2024.06.25, Kedd
Kiderült, ki tervezi a Városliget tájépítészeti megújítását

Kiderült, ki tervezi a Városliget tájépítészeti megújítását

MTI

2016.05.19. 16:54 - Hegedűs Gergely

A Garten Stúdió nyerte az ország eddigi legnagyobb parkfelújításának a tervpályázatát. A győztes Nebbien Henrik 200 éves mestertervére alapozott. A 15 milliárdos projektben teljesen megújul a vízfelület, szigorúan korlátozzák a közlekedést, egyedülálló játszótér kerül a parkba.

Hirdetés

„A tájépítészeti volt a projekt legfontosabb pályázata, amelyet óriási érdeklődés kísért” - mondta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az eredményhirdetésen. A miniszteri biztos szerint ilyen léptékű parkmegújítás még nem volt Magyarország történetében. „A tájépítészeti pályázat eredményeként a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el. A parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik birtokba a minden elemében megújult Városligetet” - közölte Baán.

A pályázat kiírásának megfogalmazásába és a zsűrizésbe bevonták a Magyar Tájépítész Szövetséget és a Magyar Építész Kamara tájépítészeti tagozatát is.

Baán László szerint a történeti elemeket megőrző, de egyben kortárs, minden ízében 21. századi Városliget jön létre, amely „a jelenlegi állapotánál mindenkinek többet és jobbat fog nyújtani.” Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a Garten Stúdió a Városliget szerkezeti, funkcionális és ökológiai megújításához Nebbien Henrik eredeti mestertervét hívta segítségül, amelyben a parkban található zöldfelület dominál. Mőcsényi Mihály, a zsűri társelnöke az eredményhirdetés után hangsúlyozta: világszínvonalú tervek születtek a pályázaton. Szeretné, ha a Népligetet a jövőben szintén átalakítanák.

A Garten Stúdió pályamunkája:

  • teljesen megújítja a vízfelületet,
  • visszaállítja az egykori Páva-szigetet,
  • javaslatot tesz egy városligeti szoborprogram kidolgozására,
  • a városligeti gépkocsi-közlekedést szigorúan korlátozza,
  • korszerű promenádokat, játszótereket, pavilonokat, vízarchitektúrákat tartalmaz,
  • a beépített zónák közé csendesebb, jól elhatárolt parkrészeket illeszt,
  • a jelenlegi széles, homogén utak helyett csak a leginkább szükséges osztott keresztmetszetet alkalmazza.

Mozsár István szerint a parkban minőségi sportterületek kialakításával számos új lehetőséget kapnak az aktív pihenésre vágyók. Budapesti viszonylatban is egyedülállóan nagy játszótér kerül a parkba, amely a játékok típusában, összetettségében is különleges lesz. A botanikus kert teljesen megújul, növényállománya frissül és bővül, a Városliget teljes zöldfelülete pedig a vállalt 65 százaléknál is nagyobb mértékben növekszik.

A győztes tájépítészeti terv megvalósítására, a parki funkciók megújítására, a növényállomány bővítésére és rehabilitációjára 15 milliárd forintot költ a Városliget Zrt. az évtized végéig. Magyarországon közpark kialakítására vagy megújítására ekkora összeget még soha nem fordítottak.

A Parlament előtt civilek mintegy harminc fős csoportja tiltakozott a beruházás ellen, a Párbeszéd Magyarországért tagjai pedig az eredményhirdetés helyszínén.

PályázatokLiget Budapest Projekt

Hírlevél

Hirdetés