2024.03.19, Kedd
Mélyépítési tervezés és kivitelezés a HBM-nél a kiszámítható ingatlanfejlesztésért
Fotók: HBM Kft.

Mélyépítési tervezés és kivitelezés a HBM-nél a kiszámítható ingatlanfejlesztésért

magyarepitok.hu

2021.07.31. 13:00 - Gyöngyösi Klaudia

Az építőipari alapanyagárak extrém mértékű emelkedése, valamint a pandémiás helyzet miatt kialakult visszaesésből való felépülés periódusában még fontosabb a szakszerű projektelőkészítés, ami a bizonytalansággal teli időszakokban is képes garantálni a kiszámítható és kockázatmentes kivitelezést. Erre kínál megoldást a mélyépítés területén a HBM Soletanche Bachy.

Hirdetés

A HBM egyik kiemelkedő szolgáltatása, hogy a gazdaságossági és megvalósíthatósági szempontokat előtérbe helyezve a fejlesztések korai fázisában megoldásokat nyújt a mélyépítési kockázatok hatékony kezelésére. Különösen fontos ez olyan projektek esetében, ahol szükség lehet a fejlesztési ütemezés rugalmas alakítására, vagy speciális munkaterületi adottságokhoz kell alkalmazkodni.

A HBM elkötelezett a komplex feladatok megoldásában. Tervezési és kivitelezési tapasztalatára alapozva az építészeti koncepcióalkotás fázisától teljes körű mélyépítési kockázatkezelési megoldásokat kínál az ingatlanfejlesztők számára - mondta el lapunknak Szepesházi Attila, a HBM műszaki vezetője.

A HBM tervezői szolgáltatásának integrált része a speciális mélyépítési technológiai szaktudás, mely biztosítja, hogy a megszülető tervek ütemterv szerint, gazdaságosan és biztonságosan megvalósíthatóak legyenek. A HBM műszaki tervezői-tanácsadói szolgáltatása keretében, a projektfejlesztés fázisában alternatív műszaki megoldási javaslatokat készít, kiegészítve reális költség- és ütemtervezéssel, hogy a projekt fejlesztők döntéshozatalát elősegítse már a koncepciótervezés idején.

Szakmai oldalról ezt támogatja a francia hátterű mélyépítő vállalat utóbbi 25 évében megvalósított projektjeinek tapasztalatát tömörítő monitoring adatbázisa. A HBM tehát egyfelől támaszkodik a korábban megvalósított mély munkatérhatárolások és a környező létesítményeinek helyszíni mérési eredményeire, másfelől a mélyalapozási projekteken összegyűjtött és egyetemi partnerekkel tudományosan feldolgozott, több mint 200 cölöp próbaterhelésének tapasztalataira.

Az adatbázis lehetőséget ad a mélyépítési tervezési módszerek folyamatos fejlesztésére és így gazdasági-műszaki értelemben optimális megoldások tervezésére.

 

Kiemelt hangsúly az innováción is

A HBM a magas szintű optimalizáció érdekében végzett adatgyűjtésen és elemzésen túl nagy hangsúlyt fektet az innovációra is. A magyarországi mélyépítő kivitelezők közül elsőként kezdett el foglalkozni új generációs BIM megoldások applikációjával.

Szepesházi Attila elmondta, a HBM korai bevonása a fejlesztés későbbi fázisára is pozitív hatással van. Ha egy projekt alacsony előkészítettségi szinttel kerül elindításra, az a kivitelezés során sok improvizációval jár, mely minden szereplő figyelmét elvonja a következő fázisok tervezéséről és újabb kockázatokat generál.

A HBM a projektfejlesztés korai szakaszában abban nyújt segítséget, hogy a kivitelezés első, mélyépítési ütemét biztonságba helyezi, így a fejlesztő nyugodtan foglalkozhat a megvalósítás későbbi szakaszaival.

 

A beruházások sikerében kulcsszerepe van a szakszerű műszaki tervezésnek

A megvalósíthatóságon túl a mélyépítő nagy hangsúlyt helyez a hatékony idő és költségmenedzsmentre is. A műszaki vezető elmondása szerint számos értékes referenciával rendelkeznek, ahol a kockázatok kiküszöbölésével, és alternatív megoldási javaslatok kidolgozásával jelentős költséget és sok esetben időt is spórolhattak meg a velük dolgozó fejlesztők. Tapasztalataik szerint a HBM átlagosan 10-30%-ot tud megtakarítani ügyfeleinek egy-egy projekten, azonban ha már a korai fázisban bevonják a mélyépítőt, a megtakarítás mértéke ennél nagyobb is lehet.

Szepesházi Attila véleménye szerint az aktuális iparági bizonytalanságok éppen elég kockázatot jelentenek minden szereplő, köztük a fejlesztők számára is, ezért az építőipari beruházások sikerében kulcsszerepe van a szakszerű, ugyanakkor a projektadottságokhoz és a megrendelői igényekhez rugalmasan igazodó műszaki tervezésnek, mely területen ügyfelei mindig számíthatnak a HBM-re.

Iparági hírekHBM Kft.tervezésinnovációépítőipari alapanyagok

Hírlevél

Hirdetés