2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Magyar gyárból, magyar termékként indulhat hódító útjára a Viablokk pórusbeton falazóelem

Magyar gyárból, magyar termékként indulhat hódító útjára a Viablokk pórusbeton falazóelem

magyarepitok.hu

2023.08.31. 17:45 - Hegedűs Gergely

A pórusbeton Európában a legismertebb építőanyagok közé tartozik, és régóta közkedvelt a könnyű súlyának, jó hő- és hangszigetelő képességének, egyszerű megmunkálhatóságának, valamint kiváló penész- és tűzállóképességének, továbbá számos egyéb tulajdonságának köszönhetően.

Hirdetés

Rendkívül előnyös tulajdonságokkal bíró, és nagyon kedvező árú építőipari terméket dob piacra az Innoscitech Kft., amely Biharkeresztesen májusban avatta fel az első magyar tulajdonban lévő pórusbeton-gyárat.

A lapunkhoz eljuttatott beszámoló szerint a VIABLOKK-termékek családjába tartozó, számos célra alkalmazható falazóelemek rendkívül kedvező áron kerülnek értékesítésre. Az új üzemben készülő VIABLOKK-termékek értékesítését a gyártó Innoscitech Kft. fő stratégiai értékesítési partnereként a Bayer Construct cégcsoporthoz tartozó Viastein Kft. végzi.


Magyarországon gyártott, magyar termék lép be a piacra

A pórusbetonból készített VIABLOKK-termékek Magyarországon gyártott, magyar termékként lépnek be a piacra, számos előnyt nyújtva a hasonló termékekhez képest. Funkciójukat tekintve a biharkeresztesi gyárban meghatározott nyersanyag receptúra alapján készülő falazóelemek lehetnek válaszfalak, térelválasztó falak, vázkitöltő elemek és teherhordó falak, a paramétereik (testsűrűség, nyomószilárdság, hővezetési tényező, stb.) ennek megfelelően változnak.

Ugyanakkor az Innoscitech Kft. üzemében telepített gyártógépsor a most szóban forgó falazóelemek mellett áthidalók, továbbá Magyarországon elsőként falpanelek előállítását is lehetővé teszi.


Így felel meg a zöld szempontoknak

A közleményből az is kiderül, hogy a pórusbeton Európában a legismertebb építőanyagok közé tartozik, és régóta közkedvelt a könnyű súlyának, jó hő- és hangszigetelő képességének, egyszerű megmunkálhatóságának, valamint kiváló penész- és tűzállóképességének köszönhetően.

A pórusbeton technológiával előállított termékek főként természetes anyagokból – kvarchomok, mész, (cement) és víz – készülnek a biharkeresztesi üzemben, gyártásuk nem termel szennyezőanyagot. A pórusbeton összetétele és minősége megfelel a LEED zöld minősítési rendszer követelményeinek, alkalmazható lakó, kereskedelmi és ipari épületek építéséhez. 

A VIABLOKK pórusbeton építőanyag felhasználásával biztonságos, egészséges környezet teremthető. A termék ugyanis a mai korszerű építőanyagoktól elvárható tulajdonságokat ötvözi, azaz:

  • ellenáll az ultraibolya sugárzásnak, 
  • nem mérgező, 
  • nem éghető. 

Az ásványianyagok felhasználásával előállított VIABLOKK-falazóelem környezetkímélő és nagyrészt újrahasznosítható. 


Télen-nyáron kiegyensúlyozott mikroklímát nyújt

Az összegzés külön kitér a VIABLOKK-elemek klimatikus adottságaira: eszerint a természetes összetevőinek köszönhetően a pórusbeton építőelemek állandó és kiszámítható komfortérzetet teremtenek, miután biztosítják

  • nyáron a hőség, télen a hideg elleni védelmet, 
  • a falazat tapintásra meleg érzését,
  • az állandó, kiegyensúlyozott mikroklímát. 

A fenntarthatósági és üzemeltetési szempontok is hangsúlyosan érvényesülnek, hiszen a VIABLOKK pórusbeton elemekből készült falazatok

  • minden irányban egyenletesen hőszigetelnek,
  • hőhídmentesek,
  • akár kiegészítő hőszigetelés nélkül is alkalmazhatóak,
  • biztosítják az alacsony fűtési energiafelhasználást. 


Gyorsan beépíthető, könnyen mozgatható és formázható

A beszámoló egy tévhitet is eloszlat: az általános megítéléssel szemben a VIABLOKK pórusbeton építőelemek kiválóan terhelhetők. A pórusbetonból készített fal teherbíró képessége függ az azt alkotó alapanyagok szilárdságától és a terhelés módjától. Az ellentétesnek nevezhető tulajdonságok – mint a szerkezeti szilárdság és kiváló hőszigetelési tulajdonság – gondos optimalizációjának köszönhetően nagyszerűen alkalmazható: 

  • épületek teher vagy vázkitöltő falazatának kivitelezésére,
  • könnyű és gyors utólagos megoldásként.

Az építészeti szempontokra áttérve a lapunkhoz eljuttatott közleményből kiderül, a VIABLOKK építőelemek könnyen fórmázhatóak, támogatva kreatív építészeti felhasználást. Beépítésüket nem csak a könnyű súly és a költséghatékony megmunkálás emeli ki más falazati anyagok halmazából, ha nem az is, hogy 

  • kézi erővel, megerőltetés nélkül mozgathatók, 
  • kézi szerszámokkal megmunkálhatók, formálhatók, 
  • milliméter pontos az elemek összeillesztése, 
  • 1 négyzetméternyi fal megépítése mindössze pár percbe telik. 

Az épületek külső falához ajánlott, 375 mm széles VIABLOKK D300 falazóelem egy rétegben, további kiegészítő hőszigetelés nélkül teljesíti a falazatokra vonatkozó hő- és páratechnikai követelményeket, kívülről további előkészítés nélkül vakolható, beltérben pedig elegendő egy réteg glettelés, mely után egyből festhető.

Mivel a falazat készítése nem igényel további rétegeket, így rendkívül gyorsan építhető.


A kivitelezők, a kereskedők és a magánvásárlók is a potenciális vásárlók között

A közleményben zárásként azt hangsúlyozzák,

a biharkeresztesi pórusbeton gyár létrehozása világszínvonalú gyártást tesz lehetővé. Ugyanakkor a gyártó a tervezéstől kezdve egészen a falazásig komplett megoldást kíván nyújtani megrendelőinek.

„A megvalósítási helyszín kelet-magyarországi elhelyezkedéséből adódóan mind a hazai, mind az exportértékesítési lehetőségekkel kalkulálunk: célpiacunk Magyarország és Románia. Potenciális vásárlókként azonosítjuk az építőipari kivitelező vállalkozásokat, az építőanyag kereskedő cégeket és a magánvásárlókat is” – zárul a beszámoló.

A Viasteinnek szintén Biharkeresztesen üzemel térkőgyára, térkőnemesítő üzeme, valamint a 2022 januárjában átadott betonelem előregyártó üzeme is, amely már termékeivel betört a hazai piacra.

Galéria

Iparági hírekVIABLOKKBayer Construct Zrt.Viastein Kft.Biharkeresztesépítőipari gyártókelőregyártás

Hírlevél

Hirdetés