2024.04.20, Szombat
Mapei homlokzati PIR hőszigetelés: a hőszigetelő rendszerek új generációja
Fotók: Mapei Kft.

Mapei homlokzati PIR hőszigetelés: a hőszigetelő rendszerek új generációja

Mapei Kft.

2021.12.06. 15:00 - Kalácska-Nagy Nóra

Ha elkészült házat vásárolunk, amelyen nincsen hőszigetelés, de a szomszéd házak közel vannak, így nem rakhatunk fel - csak meghatározott vastagságú - lemezeket, ideális választásnak bizonyulhat a MAPETHERM PIR SYSTEM.

Hirdetés

A hőszigetelő rendszerek fejlődésében forradalminak számított a grafit őrleményt tartalmazó EPS hőszigetelés megjelenése, majd az ásványi lemezek homlokzaton történő alkalmazása, a lég- és páraáteresztőbb hőszigetelő rendszer. A következő újítás során az EPS és a grafit lemezeket perforálták. Ezeket leszámítva az elmúlt 10-15 év nem eredményezett átütő fejlesztést a hőszigetelő rendszerek piacán.  Hiába jelent meg időközben a parafa alapú táblás hőszigetelés is, magas alapanyag költsége miatt ez kevesek kiváltsága maradt.

A fejlődés motorját a Mapei Kft. indította újra, amely az első olyan rendszergazda Magyarországon, aki rendelkezik a magyar szabályrendszer előírásain alapuló 45 perces tűzvizsgálati dokumentációval, Innopan MF/therm üvegfátyol kassírozású, táblásított PIR hőszigetelő termékkel bevizsgálva. 

Fotók: Mapei Kft. 

Ideális választás, ha közel van a szomszéd ház

A hőszigetelés vastagságának meghatározásakor már a tervezés fázisában döntést kell hozni, hány négyzetmétert faragunk le a lakótérből a hőszigetelés miatt, hogy a fal+hőszigetelés a beépíthetőségi szabályoknak megfeleljen, de a kívánt hőszigetelő képességet is elérjük.

A 15 centiméter EPS szigetelés vastagságával szemben a MAPETHERM PIR SYSTEM hőszigetelés csupán 10 centiméter vastag. Ez elsőre nem tűnik nagy különbségnek, ám ha a ház minden fala 5 centiméterrel kijjebb tervezhető, összeadva hatalmas növekedést eredményez a belső terekben.

Ha elkészült házat vásárolunk, amelyen nincsen hőszigetelés, de a szomszéd házak közel vannak, így nem rakhatunk fel - csak meghatározott vastagságú - lemezeket, ideális választásnak bizonyulhat a MAPETHERM PIR SYSTEM. Ugyanígy a régebben épült társasházi épületeknél, amelyek közel helyezkednek el egymáshoz. A Mapei ezzel a rendszerével számukra is megoldást kínálhat.

Számokkal szemléltetve a hőszigetelő képességét:

  • Eps lemez: 0,038W/mK
  • Grafit lemez: 0,031W/mK
  • Ásványi lemez: 0,035W/mK
  • PIR hőszigetelő lemez: 0,024W/mK

Az adatokból látható, a PIR az Eps-nél 37%-kal, a grafitnál 23%-kal, az ásványi lemeznél 32%-kal jobban szigetel. 

A továbbiakban a MAPETHERM PIR SYSTEM első alkalmazását mutatjuk be, melynek helyszíne, Veszprém volt.

PIR hőszigetelés 600 négyzetméteren

A veszprémi irodaház hőszigeteléséhez az InnoPan csapat PIR hőszigetelő anyagát alkalmazták a mesterek. Az InnoPan hozzáértő és tapasztalt szakemberek társulásával jött létre 2015-ben. A Mapei és az InnoPan közösen alakította a legújabb hőszigetelő rendszert.

„A történelmi városrészben található irodaházat ezelőtt nem hőszigetelték. A régi homlokzatot kellett újjávarázsolni, melyhez InnoPan hőszigetelő lemezt használtunk. Gyakorlatilag a mi közreműködésünkkel és szorgalmazásunkkal a Mapei és az InnoPan közös rendszert alakított ki. Jól sikerült, szépek a színek, jól állt össze, jól működtek az anyagok. Kicsit másként viselkedik műszakilag, kicsivel gondosabban kell az anyaggal dolgozni”

- vélte Pálfy Sándor, a generálkivitelező Ingatlan Exclusive cég ügyvezetője.

Az Innopan MF/therm PIR lapok rögzítéséhez a kivitelezők a MAPETHERM AR1 ragasztóanyagot alkalmazták, melynek első rétegébe MAPETHERM NET hálót ágyaztak. A következő munkafázisban a QUARZOLITE BASE COAT alapozót és a QUARZOLITE TONACHINO vékonyvakolatot alkalmazták.  Az MF/therm PIR hőszigetelő táblák rögzítése, illetve a MAPEI rendszer elemek beépítése megegyezett a „hagyományos” homlokzati EPS szigetelések munkafázisaival.

 

ADATOK

Projekt neve: Irodaház

Település: Veszprém

Termékvonal: hőszigetelés

Kivitelezés kezdete: 2021. március

Kivitelezés vége: 2021. május

Generálkivitelező: Ingatlan Exclusive

Szakkivitelező, elérhetőség: Pálfy Sándor, Ingatlan Exclusive

Mapei partnerkereskedő: Piedl Kft.

Mapei kapcsolattartó: Doma András, Gulyás Gergely

InnoPan kapcsolattartók: Papp Róbert, Kővágó Gábor

Fotó: Bere Mário

 

FELHASZNÁLT MAPEI TERMÉKEK

Hőszigetelés: Mapetherm AR1, Mapetherm Net, Quarzolite Base Coat, Quarzolite Tonachino, InnoPan  

 

FELHASZNÁLT INNOPAN TERMÉKEK

MF/therm 1200x600x 180 mm PIR (egyenes élképzéses termék)

Iparági hírekMapei Kft.hőszigetelésVeszprémirodaház

Hírlevél

Hirdetés