2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Fokozottan veszélyes környezetben zajlanak a stratégiai fontosságú gáztároló munkái
Fotók: magyarepitok.hu / Dernovics Tamás

Fokozottan veszélyes környezetben zajlanak a stratégiai fontosságú gáztároló munkái

magyarepitok.hu

2023.07.31. 14:20 - Hegedűs Gergely

Bár a legutóbbi nagyobb volumenű fejlesztést tíz évvel ezelőtt hajtotta végre a Vabeko Kft. Pusztadericsen, lényegében folyamatosan kulcsfontosságú feladatokat lát el a 340 millió köbméteres mobilgáz kapacitással bíró tárolóban.

Hirdetés

A Dunántúl egyetlen gáztárolójaként kiemelt szerepet tölt be a pusztadericsi gáztároló, amelynek jelenleg is zajló karbantarási munkáiról a kivitelező Vabeko Kft. segítségével tájékozódtunk.

A kezdeti 100 millió köbméter után több mint háromszorosára nőtt a kapacitás

A hazai gázipar meghatározó vállalatától kapott beszámolóból kiderült, a Zala vármegyében található Pusztaedericsi Földalatti Gáztároló Magyarország első földgáztárolójaként jött létre 1979-ben.

 

 

„A földalatti gáztárolók alapvetően a letermelt földalatti gázmezők megmaradt porózus rétegeit használják fel a földgáz tárolására, amely elősegíti a szezonális fűtési igények kiszolgálását és az egyenletes betáplálást az országos nagynyomású távvezetéki rendszerbe” – olvasható az összegzésben. Ennek a megfelelően a szóban forgó tároló a hahót-edericsi földgázmező 1951 és 1972 közötti letermelését követően vált hasznosíthatóvá erre a célra.

A kezdetben 100 millió köbméteres mobilgáz kapacitással rendelkező tárolóban 1988-ban és 1991-ben tovább növelték a tárolható gázmennyiséget, a kutak számát, illetve a felszíni technológia kapacitását. Jelenleg a névleges mobilgáz kapacitás 340 millió köbméter, a tároló zavartalan működését biztosító párnagáz mennyisége pedig 266 millió köbméter. „A párnagáz azt a gázkészletet jelenti, amely a tárolóréteg stabilitásáért felel és a tároló működése során mindig a rétegben helyezkedik el. A mobil gázkészlet pedig az a gázmennyiség, amely ciklusonként ki- illetve betárolható, vagyis a kereskedelmi gázkészletet jelenti” – adott magyarázatot a közlemény.

 

 

Ez a két folyamat határozza meg a tároló működését

A lapunkhoz eljuttatott szakmai anyag további fontos alapinformációja, hogy a gáztárolóknak két üzemmódjuk van.

A jellemzően nyári időszakra eső betárolás során a kompresszorokkal a külföldről és a hazai termelésből távvezetéken a tárolóhoz érkező gázt a termelő-besajtoló kutakon keresztül besajtolják a tárolórétegekbe. Ezzel szemben a kitárolási folyamat a fűtési szezonhoz kapcsolódik általában, amikor a betárolás során besajtolt gázt kitermelik a tárolórétegekből szintén a termelő-besajtoló kutakon keresztül.

A tárolás során a letárolt távvezetéki földgáz a tárolórétegben vízzel, szilárd anyagokkal (a tárolóréteg kőzet anyagával), illetve egyéb szénhidrogénekkel dúsul, emiatt a tisztítása, kondicionálása szükséges a távvezetékbe való betáplálás előtt. A pusztadericsi komplexumban a napi maximális kitárolási és betárolási kapacitás egyaránt 2,9 millió köbméter.

 

 

Arra is kitértek, hogy a létesítmény tulajdonosa és üzemeltetője a Magyar Földgáztároló Zrt., amely az MVM Csoport tagja. A Pusztaedericsi Földalatti Gáztároló a Dunántúl egyetlen földgáztárolója, ezért rendkívül fontos szerepet tölt be az országos nagynyomású távvezetékrendszer nyugati részén a hidraulikai egyensúly fenntartásában.

 

 

A Vabeko valamennyi tárolóban rendelkezik állandó személyzettel

Az összegzésben hangsúlyozzák, a létesítményt működtető gépek, berendezések szigorú hatósági és üzemeltetői követelményeknek megfelelően működnek, ezért folyamatos karbantartási és fejlesztési munkákra van szükség az üzembiztos működéséhez. A Vabeko Kft. 2011-ben kezdte a négy hazai kereskedelmi tároló (Hajdúszoboszló, Zsana, Kardoskút és Pusztaederics) karbantartását. „Ennek alapján minden tárolóban van állandó személyzetünk, akik a napi tevékenységet végzik” – írják. „Szükség esetén, vagyis nagyobb volumenű kivitelezési tevékenységek esetén a központi állományunkból vezényelünk munkaerőt, illetve eszközöket a helyszínre, a feladatnak megfelelő mennyiségben és minőségben.”

Kiemelték, a létesítmény fenntartásához szükséges tevékenység általában nem projekt jellegű munka, hanem folyamatos karbantartás, illetve karbantartási, fejlesztési célfeladatok sorozatos ellátása.

„A legutóbbi nagyobb volumenű fejlesztést mintegy tíz évvel ezelőtt hajtottuk végre. Ekkor fejeződött be a tároló élettartamának meghosszabbítására irányuló projekt, mely a jövőbeli zavartalan működést volt hivatott biztosítani. Ugyanakkor a technológiai részek egyedi fejlesztése azóta is folyamatos, melyek célja elsősorban a technológiai biztonság, az energiahatékonyság és az üzemviteli rugalmasság növelése, valamint a kiadott földgáz minőségének javítása.”

 

 

A legtöbb feladatot folyamatos gázkoncentráció mérés mellett végzik

A szóban forgó munkák jelentős részét a helyszínen fokozottan veszélyes környezetben kell végezni: magas nyomás, tűz- és robbanásveszélyes közeg, veszélyes anyagok és egyéb tényezők miatt. „Napi munkavégzési engedélyek alapján dolgozunk mind a helyi személyzettel, mind az ideiglenesen az adott feladatra delegált dolgozók esetében. A felhasznált eszközök, gépek, szerszámok minősítettek, és a legtöbb feladatot folyamatos gázkoncentráció mérés mellett végezzük.”

A beszámoló zárásából kiderült, a tárolóban jelenleg is több feladat fut egyszerre a Vabeko kivitelezésében. Többek közt folyamatban van

  • egy gázelőkészítő berendezés hőcserélőinek a felülvizsgálata,
  • a hőközpontban két darab kazán cseréje,
  • a gázelőkészítő berendezések főelzáró szerelvényeinek cseréje kerülő ággal,
  • a gázfogadótéri mérőműszerek és mérőszakaszok karbantartása, 
  • valamint a glikolregeneráló berendezések éves karbantartása.

 

 

Galéria

Iparági hírekVabeko Kft.Magyar Földgáztároló Zrt.Pusztadericskarbantartás

Hírlevél

Hirdetés