2024.07.13, Szombat
Mindig kifizetődik a precíz munka
Fotók: Market Építő Zrt.

Mindig kifizetődik a precíz munka

magyarepitok.hu

2023.12.14. 15:20 - Móré Levente

Az idén huszonharmadik alkalommal meghirdetett Építőipari Nívódíj pályázat díjainak ötödét ítélték oda a Market Építő Zrt. által kivitelezett projekteknek.

Hirdetés

Idén huszonharmadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kuratóriuma (ÉMA) az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását az alapítók, valamint a csatlakozó hét szakmai szervezet nevében. A díjakat az ágazat hagyománya szerint az ÉVOSZ (Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetége) éves ünnepi közgyűlésén, december 7-én délelőtt adták át, az építőipar legfontosabb szakmai elismeréseként számontartott Lechner Ödön-díjakkal és számos további fontos elismeréssel együtt.

A 2023-ban kiosztott Nívódíjak közül négyet is a Market Építő Zrt. által kivitelezett projektnek ítéltek, ami jól mutatja hazánk egyik legmeghatározóbb építőipari vállalatának teljesítményét, munkáinak jelentőségét és minőségét. A bírálat fő szempontjai

  • az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése;
  • a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége;
  • a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége;
  • valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők – közötti együttműködés.

A továbbiakban a vállalat e négy díjazásban részesült projektjének műszaki igazgatóinak segítségével mutatjuk be részletesebben a Nívódíj nyertes épületeket.

 

 

MOL CAMPUS

Mint Baumann Gergelytől, a projekt műszaki igazgatójától megtudhattuk (műszaki igazgatótársa Wolf András volt): a Market generálkivitelezőként vett részt a MOL Campus építésén, így az építés minden szakaszában, minden főbb szakági munkájában akadtak nehézségek, egyben a magyar magasépítésben egyedi megoldások. E kihívásokra már a tender-időszaktól kezdve készültek, hiszen a toronyépület alaplemezének elkészítésénél hazánkban először betonoztak ekkora mennyiséget egyidőben; először használtak ilyen méretű kúszózsaluzatot és szálpajzsot, illetve használtak ekkora toronydarukat. A szerkezetépítés mellett a homlokzatépítés is óriási mérnöki munka volt csakúgy, mint a legmagasabb aknájú liftek kivitelezése vagy a belsőépítészetben a rengeteg „prototípus termék” használata, azok egyedi kialakítása.

„Mindig élmény olyat alkotni, amit előtte kevesen vagy esetleg még senki” – tette hozzá az igazgató.

 

 

Kiemelte: ekkora csapatban dolgozni külön élmény volt, hiszen csak a Market Építő Zrt. projektstábja közel 100 főt tett ki, az alvállalkozói csúcslétszám pedig meghaladta a 3000 főt. E projektnél számtalan olyan elem beépítésére volt szükség, amelyet máshol nem látni, a mérnökökre pedig ezek a kihívások hatnak a leginkább ösztönzően. Bár nem ez volt az első nívódíjban részesült projekt, amelyben vezető szerepet vállalt, „a felemelő érzés megmarad és az elvárások sem csökkennek” – tette hozzá.  

 

Fotó: Market Zrt.

 

OTP M12 irodaház

A munkálatok megkezdésének első nagy feladatként emelte ki Farkas Norbert, az OTP M12 irodaház projektjének műszaki igazgatója, hogy egy ilyen léptékű épület organizációját úgy kellett megoldaniuk, mintha az egy foghíjtelken lévő épület lenne, hiszen a telek adottságai ahhoz hasonlítottak. A kivitelezési idő nagyrészét beárnyékolta a COVID járvány, így extra óvintézkedéseket kellett bevezetniük és betartatniuk annak érdekében, hogy a zavartalanul folyhasson a kivitelezés.

 

 

„A biofilia kiépítése– emlékezett vissza – technológiailag és szervezésben is nagy feladat elé állított minket”.

 

 

A fák nagy része külföldről érkezett (több mint 200 darab), amelyeknek a már elkészült épület homlokzati fülkéibe való beemelése hatalmas kihívás volt. A beltéri növények időjárás- és porérzékenyek, ezért azokat csak az utolsó pillanatban tudták elhelyezni, így az 5-7 méteres fákat a már teljesen kész, kifestett épületen keresztül kellett a helyére juttatniuk.

