2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Kiderült, hogy mi a titka a Buda új sport- és rendezvényterme által elért sikernek
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Kiderült, hogy mi a titka a Buda új sport- és rendezvényterme által elért sikernek

magyarepitok.hu

2022.07.18. 12:01 - Hegedűs Gergely

A Szent Margit Gimnázium mögötti új csarnokot a lejtős terephez alkalmazkodva, a tetején kültéri sportpályákkal hozta létre a LATEREX Építő Zrt. és a Possibuild Kft konzorciuma.

Hirdetés

Budapesten 2022. július 7-én felavatták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka által elnyert Építőipari Nívódíj emléktábláját. A nagymúltú budai intézmény új csarnoka Szent Gellért Terem néven épült fel a LATEREX Építő Zrt.–Possibuild Kft. konzorcium generálkivitelezésében. A projektről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A rendezvények megtartására is alkalmas épület a Középület/oktatás kategóriában nyerte el az Építőipari Nívódíjat, amelynek mostani táblaavatóján Dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője; Gerencsér András, a LATEREX Építő Zrt. elnöke; Sztankov Attila, a LATEREX Építő Zrt. vezérigazgatója; Nitti-Pálffy Zsuzsanna Klára, a Possibuild Kft. ügyvezetője valamint Frey Lajos, az Építéstudományi Egyesület kivitelezési szakosztályának elnöke is részt vett.

 

Sztankov Attila, a LATEREX Építő Zrt. vezérigazgatója (b1); Nitti-Pálffy Zsuzsanna Klára, a Possibuild Kft. ügyvezetője (b2); Dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője (j1), valamint Frey Lajos, az Építéstudományi Egyesület kivitelezési szakosztályának elnöke (j2)

 

Naturális burkolatok, látszóbeton szerkezetek és transzparens üveghomlokzat

A Szent Margit Gimnázium mögött található új épületet részlegesen a földbe süllyesztve építették meg. Az Építőipari Nívódíj odaítélésekor a zsűri külön hangsúlyozta, hogy a régi és az új épülettömeg harmóniáját sikeresen találta meg a tervező Építész Stúdió Kft. „A létesítmény környezethez való illeszkedése példaszerű, a környezetrendezés, a kert kialakítása impozáns, harmonikus” – áll az elemzésben.

 

 

A lapostetős épület a tetején kültéri sportpályákkal jött létre, amelyeket a csarnok raszteréhez igazodó, finoman áttört felületi megjelenést biztosító acél oszlopok határolnak. Az épület déli oldalán transzparens üveghomlokzatot kapott. Az összegzés ugyanakkor azt is méltatta, hogy az építmény kivitelezése általánosan magas minőségű: „A naturális burkolatok, a látszóbeton szerkezetek különösen igényesen kerültek megvalósításra.”

 

 

A szép környezet, a letisztult terv és a minőségi kivitelezés együtt hozta a sikert

 

Dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője

A csütörtöki táblaavatón Dr. Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője beszédében hangsúlyozta, az alkotás színvonala minősíti azokat, akik azt létrehozzák. „Buda egyik legpatinásabb gimnáziumának új létesítménye több funkcióval épülhetett meg, kivitelezése magas minőséget mutat” – fogalmazott. Hozzátette, az esztétikai szükségletek Maslow piramisába is bekerültek, mégpedig az önmegvalósítás szintje alá. „A minőségi élethez szép alkotások és esztétikai érzék is szükséges. Ha lehetőségünk van alkotni, akkor ezt figyelembe véve járjunk el” – emelte ki az országgyűlési képviselő.

 

Sztankov Attila, a LATEREX Építő Zrt. vezérigazgatója

Sztankov Attila beszédében rámutatott, az építési projektekhez kötődő ünnepek közül az Építőipari Nívódíj táblaavatója még az átadóünnepségnél is kedvesebb számára, ekkor ugyanis egy szakmai zsűri mondja ki egy épületről, hogy a létrehozói jó munkát végeztek. „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a LATEREX Építő Zrt. immár négy nívódíjjal rendelkezik, ugyanakkor fontos elmondani, hogy ezt az épületet konzorciumban valósítottuk meg, a Possibuild Kft. szakembereivel közösen.” (A Possibuild Kft. pedig ezzel a projekttel nyerte el első Építőipari Nívódíját – a szerk.)

 

 

Kifejtette, egy épület sikeréhez három tényezőre van szükség, és a Szent Gellért Terem esetében mind a három teljesült. „A Gellért-hegy lábánál a gyönyörű környezet adott volt, ehhez társult a letisztult, esztétikailag kiemelkedő terv, továbbá a kivitelezők hozzáadott minősége.”

 

 

Galéria

Iparági hírekÉpítőipari NívódíjLATEREX Építő Zrt.Possibuild Kft.Budapestoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés