2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Különleges épületek megvalósítását teszi lehetővé ez az együttműködés
Fotók: KÉSZ Csoport

Különleges épületek megvalósítását teszi lehetővé ez az együttműködés

magyarepitok.hu

2023.11.06. 11:50 - Szabó Ákos

A KÉSZ Csoport Metal.Meet 2.0 című rendezvényét ezúttal a fővárosi Hungexpo Fogadó épületében tartották meg. Az előadások az acélszerkezetek, valamint a homlokzatburkolatok tervezésének, kivitelezésnek és gyártásának digitalizációs megoldásaira, a fenntarthatóságra és KÉSZ Metaltech, illetve a bim.GROUP vállalat sikeres együttműködésére fókuszáltak. A két cég vezető képviselőivel ültünk le egy rövid beszélgetésre az előadások szünetében.

Hirdetés

A fővárosi Hungexpo különleges hajlított hármas formájú fogadóépületében rendezte meg a Metal.Meet 2.0 ágazati találkozót közel 120 résztvevővel, a két vállalat első közös rendezésű eseményén.  A fenntarthatóság és a digitalizáció mottójával meghirdetett rendezvényen az itthon meghatározó, de nemzetközi szinten is folyamatosan terjeszkedő cégcsoport, és tagvállalata a KÉSZ Metaltech Kft., valamint a cégcsoport stratégiai partnere, a bim.GROUP Kft. legjelentősebb projektjeit mutatták be, valamint számos hazai és nemzetközi előadó is érkezett.

Már a helyszínválasztás is önmagáért beszélt, hiszen a látványos épület a KÉSZ Csoport generálkivitelezésében valósult meg és mindkét cég részt vett a munkálatokban saját szakterületén.

 

 

Fenntarthatóság és digitalizáció

Az eseményt megnyitó beszédében Ballay Zsolt, a bim.GROUP Kft. cégvezetője kiemelte, hogy három okból is Metal.Meet 2.0 az esemény neve. Egyrészt, mert most második alkalommal tartják meg a konferenciát, másrészről pedig azért, mert ez alkalommal a bim.GROUP és a KÉSZ Metaltech közösen szervezték meg. A 2.0 emellett arra is utal, hogy két fő szempontra kívánták helyezni a szervezők a hangsúlyt: a fenntarthatóságra és a digitalizációra, amit egyébként az előadók témaválasztásai is tükröztek.

 

 

A megnyitót követő első előadás ennek jegyében a KÉSZ Csoport első fenntarthatósági jelentését ismertette, ezt követően pedig a vállalatcsoport zöld portfóliója egyik zászlóshajójának, a két szervezőcég és német partnerük közös projektjének, a KÉSZ GreenTech Solar Parking napelemes parkolómegoldásnak a bemutatására került sor.

Erről és egyéb témákról is kérdeztük Ballay Zsoltot az esemény szünetében, amikor a bim.GROUP cégvezetőjével és Barócsi Róberttel, a KÉSZ Metaltech Kft. ügyvezető igazgatójával (egyben a KÉSZ Csoport Építészeti és Szerkezeti Megoldások ágazatvezetőjével) leültünk beszélgetni.

 

Teljes iparágat lefedő portfólió

Az első előadásokat követő szünetben a kötetlen beszélgetés keretében Ballay Zsolt elmondta nekünk, hogy a bim.GROUP a KÉSZ Csoport szárnyai alatt nőtt fel, sőt korábban a cégcsoport közvetlen részeként működött és szoros, napi szintű szakmai kapcsolatban volt a Metaltech-el. „A tervezés és kivitelezés tekintetében fokozatosan váltunk külön szervezetté. Tehát az eredetünk közös, ugyanúgy, mint a tulajdonos által megálmodott startégiánk: a saját területünkkel hozzájárulunk, hogy a cégcsoport a teljes iparágat lefedő szolgáltatási portfóliót kínálhasson.”

A holdingon belüli különválást az indokolta, hogy a két cég a maga szakterületén szabadon tudjon fejlődni, de közben a kooperáció továbbra is szoros maradjon. „A bim.GROUP a tervezés tekintetében ért el nagyon komoly eredményeket, a KÉSZ Metaltech pedig az acélszerkezetek, valamint homlokzatburkolatok gyártása és szerelése terén lépett látványosan előre. Fontos számunkra ezeket a lehetőségeket kiaknázni, és közben a szoros kapcsolatot is fenntartani. A munkafolyamatainkban nagyon sok olyan integrációs lehetőség van, amit két különböző hátterű piaci entitás biztosan nem tudna ilyen mértékben kihasználni.”

 

Szimbiózisban a KÉSZ Csoporton belül

 

 

Barócsi Róbert szintén kiemelte, a két cég olyan szoros stratégiai partner, hogy az egyik a másik nélkül nehezen tudna jelen formájában létezni. „Pontosan azt a szimbiózist, azt az egyedi extra szolgáltatást veszítenénk el egymás nélkül, amit a piacon egyedülálló  módon tudunk közösen kínálni, és a lehetőség brutális üzleti potenciált is hordoz magában.”

Ezt a potenciált mutatta be több előadás, például a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium különleges acél tetőszerkezetének tervezéséről, gyártásáról és kivitelezéséről tartott prezentáció is (a témáról a bim.GROUP szakembereivel korábban részletes interjút készítettünk).

 

Új ügyfelek láthatnak rá a különleges megoldásokra

Barócsi Róbert arra is rámutatott, hogy a Metal Meet 2.0 megrendezésébe a bim.GROUP,  a digitális fókuszú generál tervezőcég azért is kapcsolódott be társszervezőként, hogy önálló brandjét és piaci szerepét ezzel is tovább erősítse. „Tapasztalataink és gazdasági eredményeink alapján ennek az együttműködésnek, amit már több mint tíz éve fejleszt közösen a két vállalat, jelentős előnyei vannak a piacon. Közösen olyan tervezési szolgáltatást tudunk biztosítani, amelybe a gyártásból és a megvalósításból származó tapasztalatokat is be tudjuk építeni és mindezt integrált megoldásban tudjuk biztosítani a vevők számára, mind a belföldi, mind a nemzetközi piacon.”

Ehhez ismertség és tőkeerő kell, és kellenek nagy projektek is, mert azok kapcsán ismeri meg a nagy ipari szereplőket egy cég – és ott ismerik meg őket is a partnerek. „A megrendelői körünkben már jelenleg is nagy az átfedés, de akár még nagyobb is lehetne. A közös rendezvényszervezés részben ennek a célnak az elérését is szolgálja” – mutatott rá.

„Szoros együttműködésünk leginkább szembetűnő, konkrét megnyilvánulása az, hogy a KÉSZ Metaltech és a bim.GROUP az acélszerkezetgyártás, szerelés és tervezés terén közösen ad választ a szabadpiaci megkeresésekre, együtt jelentkezik a tenderekre, és előtte mindig közösen döntünk arról, mi az, amit elvállaljunk és mi az, amit nem.”

Iparági hírekKÉSZ Csoportbim.GROUP Kft. KÉSZ Metaltech Kft.konferenciaHungexpofenntarthatóságdigitalizáció

Hírlevél

Hirdetés