az otthonfelújítási támogatás igénybevételi hajlandóság Bács-Kiskun és Vas megyében (18 százalék), valamint Békés megyében (20 százalék).

 

A kutatás módszertana

A szakemberhiány felmérés országos kutatásként 2020 februárja óta harmadik alkalommal készült el nemet, településtípust és régiót vizsgálva, reprezentatív mintán. A legutóbbi adatfelvételre 2021 februárjában került sor, 4450 főt megkérdezve. Az adatfelvétel önkitöltős online kérdőívvel történt.

A kutatás célja megismerni a szakemberhiány mértékét Magyarországon. A kutatásban szakemberhiányként azt definiálták, hogy aki az elmúlt egy évben keresett szakembert, mennyi időt várt a megkereséstől a munka elkezdéséig.

Iparági hírekMapei Kft.szakemberhiánypiackutatás

Hírlevél

Hirdetés