2024.05.30, Csütörtök
Kilátó épül az egyik legszebb pilisi panorámához

Kilátó épül az egyik legszebb pilisi panorámához

2016.03.14. 08:02 - Hegedűs Gergely

A 639 méteres Prédikálószéken ősszel adják át a 12 méteres magasságú építményt. A munkákat a madarak fészkelési idejére és a természetvédelmi törvényre való tekintettel a tavaszi és a nyár eleji hónapokra felfüggesztik.

Hirdetés

Kilátó épül a Pilis egyik legmagasabb csúcsán – adta hírül a Pilisi Parkerdő Zrt. A pilis-tetői Boldog Özséb-kilátó és a Nagy-Kopaszon található Dévényi Antal-kilátó után a Pilisi Parkerdő Zrt. a 639 méteres Prédikálószéken februárban kezdte meg új kilátója építését.

A cég közleménye hangsúlyozza, a kilátó tervezése során kiemelt hangsúlyt kapott, hogy az építmény mind anyagában, mind küllemében a tájba illeszkedjen. Ennek érdekében egy erre a célra kialakított, emelőkosaras autó segítségével mérték fel a faszerkezetű építmény optimális magasságát, hogy az a még esztétikus és környezetbe illő építményméret - 9 méteres padló- és 12 méteres építménymagasság - mellett a lehető legteljesebb körpanorámát nyújtsa.

A munkálatokat a madarak fészkelési idejére és a természetvédelmi törvényre való tekintettel a tavaszi és a nyár eleji hónapokra felfüggesztik. A kilátó építése során környezetre veszélyes anyagot nem használnak fel, az építési tevékenységgel járó környezetterhelést a kivitelező minimálisra csökkenti.

Az építkezés megkezdése előtt, a munkálatok megkönnyítése miatt, a korábban kihelyezett pad-asztal garnitúrákat elszállították, de a kilátó ősszel várható hivatalos átadójára nagyobb darabszámban, tájékoztató információs táblák kíséretében visszahelyezik őket.

A Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról teljes panorámában tárul ki a Szent-Mihály hegyet megkerülő Duna. Az innenső parton Visegrád látható a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy mellett a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy.

A fotókon a kilátó látványterve és a jövőbeni panoráma látható.

(magyarepitok.hu)

Galéria

Hírlevél

Hirdetés