2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Koji László: „Jó évet zárunk”
magyarepitok.hu

Koji László: „Jó évet zárunk”

magyarepítok.hu

2024.02.21. 11:30 - Móré Levente

A Spakli’21 legfrissebb adásában Koji László, az ÉVOSZ elnöke volt Bene János beszélgetőpartnere.

Hirdetés

Másfél éve rendszeresen hallhatják az ÉVOSZ Spakli’21 című podcastjának adásait. Idén év elején Koji László volt a műsor vendége. Bene Jánossal folytatott beszélgetéséből számos, az idei évet meghatározó adat is szóba került.

„Sokat gondolkodtam rajta, hogy beüljek-e a műsorba, de úgy döntöttem, érdemes, mert év elején mindig van mondanivaló” – kezdte a beszélgetést az ÉVOSZ elnöke, aki az elmúlt év értékelésére vonatkozó kérdésre meglepóen pozitív választ adott:

„Elnökként a teljes értéklánccal kell foglalkoznom. Jó évet zárunk, bárcsak a legrosszabb évünk is ilyen lenne. Kétségtelen, hogy 5%-kal kisebb az országos építésszerelési tevékenység értéke, mint 2022-ben volt, de nagyon magas bázishoz mérünk. Így is 7200 milliárd forintot teljesített az építőipar folyó áron.

„Nagy a szóródás – tette hozzá –, mert van, ahol 10-12%-kal is csökkent a volumen, elsősorban az út-vasút és lakásépítés terén, míg logisztikai létesítményeknél és gyárépítésnél meg jobb is, mint 2022 volt.

 

Más a helyzet a lakásépítéseknél

„Lakásügyben szomorú a helyzet – fordult a kevésbé teljesítő ágazatok felé az elnök. A 2022. évi 20 ezer lakással szemben 17-18 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt, és még szomorúbb a kép abban a tekintetben, hogy amit idén kell megépíteni, 40%-kal kisebb, mint egy évvel ezelőtt volt.

A lakásépítés nincs még a mélyponton, ez idén várható.

Amint a lakásárakkal kapcsolatban megtudhattuk: a CSOK+-hoz hasonló kormányzati intézkedések mérsékelhetik valamelyest ezt a zuhanást, de ezen a területen nehéz év vár ránk. Ehhez kapcsolódóan a használtpiacon csökkentek az árak és ez év közepéig még fognak is. Akkor fognak erősödni, ha 5% alá megy a hitelkamat szintje. Az újépítésűek esetén ármérséklődésre nem számít Koji László, mert láthatóan lesz rájuk kereslet, különösen a fővárosban, az agglomerációs övezetben és a Balaton térségében.

A podcastból továbbá olyan kérdésekre is választ kaphatunk, mint:

  • Hogyan súlyoz az ÉVOSZ az ágazatok között, hogyan találja meg a közös nevezőt?
  • Milyen súlyponti problémák merülnek fel, és erre milyen megoldási javaslatai vannak az ÉVOSZ-nak?
  • Hogyan tudja segíteni az ÉVOSZ a vállalkozásokat?
  • Mivel sikerült elérni, hogy sok kiváló szakember fontosnak tartsa együtt dolgozni az ÉVOSZ-ban?
  • Milyen a Szövetség kapcsolata az Építési és Közlekedési Minisztériummal?
  • Hogyan tud az ÉVOSZ befolyást gyakorolni a törvényekre, rendelkezésekre?
  • Mikor elégedett az ÉVOSZ elnöke?

 

Az adás erre a linkre kattintva elérhető számítógépről, illetve mobileszközről.

 

 

Iparági hírekÉVOSZSpakli21iparági elemzésgazdasági elemzéslakásépítés

Hírlevél

Hirdetés