2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

ÉVOSZ: a kamattámogatott hitelek segítik a lakások felújítását
Illusztráció

ÉVOSZ: a kamattámogatott hitelek segítik a lakások felújítását

MTI, ÉVOSZ

2023.08.01. 12:30 - Kolinek Nóra

Az energetikai felújításokból a felújító, a vállalkozó és az állami költségvetés is profitál.

Hirdetés

A KSH lakásépítési adatai nem érték váratlanul az építőipart. A lakásépítés 2023. I. félévében tovább csökkent, 19 százalékkal kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek, illetve az egyszerű bejelentésű lakásszám 39 százalékos csökkenése az elmúlt tíz év legnagyobb lejtmenete – olvasható az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közleményében.

Az ÉVOSZ 2023. év egészére, a múlt évi 20.600 új lakással szemben 17.000 lakóingatlan használatba adását prognosztizálta. A felépült új lakások meghatározó többsége községekben épült fel, melyet a lakásépítéshez kapcsolódó támogatások is ösztönöztek. A lakásállomány gyarapodását a használatba vett 7.353 új lakás mellett 825 megszűnt lakás alakította.

A meglévő lakásállomány száma − a 2022. évi népszámlálás adatai szerint − 4,6 millió volt, amelynek jelentős részére a műszaki állag elöregedése jellemző mind a fővárosban, mind pedig vidéken. Az energetikai elvárásoknak pedig ma már mintegy 80 százalékuk nem felel meg.

A lakásépítést és felújítást egyenrangú ügyként kell kezelni

Az ÉVOSZ szorgalmazza a lakóingatlanok energiamegtakarítását célzó felújításokat, melyekből, mind a lakást felújítónak, mind az építőipari vállalkozásoknak, mind pedig az államnak, az állami költségvetésnek pozitív eredménye származik.

Ennek alátámasztására az ÉVOSZ számításokat végzett, amelyek alapján dolgozta ki a kamattámogatott hitelre, illetve a vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó javaslatait − írta közleményében a szakszövetség.

A felújításoknál az a jellemző, hogy az összes költségen belül 40 százalék a felhasznált építési termékek, anyagok aránya és 60 százalék az élő munka, vagyis a munkadíj. Általánosságban a vállalkozási ár egyharmada kerül vissza a költségvetésbe (alapanyagok utáni ÁFA, munkadíj utáni adók, járulékok formájában).

Az ÉVOSZ maximum 5 millió forint nagyságrendű hitel mértékéig javasolja a kamattámogatást, évi 5 százalékos kamatláb alkalmazásával. Emellett szerintük lehetőséget kellene adni 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás igénybevételére. Gépészeti felújításnál pedig további 1 millió forint vissza nem térítendő támogatást tartanak szükségesnek.

Iparági hírekÉVOSZlakásépítésenergetikai korszerűsítés

Hírlevél

Hirdetés