2024.06.17, Hétfő
Jól halad az Euroaszfalt és a Colas a siófoki szennyvízteleppel

Jól halad az Euroaszfalt és a Colas a siófoki szennyvízteleppel

colas.hu, nefpi.hu, siofoki-hirek.hu

2016.03.21. 10:28 - Hegedűs Gergely

A közel hatmilliárd forintos projektben épülő telep tíz települést lát majd el napi 20 ezer köbméteres kapacitással. A szennyvízkezelésen kívül iszapkezelést is végez, a keletkező biogázzal fedezi az energiaszükségletét.

Hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. a honlapján adott hírt a siófoki szennyvíztisztító építéséről. A februárban készített légifelvételek alapján a tavaly nyáron kezdett kivitelezés előrahaladott állapotban van. A kivitelezői konzorciumot az Euroaszfalt Építő és Szolgáltató Kft., valamint a Colas Alterra Zrt. alkotja. A szennyvíztisztító telep napi 20 ezer köbméter kapacitású lesz, a beruházást júniusban fejezik be a tervek szerint. A siófoki projekt a KEOP keretében 5,9 milliárd forintos uniós forrásból valósul meg.

A földmunka során 21 000 köbméter földet mozgatnak meg, 15 műtárgy épül mintegy 50 ezer négyzetméteren a Sió-csatorna partján. A beruházás a régi és az új szennyvíztisztító telepeket egyaránt érinti. A régi szennyvíztisztító telepen egy új könnyűszerkezetes durva rácsgépházat és egy új átemelő műtárgyat kiviteleznek, valamint kiépítik az új és a régi telep közötti kommunikációt.

Az új telep úgynevezett biológiai eleveniszapos szennyvíztisztító lesz, viszonylag kis területen helyezkedik majd el. A szennyvízkezelésen kívül iszapkezelést is végez. A kirothasztott és víztelenített iszapot egy mintegy 4500 négyzetméteres szolár szárító műtárgyban szárítják a megfelelő szárazanyag tartalomra. A rothasztókban keletkezett biogáz gázmotorokban, gázkazánokban kerül hasznosításra. Az alapkőletételnél Pappert Attila, a Colas területi igazgatója elmondta, a biogáz által a telep a fenntartáshoz szükséges energiát saját maga biztosítja.

A projektben az új telep kiszolgáláshoz és működéséhez szükséges infrastrukturális feltétételek (bekötőút, valamint a külső energia, ivóvíz ellátás és nyers szennyvízvezeték) is megépülnek.

A siófoki szennyvíztisztító telep tíz települést lát el: Siófok, Balatonvilágos, Zamárdi, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Szántód, Kőröshegy, Balatonszabadi, Siójut, Balatonendréd.

Galéria

Mi épül?szennyvíz

Hírlevél

Hirdetés