2024.07.20, Szombat
A Masterplast kőzetgyapot-gyártó üzemet létesítene a Vajdaságban
Fotó: masterplast.hu

A Masterplast kőzetgyapot-gyártó üzemet létesítene a Vajdaságban

MTI, masterplast.hu

2022.09.21. 10:31 - Kalácska-Nagy Nóra

A tervezett üzem létesítéséhez benyújtott támogatási kérelem a szaktárca döntésére vár.

Hirdetés

Új kőzetgyapot-gyártó üzem létesítését tervezi a Masterplast Nyrt. leányvállalata, a Masterwool MW-1 d.o.o. a vajdasági Szávaszentdemeteren. A projekt értéke nagyságrendileg 20 millió euró - közölte a társaság szeptember 19-én a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Az üzem a tervek szerint éves szinten 30.000 tonna kapacitással rendelkezik majd.

„Ma egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a hazai hőszigetelő piacon a közelmúltban sok problémát okozó kőzetgyapot gyártása a jövőben magyar vállalat által legyen biztosítva. A Vajdaság kiváló gyártási helyszín, ahol a termeléshez szükséges energiaellátás versenyképes áron és stabilan biztosított. A kőzetgyapot hőszigetelések a leggyorsabban bővülő szegmense az iparágnak, mert ezek a szálas hőszigetelő anyagok az egyik legjobb szigetelési mutatóval rendelkező termékek, kiváló hangszigetelők, a magas tűzállóságuk révén a szigetelések prémium kategóriáját képviselik. Az ásványgyapot hőszigetelések minden épülettípusban és szinte bármely épületszerkezetben használhatók. Az ásványgyapot szigetelőanyagok gyártásának megkezdése jelentősen javítja a vállalat versenyképességét és üzleti kilátásait”- tette hozzá Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

 

Pozitív elbírálásra várnak

A projekt finanszírozását a társaság és a társtulajdonos saját forrásból, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által meghirdetett Külpiaci növekedési támogatási programban elnyerhető, vissza nem térítendő állami támogatásból tervezi megvalósítani.

A közleményben jelezték, hogy a KKM hétfőn értesítette a Masterplast Nyrt.-t, hogy a társaság 51 százalékos tulajdonában álló leányvállalatnál tervezett üzem létesítéséhez benyújtott támogatási kérelem formai ellenőrzése és tartalmi értékelése lezárult, a szaktárca döntésére vár. A KKM tájékoztatása nem minősül támogatási ígérvénynek vagy kötelezettségvállalásnak - jegyezték meg a közleményben.

A társaság jelezte: a beruházást kizárólag a pályázat pozitív elbírálása esetén valósítják meg.

 

A Masterplast minden termékcsoportjában bővült a forgalom tavaly

Az építőanyagokat gyártó Masterplast Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriában jegyzik. A papír hétfőn 1,48 százalékos gyengülés mellett 4340 forinton zárt. A társaság részvényeivel az elmúlt egy évben 2700 és 4670 forint között kereskedtek a vele.

A Masterplast Nyrt. korábbi közlése szerint éves árbevétele 2021-ben meghaladta a 191,5 millió eurót (70 milliárd forint), ami csaknem 64 százalékos emelkedés éves összevetésben. Tavaly 22,8 millió euró (csaknem 8 milliárd forint) kamat, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) ért el, kétszer annyit, mint 2020-ban. Az adózott profit a két és félszeresére, 16 millió euróra (csaknem 5,8 milliárd forintra) nőtt. 2021-ben a Masterplast minden termékcsoportjában bővült a forgalom.

Iparági hírekMasterplastépítőanyagokhőszigetelésSzerbiaüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés