2024.05.29, Szerda
Több mint 1100 parkolóhely épül a budai vár mélygarázsaiban

Több mint 1100 parkolóhely épül a budai vár mélygarázsaiban

2016.05.03. 15:54 - Hegedűs Gergely

Öt mélygarázs fogja segíteni a budai vár megközelítését, melyekben összesen 1145 férőhely létesül.

Hirdetés

Öt mélygarázs fogja segíteni a budai vár megközelítését, melyekben összesen 1145 férőhely létesül.

A részletekről a Forster Központ elnöke számolt be a vár megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének keddi ülésén.

Sárváry István elmondta, az öt garázs közül a Várkert Bazár alatti beruházás már elkészült, a Csikós udvar alatti Várgarázst pedig júniusban adják át. A Várkert Bazárhoz épült mélygarázs 300 férőhelyet kínál, a Palota úti Várgarázs pedig 294 férőhelyes lesz.

Sárváry István felidézte, a Várgarázs fejlesztése tíz éve indult el, de 2013-ig csak a munkagödör készült el, az állam ekkor vásárolta meg a beruházó társaságot. A 2,5 milliárd forintból megvalósuló projekt eredményeképpen bemutathatóvá vált az eddig föld alatt rejtőző, középkori várfal is. „A létesítményből lift vezet a Szent György térre, ami azért is fontos, mert a Karmelita kolostorba költöző Miniszterelnökség előtt nem lehet majd parkolni” - jegyezte meg.

Beszámolója szerint rövidesen megkezdődik a Várgarázs 2 beruházás is, ezzel 2017 végére 4,8 milliárd forintból további 240 férőhelyet alakítanak ki.

Hasonló ütemezéssel, 2,1 milliárd forintból zajlik a Halászbástya közelében a 138 férőhelyes Szabó Ilonka úti mélygarázs építése.

A Lovas úti, 173 férőhelyes mélygarázs pedig 2017 elejére készülhet el, 2,5 milliárd forintból - mondta el a Forster Központ vezetője.    

Sárváry István elmondása szerint szeretnék csökkenteni a vár gépkocsiforgalmát, de a mélygarázsokra a várba tervezett kulturális beruházások és az oda költöző minisztériumok miatt várhatóan növekvő forgalom miatt is szükség van. A koncepció az I. kerület EU felé tett vállalása volt. „A műemlékek és a Várhegy barlangrendszerének védelme miatt fontos ugyanis a várbeli utak tehermentesítése” – fogalmazott az elnök.

A vár újjáépítését célzó projektek állásáról korábban ebben a hírben számoltunk be.

(mti)    

Mi épül?Budai vármélygarázs

Hírlevél

Hirdetés