2024.06.25, Kedd
Árbevételi rekordot ért el, és új gyártó üzemegységet létesít a magyar építőanyaggyártó vállalat
Fotók: masterplastgroup/Facebook

Árbevételi rekordot ért el, és új gyártó üzemegységet létesít a magyar építőanyaggyártó vállalat

MTI, masterplastgroup.com

2022.08.01. 13:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Az eredmények legfőképpen a hőszigetelő termékek forgalomnövekedésének, a vállalat megnőtt gyártási kibocsátásának és a javuló gyártási hatékonyságnak köszönhetők.

Hirdetés

A Masterplast Nyrt. rekordot jelentő, 57,5 millió euró (23,3 milliárd forint) konszolidált árbevételt ért el a második negyedévben, szemben az egy évvel ezelőtti azonos időszaki 57,1 millió euróval - közölte az építőipari szigetelőanyagokat és egészségügyi termékeket gyártó társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján, július 28-án. A Masterplast központja Magyarországon van, a cégcsoport tíz európai országban működtet leányvállalatot.

Az első félévi jelentés szerint a csoport árbevétele az első hat hónapban 109,1 millió eurót tett ki, ami hozzávetőleg 14 millióval magasabb az egy évvel korábbinál.

Az eredmények legfőképpen a hőszigetelő termékek forgalomnövekedésének, a vállalat megnőtt gyártási kibocsátásának és a javuló gyártási hatékonyságnak köszönhetők

 - írták.

Az adózott eredmény a második negyedévben 30 százalékkal 8,2 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az első fél évben az adózott eredmény 11,4 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 9,1 millió euróval.

A társaság negyedéves EBITDA-ja (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) mintegy 100 ezer euróval elmaradt a tavalyi rekord értéktől a második negyedévben, a féléves EBITDA viszont 6 százalékkal 13,6 millió euróra nőtt - olvasható a jelentésben.

Fotók: masterplastgroup/Facebook

Az új gyár mintegy 40 százalékkal növeli meg a jelenlegi kibocsátási képességet

A társaság pár nappal korábban arról adott hírt, hogy új polisztirol - hétköznapi nevén Hungarocell - gyártó üzemegységet létesít. A következő hőszigetelőanyag gyárat a Heves megyei Kálon működő gyártóbázisán alakítják ki.

A társaság megítélése szerint az épületek tömeges energetikai felújítása megkerülhetetlenné vált az európai energiakrízis következtében, ami jelentősen bővíteni fogja a hőszigetelő termékek iránti keresletet.

A korszerű technológiával felszerelt gyár képes lesz a MASTERPLAST Nyrt. teljes polisztirol hőszigetelő termékszortimentjének előállítására, évenként 300 ezer köbméteres mennyiség kibocsátás mellett.

 A 2,1 millió euró értékű beruházás finanszírozását saját anyagi forrásaiból valósítja meg a társaság, amellyel mintegy 40 százalékkal növeli meg a jelenlegi kibocsátási képességét. A társaság jelentős gyártói tudással és tapasztalattal rendelkezik a polisztirol hőszigetelő anyagok előállításában, amire támaszkodva gyorsan, néhány hónap leforgása alatt megvalósítható a fejlesztés.

A tervek szerint 2023 első negyedévében kezdi meg működését az új üzem, amely elsősorban a magyar és a szlovák piac hatékony ellátásában fog szerepet játszani.

Iparági hírekMasterplastgyárbővítésépítőanyagoküzemépítésKál

Hírlevél

Hirdetés