2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A kiszámíthatatlan időjárás új kihívásokat jelent az építőiparban
Illusztráció - Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A kiszámíthatatlan időjárás új kihívásokat jelent az építőiparban

Mapei Kft.

2024.01.02. 13:17 - Szabó Ákos

A Mapei a kifejezetten meleg téli időszakban a magas hőmérséklet nyári hatásaira is gondolva ad tanácsokat.

Hirdetés

A klímaváltozás egyre nyilvánvalóbb hatást gyakorol az ágazatra. A szélsőséges időjárás, az egyre melegebb nyarak, valamint a fenntarthatóságra vonatkozó szigorúbb szabályozások és társadalmi elvárások új kihívásokat jelentenek az építőipari vállalatok számára – írja sajtóközleményében a Mapei Kft.

 

Kánikulában nem lehet betonozni

„Már a legalapvetőbb építési feladatokban is meg kell újulni, kezdve azzal, hogy a meleg időben történő betonozás jelentős többletkockázattal jár, ami nem hagyható figyelmen kívül” – hívja fel a figyelmet Markovich Béla, a cég ügyvezetője.

A betonszabványok és az alkalmazási feltételek (mint például a MSZ 4798:2016 és az EN 206) részletesen megfogalmazzák a meleg időben történő betonozás műszaki követelményrendszerét​​. Eszerint például, 35 °C feletti hőmérséklet esetén nem ajánlott betonozni, ha ez a hőmérsékleti állapot több mint 4 órán át fennáll​​. Márpedig ez egyre gyakrabban fordul elő: az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint évről évre emelkedik a hőségnapok száma.

 

Markovich Béla (fotó: Mapei)

„Persze a meleg időjárás által okozott problémákat megfelelő műszaki megoldásokkal, például a párazáró szerek alkalmazásával lehet kezelni, amivel biztosítjuk, hogy a megőrizzük a beton minőségét. Azonban ehhez változtatni kell az évtizedek alatt berögzült szokásokon”

– magyarázza Markovich Béla.

De vehetünk egy másik példát is a sok közül: a homlokzati hőszigetelésre ma már nem csak a hideg, hanem a meleg miatt is szükség van – írják.

 

Klímatudatosság és fenntartható építőipar

Felhívják a figyelmet: az EU-s célok eléréséhez az építőipari cégeknek csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, ami befolyásolja az építőipari gyakorlatokat és az anyagválasztást. Emellett az építőknek is egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság, ami az energiahatékonyságtól a környezetbarát anyagok használatig terjed.

A szigorodó szabályok és társadalmi elvárások további cselekvésre ösztönzik a gyártókat és kivitelezőket. Ilyen például a szállítási útvonalak csökkentésére való törekvés. Mivel az építőanyagok előállítása és szállítása jelentős üvegházhatású gázok kibocsátásával jár, törekednie kell a helyi alapanyagok használatára és a szállítási távolságok rövidítésére.

„Az építőipar jövője szorosan összefonódik a környezettudatossággal és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással. A szemléletváltás, az új építési technikák és anyagok, valamint a fenntartható építési megoldások alkalmazása kulcsfontosságú az építőipar hosszú távú stabilitásának és versenyképességének fenntartása érdekében”

– fejti ki Markovich Béla.

Iparági hírekMapei Kft.iparági elemzésbetonhőszigetelés

Hírlevél

Hirdetés