2024.04.26, Péntek

Hirdetés

ÉTDR: építésügyi kérelembeadás és engedélyezés online
Képek: Lechner Tudásközpont

ÉTDR: építésügyi kérelembeadás és engedélyezés online

lechnertudaskozpont.hu

2022.03.22. 08:00 - Füzi Nikolett

Az ÉTDR a teljes építésügyi és építésfelügyeleti hatósági munka dokumentum- és workflow-kezelő rendszereként működik, összes regisztrált felhasználóinak száma 100 ezer felett jár. A fejlesztő csapat gyorsan reagál a felhasználói igényekre, rendszeresek a verziófrissítések, amelyek során új funkciókat építenek be, vagy például a többi szakrendszerrel történő együttműködéshez integrálnak különböző módosításokat.

Hirdetés

A 2013 elején elindult  ÉTDR, vagyis Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer a teljes építésügyi és építésfelügyeleti hatósági munka dokumentum- és workflow-kezelő rendszereként működik – a rendszer az ÉHTR projekt keretében újult meg. Lehetővé teszi a hatósági engedélyezési eljárásokban az elektronikus kérelem- és tervbeadást, az eljárás elektronikus lefolytatását, illetve a szakhatóságok bevonását. 2022. január 1-től az örökségvédelemmel kapcsolatos eljárásokat is az ÉTDR-ben kell intézni.

Naponta átlagosan kétezer-ötszázan használják a rendszert, az összes regisztrált felhasználó száma pedig 100 ezer felett jár. Nagyobb részüket az építésügyi kérelmeket benyújtó építtetők adják, akik általában egyszer használják az alkalmazást. A hatósági ügyintézők aránya a létszámot tekintve kisebb, viszont ők a munkájuk minden lépését ebben a rendszerben végzik.

A Miniszterelnökség Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársága és a Lechner Tudásközpont együttműködésének keretében megvalósuló fejlesztések során agilis módszertant alkalmaznak, melynek jellemzője, hogy a felhasználói igényeket folyamatosan nyomon követve ciklikus jelleggel pontosítja a funkciókat, így gyorsan tud reagálni a felmerülő felhasználói elvárásokra.

Ennek következtében rendszeresek a verziófrissítések, ezek során új funkciókat építenek be az alkalmazásokba vagy technológiai javításokat végeznek el.

A lépéstartás a változó elvárásokkal többek között azt is jelenti, hogy fenn kell tartani a kompatibilitást a különböző böngészők újabb és újabb verzióival, illetve hogy az időközben elindult többi szakrendszerrel történő együttműködés miatt kell különböző módosításokat integrálni.

Kép: Lechner Tudásközpont

 

Az ÉTDR fejlesztésén dolgozó fejlesztőcsapat a gyors reagálást tartja a legfontosabb eredményének, ugyanakkor sok más előremutató technikai megoldásuk is van. 2021-ben a fejlesztők sok energiát fordítottak arra, hogy az új funkcionalitások fejlesztése mellett a motorháztető alatt is elkezdjék rendezni a technikai hátteret – ennek köszönhetően a további változások, fejlesztések bevezetése könnyebbé válik, így az új szoftververziók élesítése várhatóan még a mainál is gyakoribb lesz.

Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00038 azonosítószámú, „E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában” című projekt keretében készül.

 

 

 

 

Iparági hírekLechner Tudásközpontépítésügydigitalizációtervezésörökségvédelemprojektmenedzsmentokostechnológia

Hírlevél

Hirdetés