2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

A KÉSZ Csoportnál a piaci trenddel szemben növekedést mutat a szerződött állomány

A KÉSZ Csoportnál a piaci trenddel szemben növekedést mutat a szerződött állomány

KÉSZ Csoport

2023.05.15. 14:25 - Kolinek Nóra

Az építőipar visszaeső teljesítménye a bizonytalan gazdasági környezettel, a beruházási hitelek magas kamatával, az alapanyagok drágulásával magyarázható.

Hirdetés

Az elmúlt évek egyik sikerágazatának számító építőipar gyenge negyedévet zárt. A jövőbeni teljesítményt meghatározó, március végi iparági rendelésállomány is kedvezőtlenül alakult − derül ki a KÉSZ Csoport hivatalos adatokat értékelő kommentárjából 2023. május 15-én.

Idén márciusban az építőipari termelés volumene éves összevetésben 9,8 százalékkal csökkent, így az idei első negyedévben az ágazat 9,2 százalékos visszaesést könyvelhetett el.

 

Irányváltás történt – gyenge időszakra lehet számítani

„A gyenge eredményekre számítani lehetett. Március sorrendben a negyedik hónap volt, amikor a termelés volumene éves szinten csökkenést mutatott” − mondta Moisko János, a KÉSZ Csoport gazdasági vezérigazgató-helyettese. Ez fordulatot jelent, mivel az elmúlt években − leszámítva a járványhatás miatti 2020-as visszaesést − növekedésben volt az ágazat. 2019-ben 20,4 százalékos, 2021-ben 12 százalékos, tavaly pedig 3 százalékos volt a növekedés az ágazatban.

Az építőipar visszaeső teljesítménye a bizonytalan gazdasági környezettel, a beruházási hitelek magas kamatával, az alapanyagok drágulásával magyarázható. Moisko János hozzátette: „Az építőipar termelői árindexe a múlt év egészében 24,5 százalékos emelkedést mutatott, az idei első negyedévben pedig 24,1 százalékos volt a drágulás.”

Az ágazat jövőbeni teljesítményét meghatározó iparági szerződésállomány alapján gyenge időszakra lehet számítani, az ugyanis 27,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké kisebb, 9 százalékos visszaesést mutatott, az infrastrukturális fejlesztéseket magában foglaló egyéb építmények esetében viszont 39,4 százalékos volt a hanyatlás a szerződésállományt tekintve.

A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet ellenére a KÉSZ Csoport szerződött állománya – a piaci trenddel szemben – növekedést mutat a korábbi kimagasló évekhez képest is. A folyamatban lévő nagy volumenű ipari és energetikai beruházások alapot szolgáltatnak a KÉSZ Csoport növekedésére 2023-ban, és javítják a 2024-es év várakozásait is – olvasható a közlemény végén.

Iparági hírekKÉSZ CsoportépítőiparKSHiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés