2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Utolsó ékszerként a nívódíjtábla is felkerült a Hotel Oktogonra
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Utolsó ékszerként a nívódíjtábla is felkerült a Hotel Oktogonra

magyarepitok.hu

2024.05.28. 10:17 - Móré Levente

Mostantól bronztábla is hirdeti a Market munkájának minőségét a Hotel Oktogon Haggenmacher falán.

Hirdetés

Mint azt korábban megírtuk, a 2023-as Építőipari Nívódíj pályázat díjainak ötödét ítélték oda a Market Építő Zrt. által kivitelezett projekteknek. A díjakat az ágazat hagyománya szerint az ÉVOSZ (Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetége) éves ünnepi közgyűlésén, 2023 végén adták át az építőipar legfontosabb szakmai elismeréseként számontartott Lechner Ödön-díjakkal és számos további fontos elismeréssel együtt.

Az Andrássy út 52. szám alatt álló épület tervezését eredetileg Haggenmacher Henrik rendelte meg a német származású, de Magyarországon letelepedett Schmahl Henrik építésztől, akinek a nevéhez egyébként a Párizsi Udvar tervezése is fűződik. Az átalakítás terveit és az épület szállodává alakítását az Archikon Építésziroda készítette, míg a generálkivitelezésért a Market Építő Zrt. felelt. A Hotel Oktogon Haggenmacherben május 27-én, hétfőn került sor az ünnepélyes nívódíj-táblaavató ceremóniára, ahol a beruházó, a tervező, a kivitelező vállalatok és a Nívódíj Bíráló Bizottság képviselői is méltatták a projektet.

 

 

A Beruházó – Hőnis Iván projektigazgató, CD Hungary Zrt.

2018-ban írtak ki egy tervezői pályázatot a nagymúltú épület átalakítására, amit az Archikon nyert meg. 122 szobával indult a tervezés, amiből a műszaki szükségletek miatt végül 121 lett.

„Még ugyanebben az évben kiválasztásra került a belsőépítész: Radnóczy Eszter és csapata (ESTE'R PARTNERS Stúdió) nyerte a pályázatot, majd 2019-ben szerződtünk le a Market Építő Zrt.-vel és végül 2022-ban adtuk át az épületet” – emlékezett vissza a projektigazgató.

Nem csak a belvárosi helyszín nehezítette a kivitelezést, de a COVID és a háború, valamint az Euró-Forint árfolyam is jelentősen befolyásolta azt – ezzel a szemmel is érdemes nézni az elkészült épületet, hiszen komoly problémákat kellett megoldani, hogy határidőre megnyílhasson a szálloda.

Hőnis Iván külön kiemelt két fiatal kollégát, akiknek minden bizonnyal nagy szerepük lesz abban, hogy a jövőben milyen épületek vesznek körül minket. Az egyik Lőw László, aki a Market Építő Zrt. vezető kivitelezési előkészítő mérnökeként vett részt a műemlék-felújítási projektben, míg külön méltatták Chvalla Diána építész tervezőt, az Archikon munkatársát, aki az egyik legfelkészültebb és leghatékonyabban kommunikáló kollégának bizonyult minden egyeztetésen.

„Az egyik esetben mondtam is Dianának, ha majd megkapjuk a nívódíjat, ő veheti azt át. Ez az a pillanat, amikor be is szeretném váltani az ígéretem” – emelte ki beszédében Hőnis Iván.

 

 

A tervező – Pólus Károly, az Archikon Építész Stúdió vezető tervezője

Az Andrássy 52. szám alatti palotát, Schmahl Henrik 1886-ban tervezte 37 évesen, és ez az épület lett munkásságában az első, mely igazán komoly szakmai figyelmet kapott. 10 évvel ezután tervezte az Uránia Filmszínházat, majd 1912-ben a Párizsi Udvar épületét, aminek elkészültét sajnos már nem élte meg.

„A Hotel Oktogon nem az első közös munkánk a Markettel, hiszen csaknem öt évig dolgoztunk már együtt a Párizsi Udvar megújításán. Ráadásul ugyanez a csapat – a CD Hungary, a Market, az Este’r Partners és az Archikon – készített már közösen szállodát is. A Hotel Moments is kiválóan sikerült, a nívódíjhoz pedig véleményem szerint ezek, és az üzemeltető Continental Group tapasztalatai is hozzájárultak” – emelte ki beszédében Pólus Károly.

Az átalakítás követte a gangos fővárosi bérházak felújításának receptjét: az udvar üvegfedésével kialakult az épület központi tere, a lobbi, körülötte pedig a közlekedőrendszer. A neoreneszánsz palota sűrű homlokzatrasztere és ablakosztása kedvezett a szállodai szobák elhelyezésének. A reggeliző a lobbi mögött kapott helyet; a wellness részleg a pincébe került, a gépészet pedig a pince- és tetőszinten leeső területeken kapott helyet. Mint hozzátette:

„Külön ki kell emelnem az épület nívós kőhomlokzatát, amiről hiányzott a hat kőszobor, melyek rekonstrukciójával az Andrássy út egyik legkiemelkedőbb palotaépületének korhű és patinás megjelenése került helyreállításra. Sok ilyen szép munkát kívánok még minden résztvevőnek!”

 

 

A kivitelező - Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója

„Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy anno, amikor megnyerte a Market ezt a munkát, az első gondolatom az volt: itt a következő nívódíjas projektünk. Igazam lett. Győztes csapaton ne változtass! – tartja a mondás és mi is körülbelül 80%-ban ugyanazokkal a partnerekkel dolgozhattunk a projekten, mint a 10 évvel korábbi Hotel Momentsen – beleértve ebbe az alvállalkozói kört is” – hangsúlyozta Bajnok Sándor.  

A nívós szakmai elismerésig vezető út azonban nem volt ennyire egyszerű, számos nehezítő tényezővel kellett megküzdeniük. Ezt a projektet teljes egészében a COVID alatt kellett kivitelezni, ami a kooperációk egy részét is megnehezítette, de ennek következtében az anyagárak is az egekbe szöktek.

”A kivitelezés egyik fontos velejárója volt, hogy itt nem csak a tetőt és a felső födémet kellett lebontanunk,  hanem az épület négy sarkát is egészen a pincéig, míg minden más szerkezet megmaradt. Amíg az itteni új szerkezetek fel nem épültek, nem kezdhettünk bele más munkarészekbe. Ez igazi kihívás volt” – mondta el a tíz korábbi hotel átépítésének tapasztalatával a háta mögött a műszaki igazgató.

Bajnok Sándor méltatta a Market alvállalkozóit, akik közül végül a stáb közös megegyezéssel három vállalkozó partnernek szavazta meg az elismerést – ezek közül kettő már a Hotel Momentsen is a Markettel dolgozott, ami fontos értékmérő. Amint kiemelte:

„Ezt az eredményt közösen értük el és igazi csapatmunka volt csakúgy, mint az Andrássy úton álló másik szálloda építése.”

 

 

Három oklevél, közös elismerés

Az esemény végén Frey Lajos a Nívódíj Bíráló Bizottság nevében felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a díjat a szakma adja a szakmának. Az építőipari nívódíjat szakmai szervezetek alapították az ÉVOSZ és az ÉTE (Építéstudományi Egyesület) vezetésével, amihez további kilenc szövetség csatlakozott, melyek delegáltjai ítélik oda a nívódíjat. Természetesen a magas építési minőséget díjazza a bizottság, de figyelembe veszi a tásakkal való együttműködést is, aminek itt kiváló példáját láthattuk.

„Ez a hotel – összegezte Frey Lajos – az épített örökség megóvásának, reprezentálásának méltó képviselője, így érdemelte ki az Építőipari Nívódíjat.”

Virág Zoltán, a BME címzetes egyetemi docense, a Nívódíj Bíráló Bizottság tagja kiemelte: mikor ez az épület megszületett, Budapest ékköve volt, de az idő múlásával elvesztette fényét. Most végre a Market szakértő kezei között újjászülethetett, de az érdem közös, a generálkivitelező partnereinek munkájára is nagy szükség volt. Ennek elismeréseként adta át az Építőipari Nívódíj Bizottság alvállalkozói díját az Ács-Bádogos-Szigetelő Kft., Bakart Kft. és a Stylos Építőipari Kft. munkatársainak.

Galéria

Iparági hírekMarket Építő Zrt.ÉVOSZÉpítőipari NívódíjnívódíjakelismerésCD Hungary Zrt.Archikon ÉpítészirodaÁcs-Bádogos-Szigetelő Kft.Bakart Kft.Stylos Építőipari Kft.

Hírlevél

Hirdetés