2024.06.30, Vasárnap
Layher Állványozók Világbajnoksága - A magyarok a világ tíz legjobb állványozó csapata között
Fotó: Layher

Layher Állványozók Világbajnoksága - A magyarok a világ tíz legjobb állványozó csapata között

magyarepitok.hu

2024.06.27. 07:50 - Sándor Csilla

Tizennégy országból, 21 csapat utazott Litvániába, hogy a Layher által szponzorált ScaffChamp-en, vagyis a Nemzetközi Állványozóbajnokságon izgalmas versenyen döntsék el, kik a szakmájuk valódi ászai. A vilniusi világdöntőn Magyarországot két csapat képviselte, akik Layher Kft. által megrendezett tiszaújvárosi selejtező versenyen vívták ki az indulás jogát.

Hirdetés

Az eddigi története során a legnépesebb mezőny gyűlt össze Litvániában 2024 májusában a ScaffChamp-en. Az iparág nemzetközi seregszemléjén a nemes versengésen kívül, jelentős figyelmet kap az innovációk bemutatása. Az esemény jó alkalom a világ minden tájáról az ágazatban tevékenykedők szakmai együttműködésének elmélyítésére is.

 


Négy ország versenyével kezdődött…

 

Az állványozóbajnokság kezdete az 2019-es évhez kapcsolódik, amikor négy ország kilenc csapata mérkőzött meg a versenyen.
 

A rendezvény célja a szakma képviselőinek elismerése.

 

 

A COVID-járvány két évben megakadályozta a találkozó megrendezését. 2022-ben hat litván valamint svéd, finn és norvég csapatok részvételével bonyolították le a bajnokságot. Az esemény ekkor már közel kétszáz vendéget vonzott az iparágból.
Évről-évre egyre nagyobb érdeklődés övezi az állványozók bajnokságát a cégek és a szakma képviselői részéről is. Tavaly 15 csapat indult el a ScaffChamp néven megszervezett világeseményen az elsőségért és több mint 400 iparági szereplő képviseltette magát a litvániai szakmai találkozón.
A csapatok látványos küzdelmét az online térben is közvetítették, az előző évihez képest több mint 50 százalékkal több, 275 ezer megtekintést generált a ScaffChamp.

 

Idén rekordszámú csapat küzdött az elsőségért

A 2024-es ScaffCamp-en Vilniusban rekordszámú, 21 csapat küzdött meg az elsőségért. Az idei bajnoki döntő több mint 500 nézőt és 126 versenyzőt vonzott. A verseny szervezői a biztonsági szabályok betartását kiemelten kezelték. Ezzel az volt a cél, hogy ne kizárólag a gyorsaságra fókuszáljanak az állványozók, hanem a maximális biztonságra is. Bírák ellenőrizték a protokollok betartását, azok megszegéséért büntetőidőt szabtak ki.

 


Erre az alkalomra tervezett Layher állványt kellett felépíteni és lebontani

A világdöntő nyitónapján Fun Day-t rendeztek, ahol a szakmai bemutatókon kívül, a résztvevők akadálypályán mutatták be edzettségüket és szkanderversenyekkel alapozták meg a másnapi verseny hangulatát. Ezt követően bemutatták a 4D-s terveket arról a toronyról, amit másnap a csapatoknak a lehető legrövidebb idő alatt fel kellett építeniük. A Layher kihívásokkal teli állványrendszerébe helyet kapott a cég innovációja, a TwixBeam is.
 

A versenyzőknek csak néhány órájuk volt a másnapi versenystratégiájuk kialakítására. Közben megtartották a sorsolást, amely alapján kialakították a csoportbeosztásokat, kizárva azt, hogy az egy országból érkező csapatok, ugyanabban a fordulóban álljanak rajthoz.

 

A hibákért büntetés járt

Három csoportba osztva a csapatoknak az volt a feladata, hogy a szigorú biztonsági szabályok betartásával, a legrövidebb idő alatt állítsák össze, majd szereljék szét a versenyre tervezett összetett Layher állványszerkezetet.

A legjobb eredmény eléréséhez rendkívül pontos stratégiai tervezésre, szaktudásra, az idő miatti nyomás elviselésére és a csapat összhangjára volt szükség. A játékvezetők mindvégig figyelemmel követték az építkezést és büntetést szabtak ki az elkövetett hibákért és a szabályok megszegéséért.

 

Tizenhat órányi repülőút után állt rajthoz az egyik csapat

A világdöntőt a lengyel N-Projects nyerte 71 perces időeredménnyel. Rendkívül szoros volt a küzdelem az ezüstérmemért, amelyet 83 perccel az ír Cumiskey Scaffolding szerzett meg. Tőlük mindössze 120 másodperccel maradt el az NBIK. Az ő eredményük nemcsak a dobogós helyezésük miatt érdemel elismerést, hanem azért is, mert Mongóliából 16 órányi repülőút után vettek részt a versenyen.

 


Az időjárás szinte végig kegyes volt a világdöntő mezőnyéhez, ám az utolsó forduló végén hirtelen jégeső a sátorba kényszerítette a versenyzőket. A vihar áramszünetet okozott, így a tervezettnél hosszabb időt vett igénybe, hogy a játékvezetők megállapítsák a végső sorrendet. Ez azonban nem volt hatással a versenyzők és a nézők remek hangulatára.

