2024.07.27, Szombat

Hirdetés

MEVA Mammut XT a klímasemleges Magyarországért
Fotók: MEVA Zsalurendszerek Zrt., Látványtervek: NORDII ÉPÍTŐ Zrt.

MEVA Mammut XT a klímasemleges Magyarországért

MEVA Zsalurendszerek Zrt.

2023.06.15. 08:01 - Füzi Nikolett

A MEVA zsalurendszereivel előregyártott NORDII HOMES vasbeton tér-elemeiből megépült karbonsemleges aktív épületek több zöld energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak, ezzel is hozzájárulnak a globális szintű fenntarthatósági célok eléréséhez.

Hirdetés

Napjaink egyik legfontosabb kérdésévé vált, hogy hogyan érdemes cselekednünk, hogy mindannyian egy fenntarthatóbb és jövőtudatosabb épített környezetben élhessünk. A klímaváltozás elleni harcban mára már az élet minden területén megoldásokat kell keresni a fenntartható fejlődés és a karbonsemleges technológiák elterjesztése érdekében, az ENSZ ezzel foglalkozó tudósai pedig 17 nagy célt fogalmaztak meg ezügyben, amelyek természetesen az építőipart is érintik.

A villamosenergia-termelés, közlekedés, ipar, mezőgazdaság, hulladékgazdálkodás mellett az épületek esetében is jelentős változásokra van szükség. Egy tanulmány szerint 2030-ra 34%-os, míg 2050-re 99%-os csökkenést kell elérni a mai széndioxid-kibocsátáshoz képest, Magyarországon pedig csak az épületek 15%-kal veszik ki részüket a teljes kibocsátásból. Ez a részesedési arány jelentős, ugyanakkor ezen a területen is nagy változások várhatók, melynek az egyik módja a meglévő épületállomány korszerűsítése, a másik pedig az, hogy az újonnan épülők eleve karbonsemlegesek legyenek.

 

Látványterv: NORDII HOMES - Skandináv stílusú aktívház

 

E célok megvalósítását tűzte ki célul a NORDII HOMES magyar szakemberekből álló fejlesztő csapata, amikor olyan aktív épületeket kezdett tervezni és kivitelezni, amelyek több zöld energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak.

A projekt kulcsa a MEVA Zrt. zsalurendszereivel előregyártott térbeli vasbeton elemek (tér-elemek) alkalmazása, melyekkel az ESG rendszer (Environmental, Social és Governance angol szavak rövidítése - környezetvédelmi, társadalmi szempontok) stratégiáját követve, az épületek életciklusának lejártával annak egyes alkotó anyagai újrahasznosíthatóvá válnak, ezzel is hozzájárulva a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A nagy gyártási pontosságot igénylő térbeli vasbeton elemek üzemi előregyártásához (betonszilárdsági osztály C40/50) a NORDII ÉPÍTŐ Zrt. a MEVA Mammut XT rendszerét választotta a magyar piacon megtalálható falzsalu zsalurendszerek közül.

 

 

Nem csak rugalmas, de számos variálható átkötéssel is rendelkezik a falzsaluzat rendszer

A Mammut XT rendszer előnyeit Oberrecht Kálmán, a MEVA Zrt. mérnök szaktanácsadója ismertette lapunkkal, aki az előregyártó üzemben is segítette a gyártósablon összeállítását.

Mint elmondta, a választás azért esett a Mammut XT fémkeretes falzsalu rendszerére, mert a magyarországi piacon a legnagyobb frissbeton-nyomást felvevő képességével (100kN/m2) a legnagyobb síktartást és gyártási méretpontosságot is biztosítani tudja. Hozzátette, erre szükség is van a térbeli nagyszilárdságú vasbeton elemek helyszíni szerelése során.

 

 

„A Mammut XT egy kívül-belül horganyzott, robosztus, zárt üreges fémkerettel rendelkezik, mely a nagy darabszámú gyártások kiváló eszköze. További egyedülálló előnye más zsaluzatokkal szemben a betonnal érintkező - a betonfelületet képző - MEVA műanyag zsaluhéj, mely élettartamát tekintve többszöröse a hagyományos rétegelt falemez zsaluhéjaknak, így a látványbeton felületek képzésének legkiválóbb anyaga. Előnyt jelent ezen túl az is, hogy az esetleges felületét ért sérülések korlátlanul javíthatók, például műanyag hegesztéssel, vagy polírozással” – fejtette ki a szakember.

 

 

A tájékoztatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy a Mammut XT egyedi megoldásainak köszönhetően a zsaluzatok összeszerelése és bontása is kevesebb élőmunkát igényel, ugyanis a keretbe integrált intelligens kombi-átkötés által egy kézmozdulattal akár három anker-átkötési mód között is lehet választani, melyek között lehetőség van egyoldali átkötésre is.

 

 

A szakember végezetül kiemelte,

„Ezekből adódóan a legyártandó vasbeton tér-elemek sokféle variációs lehetőséggel építhetőek össze, ennek ellenére a gyártásukhoz egy jól variálható, mégis kevés rendszerelemből álló zsalukészlet is elegendő.”

 

 

Galéria

Iparági hírekMEVA Zsalurendszerek Zrt.zsaluzatmegújuló energiaKörnyezetvédelemfenntarthatóságfenntartható építési megoldások

Hírlevél

Hirdetés