2024.07.13, Szombat
Minden harmadik magyart megkárosítottak már az építőipar kontárjai
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Minden harmadik magyart megkárosítottak már az építőipar kontárjai

mti

2021.10.06. 14:30 - Hegedűs Gergely

A legtöbb kontár munkát Budapesten és Közép-Magyarországon jelezték túllépve a 40 százalékot; a lista másik végén Dél-Dunántúl áll 28 százalékos mutatóval.

Hirdetés

Magyarországon a lakosság 34 százalékét érte már kár építkezésnél kontár munka miatt - derült ki a Mapei Kft. szerdai online sajtótájékoztatóján. "Az okozott kár átlagos értéke egy emberre vetítve 753 320 forint volt" - mondta el Markovich Béla, a vállalat ügyvezetője. 


Az ország közepén háromszor annyi kár éri az építtetőket

Hozzátette, a Mapei Kft. augusztusban reptezentatív felmérést készített a lakosság körében 2248 ember bevonásával. A kutatás arra szolgált, hogy megállapítsa, a megrendelők mennyire bíznak az építőipari szakemberekben, illetve arra, hogy a megrendelőknek mekkora kárt okoztak a nem hozzáértő szakemberek.   

Markovich Béla közölte, területi eloszlásban az országban a legtöbb kontár munkát Budapesten és Közép-Magyarországon jelezték, itt a válaszadók 41, illetve 40 százaléka mondta, hogy valamilyen építőipari munka miatt szenvedett már kárt, ennek értéke pedig meghaladta a 900 ezer forintot. A lista másik végén Dél-Dunántúl áll, ahol a megkérdezettek 28 százaléka számolt be kontár munkáról, átlagosan 368 690 forint értékben.   


Az országos bizalmi index inkább utal mestermunkára, mint a kontárok jelenlétére

Markovich Béla elmondta, a felmérés egyúttal az Építőipari Bizalmi Index megalkotására is szolgált, amely azt mutatja meg, mennyire bíznak a megrendelők a szakemberekben, mennyire elégedettek a munkájukkal. A kutatásban résztvevők azt értékelték, hogy az egy éven belül náluk dolgozott építőipari szakemberek milyen munkát végeztek, 5 csillagból állt a skála, amely a kontármunka és a mestermunka között alakult.

A megkérdezettek visszajelzései alapján ez az index országosan 3,53 csillag lett, ami a Mapei Kft. ügyvezetője szerint nem annyira roszz, viszont úgy vélte, az építőiparnak ennél sokkal többet kell nyújtania.   

Országosan ez az index Budapesten és Pest megyében lett a legalacsonyabb (3,32), míg a legmagasabb (3,98) értéket Tolna megyében mérték.   

Markovich Béla mindezt azzal magyarázta, hogy a fővárosban csoportosul a legtöbb szakember, itt valósul meg a legtöbb építőipari munka, ezért valószínű, hogy itt több hiba is előfordul.   


Minden terület hibája a generálok hírnevét rontja

Közölte, az Építőipari Bizalmi Indexet szakmákra is lebontották, a legmagasabb értékelést a villanyszerelő (3,95), a víz- és gázszerelő (3,78), gépész (3,75), a bádogos (3,75) és a festő (3,71) kapta, a legalacsonyabbra (2,89 csillag) pedig a generálkivitelezők munkáját értékelték. 

Markovich Béla szerint a generálkivitelezőkkel szembeni alacsony bizalom oka, hogy őket terheli minden szakterület legapróbb hibája is. Ezzel szemben a villanyszerelők pozitív megítélésében szerepet játszhat, hogy az esetleges hibás teljesítés gyakran észrevehetetlen egy laikus megrendelő számára, hiszen ha van áram, a munka jó.   

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője, jelenleg 211 embert foglalkoztat. Tavaly 22,7 milliárd forint volt a nettó belföldi árbevétele, ami 16,7 százalékos növekedés éves összevetésben. A Mapei Kft. egy 15 000 négyzetméter összterületű gyárat és raktárat üzemeltet Sóskúton, ahol éves szinten több mint 76 ezer tonna terméket állít elő.

Iparági híreképítőiparMapei Kft.

Hírlevél

Hirdetés