2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Felkerült a nívódíjat elismerő dísztábla a látványos szegedi PICK Arénára
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Felkerült a nívódíjat elismerő dísztábla a látványos szegedi PICK Arénára

magyarepitok.hu

2023.06.29. 12:28 - Szabó Ákos

A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. kivitelezésében felépült központ a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíneként is szolgált.

Hirdetés

Nagyszabású létesítménnyel gazdagodott Szeged 2021 decemberében, amikor átadták a Szegedi Multifunkcionális Kézilabdacsarnokot (más nevén a PICK Arénát). Mint megírtuk, a projektet a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (WHB) kivitelezte (illetve végezte el a kivitelezési tervezési feladatokat Design & Build konstrukcióban) az azóta megszűnt és feladatait az Építési és Közlekedési Minisztériumnak átadó BMSK Zrt. megbízásából.

 

Fotók Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A 28 390 négyzetméteres alapterületű, több mint 8300 ülőhellyel kialakított létesítmény generálterveit a szegedi Hajós Építész Iroda Kft. készítette el, szerkezetépítési alvállalkozóként pedig az Épszerk-Pannónia Invest Kft. is részt vett a munkákban.

Arról is beszámoltunk, hogy a komplexum a 2022-es év végén megkapta a hazai építőipari szakma legnagyobb elismerését, az Építőipari Nívódíjat. Ahogyan az ágazat hagyományai előírják, a díjat elnyert építményekre a következő évben felkerül egy ünnepélyes ceremónia keretében a kiemelkedő színvonalukat jelző dísztábla, ezt avatták fel június 28-án Szegeden.

 

Romos építmény helyén kapott új sport- és rendezvényhelyszínt Szeged

 

 

Mint a nívódíj megítélésekor kiadott laudációból is kiderül: az ország egyik legmodernebb új kézilabda csarnoka a Tisza szomszédságában, Szegeden, a régi romos SZEOL Stadion helyén épült fel. Az épület cölöpökre épült vasbeton vázas kialakítású, a tető 21-29 méter magasságban acélszerkezet. A hazai viszonylatban is egyedülálló 78 méter hosszú és 77 tonnás főtartókat összehangolt csapatmunkával, speciális 600 tonnás lánctalpas daruval emelték a helyükre. A létesítményben a küzdőtereken a mobil lelátók betolásával két szabványos méretű kézilabda edzőpálya is kialakítható. Az utánpótlásra gondolva pedig helyet kapott egy 1500 fős kiscsarnok mellett akadémiai kollégium részleg is, és az épületet megújuló energiából előállított távhővel fűtik.

 

Egyszerre volt nagy megtiszteltetés és nagy erőfeszítést igénylő kihívás a projekt

A táblaavatási ünnepségen elsőként Csépe Barnabás, a WHB projektigazgatója mondott beszédet, melynek elején kijelentette:

a WHB-nak mindig nagy megtiszteltetés sportlétesítményt építeni a jövő nemzedékei számára.

 

Csépe Barnabás, a WHB projektigazgatója

Beszédjében végig követte a Design & Build konstrukcióban elkészült komplexum kivitelezésének állomásait: megemlítette a 2019. november 29-én ünnepélyes keretek közti alapkőletételt, az előkészületek utáni, a következő év januárjában elrajtolt építkezés kezdetét, majd az első acél főtartó ezután egy évvel történt beemelését, valamint a 2021 decemberi teltházas BL mérkőzéssel egybekötött ünnepélyes átadás dátumát is.

Rámutatott: voltak olyan napok, hogy mintegy 500-600 munkatárs dolgozott egyszerre a projekten – ennek és a közel 25-30 fő WHB-s kolléga áldozatos munkájának köszönhetően tudták ilyen rövid határidővel, de mégis olyan építészeti és kivitelezési minőségben megvalósítani a komplexumot, amely méltó a WHB szlogenjére: „MARADANDÓT ALKOTUNK”

 

 

Méltó otthont kapott a szegedi kézilabda

„A megvalósult épület immár másfél éve otthona az OTP Bank Pick Szeged kézilabdacsapatának, valamint a kézilabda akadémiának. Az épület a kékek új szurkolói fellegváraként, ezen kívül Szeged város lakosainak új rendezvényhelyszíneként is szolgál. Mindig öröm visszatérni egy-egy rangadóra és érezni azt a remek légkört, amit a csapat és a szurkolói együttesen teremtenek, ahogy esetenként több mint 8000 szurkolóval élhetjük át az elsöprő hangulatot.” – emelte ki.