 

Két magyar csapat versenyzett a világdöntőben

A világdöntő magyar indulói, a Layher Kft. Tiszaújvárosban megrendezett nemzeti versenyének legjobbjai voltak: a Stabil Építő Kft. és a Látvány-Állvány Kft. szakemberei. Ők mérték össze felkészültségüket az Egyesült Királyság, Finnország, Svédország, Mongólia és Litvánia csapataival. A Stabil Építő Kft. csapata a nyolcadik legjobb idővel zárta a küzdelmet. A másik gárda a 19. helyen végzett.
 

A feszített tempójú munka mellett szervezték meg a gyakorlást és a felkészülést a világdöntőre a Stabil Építő Kft. csapatának tagjai – számolt be portálunknak Halmavánszky Zsolt a cég ügyvezetője és tulajdonosa. Hozzátette, a céljuk az volt, hogy egy jól összeszokott, profi csapattal képviseljék Magyarországot, amely a verseny végén felállhat a dobogóra.

Halmavánszky Zsolt elmondta, büszkék arra, hogy első magyar csapatként képviselhették hazánkat az Állványozók Világdöntőjén és mindvégig az lebegett a szemük előtt, hogy bebizonyítsák, ott a helyük a szakma legjobbjai között.


Az ügyvezető a verseny során szerzett tapasztalatokról a következőket mondta:

„Izgalmas volt a küzdelem, amely során számos olyan technikával találkoztunk, ami a folytatásban a csapat és így a cég hasznára válhat, annak érdekében, hogy még hatékonyabban végezhessük a munkánkat.”
 

Halmavánszky Zsolt kiemelte: „tanulságos volt számukra látni, hogy milyen sok tényező szükséges ahhoz, hogy egy csapat jó eredményt érjen el. Az összeszokottság, a nyugalom, a naprakész termék- és anyagismeret mind-mind egy-egy összetevője a sikernek”. A Stabil Építő Kft. tulajdonos, ügyvezetője hozzátette: „ahogy idén is, úgy jövőre is azzal a céllal szeretnének részt venni a világdöntőn, hogy a végén dobogóra állhassunk”.

 

Már januárban elkezdik a felkészülést a 2025-ös versenyekre

Másfél hónapon át készült a napi munka mellett hetente két-három órában a magyarországi selejtezőre a Látvány-Állvány Kft. csapata – mondta el portálunknak Bayer Sándor. A cég tulajdonosa hozzátette, miután kivívták a világdöntőre az indulás jogát, hasonló ritmusban folytatták a felkészülést. Az elsődleges cél a vilniusi kvóta megszerzése volt, ezután az lebegett a szemük előtt, hogy a nemzetközi állványozók között is helyt álljanak.

Bayer Sándor hozzátette, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek az első nemzetközi megmérettetésen. Ezek közül kiemelte az, hogy a döntő előtt egy-két nappal érdemes megérkezni a versenyre a csapatnak. Továbbá figyelni kell arra is, hogy ne izgulják túl a munkavédelmi utasítások betartását. Idén erre különösen nagy figyelmet fordítottak mind a szervezők, mind a versenybírák.


A versenyfeladatként kapott Layher Allround jól kivitelezhető és építhető volt a Layher termékekre jellemző technológiának köszönhetően - tette hozzá Bayer Sándor.
 

A Látvány-Állvány Kft. tulajdonosa kitért arra is, hogy szívesen elindulnának a következő megmérettetésen is, ezért már januárban elkezdik a felkészülést és a csapatépítést.

 

Az állványozók globális közössége évről-évre erősödik


Oleg Abramov, a ScaffChamp Operations vezetője, aki a Layher Kft. által szervezett tiszaújvárosi selejtezőjén is jelen volt a világdöntő záróeseményén elismerését fejezte ki a versenyzők alkalmazkodóképességéért és rugalmasságáért. Úgy fogalmazott: „Igazán inspiráló volt látni, ahogy az állványozók csapatai maximálisan alkalmazkodtak és remekül boldogultak a kihívást jelentő körülmények között. Ez az esemény tovább segíti az állványozók globális közösségét és a szakma iránti elköteleződés érzését”.

Magyarországot két profi és jól felkészült csapat képviselte a ScaffChamp világdöntőjén Vilniusban. Erre és az elért eredményekre is büszkén tekinthetünk – mondta el a két verseny értékeléseként Serdült Sándor.
 

A Layher Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, jövőre ismét megrendezik a hazai válogatót, hogy a legjobb csapatok mérethessék meg magukat a nemzetközi mezőnyben. A Layher Kft. ügyvezetője elmondta, elkötelezettek abban, hogy az ilyen alkalmakon keresztül is, mint a tiszaújvárosi selejtező, elősegítsék az állványozó szakma képviselőnek elismertségét. Serdült Sándor hozzátette, kiemelkedően magas színvonalú volt a Layher Baltic és a BSA Baltic Scaffolders Assosiation által szervezett vilniusi ScaffChamp, amelyen érdemes volt részt venni, és megmérettetni a magyar csapatok szaktudását.

Galéria

Iparági hírekLayher Kft.Layher AllroundScaffChampVilniusStabil Építő Kft.Látvány-Állvány Kft.

Hírlevél

Hirdetés