Az egyedi kerámia falburkolat kifejezetten ehhez az épülethez készült, így nagy fokú előre gondolkodásra volt szükség, pontosan meg kellett határozniuk, mennyi lapra lesz szükségük, mert csak 3000 m2 minimum mennyiség esetén tudnak újabb lapokat gyártani. A földszint hidegburkolatánál a tervezési koncepció része volt, hogy a beltéri burkolat vonalvezetése a kerti burkolatban folytatódjon, ennek érdekében a beltéri nagylapos hidegburkolat organikus színhatárait a kültéri terrraway burkolattal összhangba kellett hozni. Ezt végül folyamatos geodéziai kitűzésekkel oldották meg.

 

 

Három év megfeszített munkája által valósult meg a projekt, melyet egy jól szervezett, kiemelkedő teljesítményt nyújtó csapattal sikerült megépíteniük. Ehhez pedig párosult egy megbízható, együttműködő beruházó is, így közös erővel, egy célért küzdve sikerült végigvinniük a projektet.

„Nagy megtiszteltetés és egyben óriási büszkeség számomra, hogy ezt a példaértékű projektet irányíthattam” – fűzte hozzá.

Magyarország vezető bankjának budapesti viszonylatban is nagy volumenű irodaházát kivételes minőségben építhették fel az itt dolgozók, amire méltán lehet büszke minden résztvevő.

 

Fotó: Market Zrt.

 

BOSCH Campus

Szabó Dániel, a BOSCH Campus projektjének műszaki igazgatója szerint a feladat legnagyobb kihívását a mérete adta, hiszen a Telekom-székházzal megegyező lépétű épületet kellett kivitelezniük. Nem várt nehézséget jelentett a COVID és a háború kitörése következtében a vállalt határidők tartása, de a kiváló alvállalkozói struktúrával sikerült minden problémát áthidalniuk.

„Nehéz volt ezt kezelni egy ekkora és erősen élőmunkaigényes feladat esetében, ráadásul az építőipar évtizedes csúcsidejében fordult a projekt a véghajrára”

 – idézte fel Szabó Dániel, hozzátéve: igazán emlékezetes számára, hogy egy komplex iroda- és laborterületeket is magába foglaló együttes kiépítésére volt itt szükség. Úgy is fogalmazhatnánk: ez egy gyár és egy magas igényű irodaház hibridje, ami miatt a kivitelezés spektruma is igen széles volt.

 

 

„Második alkalommal van szerencsém egy megépült házzal Nívódíjat nyerni – emelte ki. Ez mindig megerősít abban, hogy a csapatunk jól dolgozik, egy irányba evezünk es megéri erőfeszítéseket tenni a projektért, mert van hozománya.” 

 

Fotó: Market Zrt.

 

Hotel Oktogon Haggenmacher

Egy műemléképület felújításánál-átépítésénél az utolsó részletig mindenre nagyon aprólékosan figyelni kell – hangsúlyozta Bajnok Sándor, a Hotel Oktogon Haggenmacher generálkivitelezésének műszaki igazgatója. Az ezer részfeladat közül is a meglévő szerkezet bontási munkáit, azok megerősítését és az új szerkezetépítési feladatokat emelte ki az igazgató. A szerkezet megerősítése mindig nagy kihívás egy régi épület esetén, ami ráadásul a belvárosban, munkaszervezési szempontból nehéz környezetben található.

 

 

„Bennem a munka legelején fogalmazódott meg ’a győztes csapaton ne változtass’ mondás, az építkezés lezárultával pedig azt mondhatom, teljes mértékben bejött” – emlékezett vissza Bajnok Sándor.

Számára mindez azt jelentette, hogy pár évvel ezelőtt ugyanebben a felállásban (megrendelő-tervező- generálkivitelező), ugyancsak az Andrássy úton hasonló műemléképület megújításán, hotellé átépítésén dolgozhatott, ami ugyancsak nívódíjat nyert.

 

 

„Ez a projekt az elejétől fogva sikerre volt ítélve – szögezte le – és természetesen nagy büszkeséggel tölt el, hogy egy újabb nívódíjat nyert épület kivitelezésének irányításában vehettem részt.”

Az elkészült épület minősége pedig minden a megvalósításban résztvevő munkáját, kitartását és elhivatottságát dicséri.

 

 

Galéria

Iparági hírekMarket Építő Zrt.nívódíjakÉpítőipari NívódíjMOL Campusirodaházhotel

Hírlevél

Hirdetés