2023.03.26, Vasárnap
A közbeszerzésekben is érződik, hogy belehúzott az építőipar
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A közbeszerzésekben is érződik, hogy belehúzott az építőipar

magyarepitok.hu

2021.11.04. 14:19 - Hegedűs Gergely

Ötödével, közel 2500 milliárd forintra nőtt az idei év első kilenc hónapjában lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke.

Hirdetés

A Közbeszerzési Hatóság (KH) közzétette az idei év első három negyedére vonatkozó piaci gyorsjelentését. Eszerint összesen 5625 közbeszerzési eljárást folytattak le a szereplők idén szeptember végéig, mely közel 200 db-bal meghaladja a 2020 azonos időszakában tapasztalt adatot (5427 db).

A KH közleménye szerint ötödével, közel 2500 milliárd forintra nőtt az idei év első kilenc hónapjában lefolytatott közbeszerzési eljárások összértéke 2020 azonos időszakához képest.

Így a közbeszerzési piac volumenét tekintve szinte teljesen visszaállt a járvány előtti szintre.


A közbeszerzési volumen több mint felét az építőipar szállítja

2021 első három negyedévében változatlanul az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának a beszerzések tárgyát tekintve, hiszen a közbeszerzési eljárások 40,2%-át, értékének pedig 56,8%-át tették ki.

Az eljárások 32,5%-át, érték szerint pedig 20,6%-át az árubeszerzések alkották, míg az eljárások további 27,3%-át, érték szerint pedig 22,6%-át a szolgáltatás-megrendelések jelentették, hasonlóan, mint az idei első féléves időszakban.

Az építési beruházások közbeszerzéseinek száma és értéke tovább növekedett, ugyanis kb. 150 darabbal több eljárás volt ehhez köthető, mint a 2020. év azonos időszakában, értékük pedig közel 300 milliárd forinttal haladta meg a tavalyi első háromnegyedéves adatot.


Egyre több cég vesz részt a tendereken

Az első három negyedévben tovább erősödött a verseny a közbeszerzések terén: 2021. első kilenc hónapjában átlagosan 7 db ajánlatot adtak be eljárásonként, míg 2020 ugyanezen időszakában 6,3, illetve 2019 első kilenc hónapjában 5,2 db volt ez a mutató, az utóbbi két évben folyamatos növekedés tapasztalható tehát ezen a téren. Ezzel párhuzamosan az ún. egyajánlatos eljárások – azok a tenderek, amelyeken mindössze egyetlen pályázó indul – száma és összértéke is csökkent. 2019-ben még 1305 db ilyen eljárást folytattak le, 524,9 milliárd forint összértékben, míg idén eddig 1018 db egyajánlatos eljárásra került sor, 350,1 milliárd forint összértékben.

Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a közleményben a közpénzfelhasználás hatékonysága és költséghatékonysága terén pozitív fejleményként értékelte, hogy a verseny az utóbbi időszakban erősödött a szigorú követelményeket támasztó közbeszerzési eljárásokban.

"Egyre több gazdasági szereplő érzi magát felkészültnek arra, hogy sikerrel vegyen részt a tendereken, ez egyrészt a Közbeszerzési Hatóság által folytatott piaci edukációs tevékenység kapcsán is jó visszajelzés, másrészt azt is jelzi, hogy a magyar vállalkozások általánosságban is egyre érettebbek, felkészültebbek" - fogalmazott az elnök.


100 közbeszerzési eljárásból 86 db-ot a kkv-k nyertek

Szerinte ezt támasztja alá az is, hogy ma már a közbeszerzések közel 90%-ában vesz részt nyertesként kis-, illetve középvállalkozás, melyek a magyar gazdaság motorját jelentik és a foglalkoztatás oroszlánrészét adják.

A Közbeszerzési Hatóság aktuális gyorsjelentése szerint 2021 első három negyedévében minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 86 db-ot a kkv-k nyertek, ami közel ugyanannyi, mint a tavalyi év azonos időszakában, miközben minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 66 forintot a kkv-k vittek, ami 3-mal több, mint 2020 első három negyedévében.

A kkv szektor hazai közbeszerzésekben betöltött szerepét továbbra is jól szemlélteti, hogy az idei első három negyedévben a nyertes kkv-t tartalmazó eljárások értéke kb. 100 milliárd forinttal meghaladta a koronavírus-járvány előtti időszakban mért 2019. évi azonos időszakra vonatkozó adatot.

Hírlevél

Hirdetés