 

 

Hozzátette: „a szegedi Pick Aréna Dél-Magyarország egyik legújabb, legmodernebb és egyben a vidék legnagyobb sportcsarnoka lett.” Emlékeztetett arra is: a létesítmény emellett a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíneként is szolgált.

Külön megköszönte a munkatársak és a tervezők, a beruházók, valamint az építtetők együttműködését és pozitív hozzáállását, nevesítette a generáltervező Hajós Építész Irodát, a belsőépítészeti tervező MádiLáncos Studiót és a műszaki ellenőr Agora Kft.-t is a beruházó állami szervek mellett.

 

Az építészek is nagy munkát végzetek Szegeden

Ezt követően a Hajós Építész Irodát képviselve Hajós Tibor Pro Architectura-díjas építész szólalt fel. Többek között hangsúlyozta a tervezők szerepét is a projekt megvalósulásában és elmondta: a csarnok tervezésén mintegy 180-200 mérnök dolgozott hosszú időn keresztül. Nekik is megköszönte a munkát, és a díjat és egyben azt, hogy segítettek létrehozni az alkotást.

 

Hajós Tibor Pro Architectura-díjas építész, Hajós Építész Iroda

Visszaemlékezett arra, hogy az iroda már 2011 óta foglalkozik a csarnokkal és összesen 21 különböző vázlattervet dolgoztak ki különböző megvalósítási formákra. Elmondta: miután 2018-ban megszületett a döntés a 2022-es kézilabda Európa-bajnokságról, felgyorsultak az események. 2020 januárjában már engedélyezési tervet adtak be és a következő februárban pedig már jogerős építési engedély birtokában is volt a beruházás.

 

Az ország harmadik legnagyobb városa gazdagodott a Pick Aréna felépítésével

 

Bardóczy Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség TAO-igazgatója

Ezt követően Bardóczy Gábor, a Magyar Kézilabda Szövetség TAO-igazgatója szólalt fel, aki egyebek mellett rámutatott: Szeged (az ország harmadik legnagyobb városa) messze földön híres kézilabda-hagyománnyal és az európai topcsapatok közé tartozó együttessel rendelkezik. Így teljesen adott volt, hogy a régi sportközpont helyére kerüljön egy olyan új, a mai követelményeknek és elvárásoknak megfelelő csarnok, mely méltó otthona lehet mind a szegedi kézilabdás akadémistáknak, mind pedig az Európa Kupa-győztes csapatnak – foglalta össze.

Végezetül külön megköszönte mind a kivitelezőknek, mind pedig az építészeknek a munkát.

 

Számos szempont alapján kapta meg a nívódíjat az építmény

 

Tolnay Tibor, a nívódíjat megítélő Építőipari Mesterdíj Alapítvány Bíráló Bizottságának elnöke

Mielőtt a táblát felavatták volna, a beszédek befejezéseként Tolnay Tibor, a nívódíjat megítélő Építőipari Mesterdíj Alapítvány Bíráló Bizottságának elnöke tartott beszédet. Ebben rámutatott:

mind az építészeti tervezés minősége, mind a kivitelezés műszaki színvonala hozzájárult a díj megítéléséhez.

Kiemelte még azt is, hogy a Pick Aréna energiatakarékos, kifejezetten gazdaságosan üzemeltethető. A neves szakember szerint a tervezők megelőzték a korukat azzal, hogy már akkor is kiemelten odafigyeltek erre a kérdésre, amikor még a jelenleg fennálló energiaválság nem volt aktuális, és így az építmény ilyen szempontból is példaértékű.

 

 

Galéria

Iparági hírekWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Hajós Építész Iroda Kft.Építési és Közlekedési MinisztériumnívódíjakÉpítőipari NívódíjsportberuházásoksportcsarnokSzegedPick Aréna

Hírlevél

Hirdetés