2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Jelentős infrastruktúra-fejlesztéssel lépett előre egy dél-alföldi térség
Illusztráció (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Jelentős infrastruktúra-fejlesztéssel lépett előre egy dél-alföldi térség

mti

2024.02.16. 17:03 - Szabó Ákos

Jászszentlászló szennyvíztisztító telepének elkészülte kapcsán nagyszabású idei és a közeljövőben induló országos vízi-közmű beruházásokról tájékoztatott a kormány képviselője.

Hirdetés

Átadták a másfél milliárd forint európai és kormányzati támogatással megépült új szennyvíztisztító telepet pénteken a Bács-Kiskun vármegyei Jászszentlászlón. A projektet az Euroaszfalt Kft. és a Betonútépítő Zrt. kivitelezte. 

Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen a jászszentlászlói szennyvízelvezetési és -tisztítási rendszert - amely Szank szennyvízkezelését is ellátja - a szolgáltatói területükön működő összesen 19 szennyvíztisztító telepük "ékkövének" nevezte. Elmondta, hogy a most átadott biológiai, nagy terhelésű szennyvíztisztító telep kialakításakor a kivitelező a meglévő szennyvízátemelőket mind építészetileg, mind gépészetileg, mind pedig irányítástechnológiailag teljesen felújította.

A két településről jelenleg 375 köbméter szennyvíz érkezik az 512 köbméter kapacitású telepre. Korábban Szankról Jászszentlászlón keresztül vezették a szennyvizet, de a projektnek köszönhetően most már a településről közvetlenül a szennyvíztisztító telepre érkezik - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

 

Több száz milliárd forint értékű fejlesztéssorozat jön az ágazatban

A Jászszentlászlón megépült telep része annak az országos fejlesztési programnak, amelynek keretében az elmúlt 14 évben hazai és uniós források felhasználásával több mint ezer milliárd forintot fordított a kormány új víziközmű infrastruktúra-fejlesztésre – mondta el Rentz Tamás, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Szavaiból kiderült:

a víziközmű-fejlesztésekre fordítandó források megfelelő ütemezése továbbra is jelentős prioritás, ezért 2024-ben több mint 200 milliárd forintot fordítanak víziközmű-beruházásokra, az összeg közel fele a hálózat rekonstrukcióját érinti, illetve hozzátette még: folyamatban van a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz tervezése is, amely 242 milliárd forint összegű költségkeretet biztosít ivóvízminőség-javító, illetve szennyvízelvezetési és -tisztítási programok végrehajtására, továbbá újdonságként a víziközművek hatékonyságnövelésére.

A jó közművek kulcsfontosságúak egy-egy térségnek

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője pedig elmondta: a Lakitelek Népfőiskola 30 kistérségét vizsgáló kutatása szerint pedig a fiatalok nemcsak az alapján döntenek egy település mellett, hogy mennyire tiszta a levegője, van-e bölcsőde és úthálózat, hanem fontos szempont a letelepedésük eldöntésekor, hogy megoldott-e és milyen minőségben a szennyvízelvezetés és -tisztítás. A jászszentlászlóihoz hasonló szennyvíztisztító telepi fejlesztések ugyanis egészségi és környezetvédelmi szempontból is fontosak - mutatott rá.

Iparági hírekJászszentlászlóSzankEuroAszfalt Kft.Betonútépítő Zrt.szennyvízivóvízinfrastrukturális fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés