2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

SWIETELSKY: egy szoftvernek minőségi javulást kell hoznia a munkafolyamatainkban
Illusztráció: Envato

SWIETELSKY: egy szoftvernek minőségi javulást kell hoznia a munkafolyamatainkban

magyarepitestechnika.hu

2023.02.07. 18:28 - Bíró Beáta

A vállalat BIM szakértői évek óta tesztelik és alkalmazzák is a Graphisoft által forgalmazott amerikai fejlesztésű szoftvert.

Hirdetés

Terjedelmes cikkben foglalkozik a SWIETELSKY Magyarország Kft. BIM részlegével a magyarepitestechnika.hu. A vállalat jól ismert a magyar építőiparban: meghatározó szereplők útépítés, magas- és speciális mélyépítés, valamint metróépítés területén. Összetett és komplex projektjeik megvalósításához nemzetközi szintű technológiai megoldások párosulnak.

A cégcsoport BIM részlegének szakemberei a piaci átlagnál nyitottabbak az új digitális megoldásokra. Követik és kipróbálják az újdonságokat, de csak akkor építik be a mindennapi munkafolyamataikba, ha az hozza az általuk elvárt hatékonyságot.

A Graphisoft által forgalmazott amerikai fejlesztésű Bluebeam Revu szoftver fő funkcióit nemcsak tesztelték, hanem évek óta alkalmazzák is. A cikkben beszámoltak tapasztalataikról és azt is megfogalmazták, hogy milyen elvárásaik vannak a jövőbeli megoldásokkal kapcsolatban. Tarcali László BIM menedzser, Vojnárovits Tamás BIM mérnök és Volk Gergely projektmérnök szerint a szoftver a kivitelezők PDF-alapú kommunikációját teszi egyedi megoldással kivételesen hatékonnyá.

 

A szoftver összeköt folyamatokat, így azok egyben láthatók

Tarcali László szerint kivitelezőként az egyik legfontosabb igény, elvárás, hogy a tervezőktől kapott PDF dokumentumokban követhető módon információkat rögzíthessenek, feldolgozhassanak. Tapasztalatuk szerint erre megoldást jelent a Revu, hiszen megkönnyíti egy projekt résztvevőinek egymás közötti és a kivitelezés egyéb szereplőivel PDF-alapon folytatott kommunikációját. A speciális jelölésekkel ellátott dokumentumokhoz a háttérben egy digitális adatbázis is felépül, olyan további lehetőséget kínálva, amely eddig PDF-alapon nem volt elérhető.

 

Tarcali László és Vojnárovits Tamás
 Fotó: Reviczky Zsolt
Forrás: magyarepitestechnika.hu

 

Az időpecsétes adatrögzítés a Bluebeam Revu talán legalapvetőbb és hatékony funkciója az összetettebb feladatoknál, hiszen folyamatokat köt össze. A SWIETELSKY szakemberei is ezt próbálták ki elsőként. Egy induló projektnél nagyon fontos, hogy a tervrajzokkal és egyéb dokumentumokkal kapcsolatos egyeztetések, kiegészítések, javaslatok, változtatások megmaradjanak, követhetők legyenek. A dokumentáció digitális, szerkeszthető, kereshető és szűrhető adatbázisba rendezett jelölésével sok idő takarítható meg. 

A SWIETELSKY szakemberei szerint az alapfunkcióra, a PDF kezelésre találni ugyan a piacon más programot is, de a Bluebeam Revu összességében jobban rendszerezi a funkciókat és könnyebben kezelhető vele a dokumentum. Az igazán összetett dokumentumkezelési feladatoknál pedig szinte nélkülözhetetlen a szoftver.

 

A projekt költségvetése is ellenőrizhető vele

Tarcali László szerint a szoftver röviden úgy jellemezhető, mint a rajz és az Excel öszvére: kereséssel adatok gyűjthetők ki a PDF-ből, amelyekhez jelölők rendelhetők egyedi tulajdonsággal. Ezen jelölők hozzáadott adatai szűréssel, táblázatosan megjeleníthetők és Excelbe exportálhatók.

A PDF rajz így kapcsolódhat Excel táblákkal és a kimutatás közvetlenül a rajzból nyeri a mennyiségi adatokat. A szűrő funkció és a kimutatás testreszabhatósága miatt sokféle riport készíthető vele. A program hiperhivatkozások segítségével biztosítja, hogy keresni lehessen a tervrajzokban, mennyiségi becslést lehessen készíteni, de kontrollálható vele a tervekhez érkező költségvetés is, vagy ha nincs, akkor készíthető.

A Bluebeam Revu azonban nemcsak egy tervrajzot kezel, hanem képes különálló, de tartalmában összetartozó dokumentumok között élő kapcsolatot létrehozni pl. egy alaprajzot és egy konszignációs rajzot. A program fóliákat is kezel, fóliakombinációkat is meg lehet benne határozni, ami jól jön, ha például mennyiségi kigyűjtést kell készíteni egy alaprajzról. Volk Gergely szerint olyannyira jól felépített ez a funkció, hogy ők a mennyiségi kigyűjtésre (például épületátadáskor vagy pótmunkánál, amit PDF rajzokból kell kinyerniük) a hagyományos mód helyett már csak ezt alkalmazzák.

 

Volk Gergely
Fotó: Reviczky Zsolt
Forrás: magyarepitestechnika.hu

 

Egy kész tervcsomag nem mindig rendelkezik költségvetési kiírással vagy a szükséges anyagmennyiség becsléssel. PDF alapú dokumentációval eddig digitálisan ez nehézkesen volt megoldható. A program lehetővé teszi a dokumentációban való keresést, ezért árazott vagy árazatlan költségvetéshez bármikor készíthető kigyűjtés vagy kontrollálható a meglévő anyag.

Vojnárovits Tamás elmondta, hogy a program bevezetése lépésekben történik és még több év használat után sem tudják teljes mértékben kihasználni a szoftvert, de a többi funkcióit is tesztelik. Ilyen például a Tool Chest (eszköztár), amely azt támogatja, hogy az ismétlődő rajzi elemek elmenthetők és bármikor újra használhatók. Ez a funkció például organizációs tervekre kifejezetten előnyös. Az ismétlődő tételek felparaméterezett elemek elmenthetők, újra felhasználhatók. A SWIETELSKY-nél ezt a funkciót több munkafolyamatnál is használják.

 

A szoftver a projekt helyszínén is használható mobilról

A szoftver mobileszközön is használható, jó előkészítettség esetén a művezető az építkezés helyszínén könnyen követni tudja bejelölésekkel a munka aktuális állapotát.

A vállalat BIM csoportjának szakemberei összességében olyan szoftvernek ítélik a Bluebeam Revu-t, amelynek használata kivitelezőknél, különösen nagyobb értékű beruházások esetén rendkívül előnyös. Könnyen elsajátítható a használata és számtalan munkafolyamatot támogat. Számos funkciója egyedi a piacon. A szoftver kiváló megoldásokat kínál az egyes projektek résztvevői közötti kommunikációra, ahol az átadott információk könnyen értelmezhetők. Ezáltal idővel nemcsak a kivitelezői oldalon ajánlott használni, hanem a projekt többi résztvevőjével együtt a teljes projektmenedzsment során.

Iparági hírekSwietelsky Magyarország Kft.BIMtervezésGraphisoft

Hírlevél

Hirdetés