2024.03.19, Kedd
Két magyar művészt is díjaztak a STRABAG Artaward International 2022 döntőjében
Fotók: STRABAG

Két magyar művészt is díjaztak a STRABAG Artaward International 2022 döntőjében

magyarepitok.hu

2022.06.13. 18:30 - Bíró Beáta

A nemzetközi megmérettetésen 77 pályamű közül nyerte el a rangos elismerést Bernáth Dániel és Ezer Ákos.

Hirdetés

Két fiatal magyar művész alkotásait is díjazták a STRABAG Artaward International 2022 pályázatán. Az Ausztriában 1994 óta, nemzetközileg pedig 2009 óta megrendezett rangos eseményen a 40 évesnél fiatalabb, a festészet vagy a grafika területén tevékenykedő művészek munkáját ismerik el. 2021 és 2023 között, három éven át – így idén is - Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és Ausztriában hirdették meg a nemzetközi művészeti pályázatot. A díjakat Dr. Thomas Birtel, a STRABAG SE igazgatótanácsának elnöke adta át 2022.06.09-én Bécsben.

Mint mondta: "A kultúra iránti elhivatottság a globális válságok és kihívásokkal teli idők ellenére is mélyen rögzült a STRABAG-nál. Büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket, hogy a STRABAG Artaward International díjjal immár 27. alkalommal támogathatjuk számos fiatal, feltörekvő művész karrierjét, és hozzájárulhatunk a fiatal művészgeneráció fontos nemzetközi kapcsolatépítéséhez."  

Az öt díjazott művész munkáit bemutató kiállítás 2022.06.10-2022.08.10. között tekinthető meg a STRABAG Artlounge-ban Bécsben. 2022 szeptemberétől pedig minden díjazott művésznek önálló kiállítása nyílik ugyanitt.

 

 

Dr. Thomas Birtel és Andreas Werner

A fődíjat Andreas Werner osztrák fiatalember nyerte, aki hosszú évek óta az első olyan STRABAG Artaward díjazott művész, aki teljes egészében a rajzolásnak szentelte életét.

 

Két magyar a legjobbak között

A további négy elismerést egy lengyel, egy osztrák és két magyar fiatal művész vehette át, összesen 35 ezer euro értékben.  

Egyikük, a debreceni Bernáth Dániel, akit saját bevallása szerint az alkotói szándékán kívül eső elemek érdeklik; olyan formák, amelyeket az élő és élettelen természet vagy a kulturális környezet megfigyelésében talál. A konstruktivizmushoz vagy az absztrakt művészethez kapcsolódó 20. századi művészeti mozgalmak gazdag története a geometria, a matematika, a pszichológia, a kibernetika, az intuíció és a természet törvényei felé fordult, amikor a képsík vagy a tér elemeiből felépítette a világegyetemet. Bernáth festői esztétikája nagyon pontos és a részletgazdag. A rendhagyó, már-már középkori-archaikus anyagot, az összeragasztott rétegelt lemezeket a művész olyan felületként használja, amelyen több szinten zajlik a képi cselekvés.

 

Bernáth Dániel és alkotása



A másik magyar díjazott Ezer Ákos fiatal festőművész, aki a kortárs figuratív festészet képviselője. Műveinek mostani sorozatában furcsán torz alakok groteszk "break dance"-jét hozta létre. Egyforma arcú testek kabaréja, egymásra rétegezve és hibrid formára törve. Ez egy életvidám és nem túl hízelgő kép egy kor emberéről egy olyan világban, amelyet ő maga teremt és alakít át. Míg más kortárs művészek minimális gesztusokkal és kvázi spirituális ürességgel állnak elő, addig Ezer Ákos inkább a túltengést, a sűrítést, a tömeget és a színek kaleidoszkópját részesíti előnyben. Az iróniával, a humorral és az abszurditással játszik. Ezer harsány színvilága is egy saját fejezet, ami csak aláhúzza a kompozíció abszurditását és eltúlzottságát.

 

Ezer Ákos és alkotása

 

A 77 pályaművet nemzetközi zsűri bírálta el

Wilhelm Weiß, a STRABAG Kunstforum igazgatója elmondta: büszkék arra, hogy három egymást követő évben egy nemzetközi művészeti szakértőkből álló neves zsűrivel dolgozhatnak együtt, melynek tagjai szabadon és függetlenül hozzák meg döntéseiket. Hozzátette: „A STRABAG Kunstforum igazgatójaként azonban szeretném biztosítani minden résztvevőt arról, hogy a zsűrizésre bejutott 77 pályamű között sok más díjra érdemes pályamű is volt. Bár megértjük az idei zsűri döntésével kapcsolatban a díjátadó ünnepség előtt megfogalmazott fenntartásokat, annál inkább várjuk a jövő évi sok és mindenekelőtt változatos pályázatokat!"

A hároméves ciklus, amelyben Lengyelország, Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Ausztria vesz részt, jövőre lép az utolsó fordulóba. Így ukrán művészek jövőre pályázhatnak a STRABAG Artaward International 2023-ra.

Iparági hírekStrabagStrabag Artaward International

Hírlevél

Hirdetés