2023.03.28, Kedd
Gyere haza, szakmunkás! - Az ÉVOSZ folytatja Építőipari Hazahívó Programját
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Gyere haza, szakmunkás! - Az ÉVOSZ folytatja Építőipari Hazahívó Programját

ÉVOSZ

2021.10.21. 13:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A hazavágyó építőipari dolgozók Münchenben tájékozódhatnak az itthoni lehetőségekről.

Hirdetés

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) piaci felmérései évek óta megerősítik, hogy a tervező és kivitelező vállalkozások üzleti tevékenységét legnagyobb mértékben akadályozó tényező a szakmunkás- és mérnökhiány – olvasható az ÉVOSZ sajtóközleményében.

A képzett munkaerő-hiány részleges pótlásának egyik lehetősége, hogy a külföldön munkát vállalt szakmunkások és mérnökök egy része hazajön és itthon találja meg számításait az építőiparban. Ennek előfeltétele, hogy a jelenlegi építésgazdasági helyzetről, a Magyaroroszágon elérhető családi támogatásokról és kedvezményekről hiteles információkat és konkrét munkavállalási lehetőségre ajánlatokat kapjanak az érdeklődők.

Az ÉVOSZ programja ezt a kettős célt szolgálja.

 

Több tényező befolyásolhatja a döntést

Az építőipar válságos éveiben, ami 2008-2014 között hosszasan elhúzódott a magyar építési piacon, mintegy 35.000 építőipari szakmunkás és mérnök vállalt munkát nyugat-európai országokban. Mivel a hazai vállalkozások nem tudtak munkát biztosítani, a kényszerhelyzet soha nem látott nagyságrendben sodorta külföldre egyéni munkavállalónak a magyar szakmunkásokat.

2017. évtől lényegesen megváltoztak az építőipar magyarországi lehetőségei. Évről-évre több mint 20%-kal növekedett a megrendelések és teljesítések mértéke.

 „A piaci kihívásokat és lehetőségeket kihasználva a vállalkozások jelentős része technológiai korszerűsítésbe, szervezetfejlesztésbe kezdett, jelentős bérfejlesztéseket hajtott végre és meghatározóvá vált a munkaerő béren kívüli megbecsülése is. A foglalkoztatás területén kialakult egy olyan helyzet, ami alternatívát jelent a külföldön munkát vállalók számára. Ez tette lehetővé, hogy az ÉVOSZ elsőként 2019. évben elindíthatta, és 2021-ben ismét meghirdetheti az Építőipari Hazahívó Programját”

– hangsúlyozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

A hazahívás előfeltétele, hogy hiteles információt kapjanak a kollégák az építőipar általános helyzetéről és konkrét cégajánlatok mentén dönthessenek az itthoni munkavállalásról. A hazahívás programjában az ÉVOSZ számít az itthoni családi és baráti kötődés hívó szavára és a kormány otthonteremtési támogatására, valamint adózási kedvezményeire is.

Forrás: KSH

Munkaadói ajánlatok és személyes konzultációk várják az érdeklődőket

A hazahívó program része a 2021. november 11-re tervezett bajorországi építőipari hazahívó rendezvény is, ami Münchenben kerül megrendezésre a magyar Főkonzulátus közreműködésével, és lehetőséget teremt a kint dolgozók számára, hogy személyesen tájékozódjanak, és tegyék fel kérdéseiket a magyar építőipar meghatározó szakértőinek, vezetőinek, valamint a kormány képviselőinek.

Az ÉVOSZ hazahívó programját megalapozza, hogy a tervező és építőipari vállalkozások várakozásai szerint az elkövetkezendő években bővülő piacra, biztos munkaellátottságra számítanak minden területen, valamennyi építőipari alágazatban.

A müncheni rendezvényen résztvevők, érdeklődők olyan céges munkaadói ajánlatokra és személyes konzultációkra számíthatnak, ami többek között kitér a bérezésre, az egyéb juttatásokra, beosztásokra, személyre szabott életutakra.

Bővebb információk folyamatosan megtalálhatók az ÉVOSZ hazahívó programját és eseményeit bemutató internetes felületen, valamint a rendezvény Facebook eseményénél.

Iparági hírekÉVOSZÉpítőipari Hazahívó Programszakmunkásokmunkaerőhiány

Hírlevél

Hirdetés