2024.03.19, Kedd
Itt a válasz a hektikus piacra - közösen épít hőszigetelőanyag-gyárat a Masterplast és a Market
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Itt a válasz a hektikus piacra - közösen épít hőszigetelőanyag-gyárat a Masterplast és a Market

magyarepitok.hu

2022.12.09. 09:35 - Hegedűs Gergely

A két magyar építőipari cég a megállapodás értelmében két kőzetgyapot-gyárat hoz létre Magyarországon és Szerbiában.

Hirdetés

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Market Építő Zrt. és a Masterplast Nyrt. – derült ki a két vállalat december 9-én megrendezett sajtótájékoztatóján.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A megállapodás értelmében hazánk piacvezető magasépítő vállalata és a közép-európai régió legnagyobb magyar tulajdonú építőanyaggyártója két új, kőzetgyapot hőszigetelő anyagot előállító gyárat hoz létre Magyarországon és Szerbiában.

 

Jót fog tenni a piacnak a versenyhelyzet, stabilabb lesz az ellátás

Az eseményen Tibor Dávid, a Masterplast elnöke kiemelte, hogy óriási szükség van a régióban hőszigetelő anyagok gyártására a tartósan magas energiaárak miatt. "Magyarországon az épületállomány 80 százaléka gyengén vagy sehogy sem szigetelt - tette hozzá. 

 

 

Beszélt arról is, hogy Magyarországon egyetlen multinacionális gyártó működik a szegmensben, amely a hazai piacot nem tudja ellátni, és termékei egy részét exportálja.   

A magyar gyártókapacitás létrehozása azért is kiemelten fontos Tibor Dávid szerint, mert a vállalat az utóbbi időszak hektikus piaci körülményei között számos esetben nem kapott elegendő árut, a piaci szereplők sokszor indokolatlanul magas áron szállítottak. "Jót fog tenni a piacnak a versenyhelyzet, az építőanyag-kereskedelem és -felhasználás stabilabbá válik" - összegzett.
 

Az építőanyagok beszerzése az elmúlt időszakban komoly kihívássá vált

Scheer Sándor a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőanyagok beszerzése az elmúlt időszakban komoly kihívássá vált a cégek számára. 

"A járvány megmutatta, hogy Magyarország mennyire kiszolgáltatott helyzetben van, miután importra szorul hőszigetelőanyagokból"

- hangsúlyozta Scheer Sándor.

Példaként elmondta, hogy 2021-ben a vállalat áruellátása megszakadt, a szállítmányokat nyugat-európai országokba irányították. "Törökországból, 1700 kilométerről sikerült végül hőszigetelő anyagot beszereznünk" - fűzte hozzá.

Arra is kitért, hogy a cég egyrészt a saját áruigényét kívánja biztosítani, de emellett a magyar építőipari kultúra fejlesztéséhez is hozzá kíván járulni.


A magyar és a közép-kelet európai piac ellátása a cél

A két társaság közös közleménye szerint a Masterplast és a Market stratégiai együttműködésében olyan gyárak közös létesítését célzó határozott szándékát rögzítik, amelyek kifejezetten a magyar és közép-kelet európai piaci igények ellátását biztosíthatják.

Az új gyárak Magyarországon és/vagy Szerbiában létesülhetnek, az első közös projekt konkrét terveinek ismertetése már 2023 első negyedévében megtörténhet.

A két vállalat 50-50 százalékos tulajdoni arány mellett működő gazdasági társaságba szervezi a közös munkát. A gyártási projektek megvalósításához, azok nemzetgazdasági stratégiai jelentősége miatt állami támogatási forrásokkal is terveznek. "Az együttműködés sikerességéhez a Market nagy projekteken szerzett több évtizedes generálkivitelezői és projektmenedzsment tapasztalatával, innovatív megoldásaival, a Masterplast pedig az építőanyag gyártás technológiai, termelésirányítási, valamint logisztikai és kereskedelmi tapasztalatával járul hozzá" - olvasható a közleményben.

Galéria

Iparági hírekMarket Építő Zrt.Masterplastszigetelés

Hírlevél

Hirdetés