2024.04.20, Szombat
Biztos a HÉV-fejlesztések jövője, látványos térkép jelent meg a déli útvonalakról

Biztos a HÉV-fejlesztések jövője, látványos térkép jelent meg a déli útvonalakról

2020.03.23. 18:15

A koronavírus-járvány nem érinti a főváros közösségi közlekedését nagyban segítő, az ötös metró előkészítését szolgáló HÉV-projekteket.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy elindult a következő évtized legjelentősebb, a legtöbb budapesti és agglomerációs lakos közlekedését segítő beruházása. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) február 27-ei ülésén egyhangúlag támogatta a H5, H6 és H7 HÉV-vonalak, a pályák, a megállók, az utastájékoztatási rendszer teljes felújítását, a járművek cseréjét és a csepeli és a ráckevei vonal Kálvin térig való meghosszabbítását – vagyis távlatosan az északi és déli HÉV-vonalak Duna alatti összekötésével az ötös metró megépítését. 

A H5-ös (szentendrei) HÉV vonalán modern, akadálymentesített, babakocsival, kerekesszékkel is használható, rendezett környezetű megállók és Békásmegyertől Szentendréig teljesen felújított vasúti pálya tervezése indul, amely a sebességkorlátozások megszüntetésével a mainál rövidebb menetidőt eredményez.

A H6-os ráckevei, valamint H7-es csepeli vonal is teljes felújítást, akadálymentesített megállókat, megújult utastájékoztatást, valamint újjávarázsolt állomásokat  is kap. Megszűnnek a sebességkorlátozások, így nő a HÉV-ek sebessége, valamint új P+R parkolók létesülnek, Csepelen pedig az Erdősor utcáig hosszabbítják meg a vonalat.

A H6-os ráckevei és a H7-es csepeli vonalak a Közvágóhíd állomástól a föld alatt összefonódnak, a HÉV-vonalakat Boráros téri megállással a Kálvin térig meghosszabbítják, ami megteremti a csepeliek és a ráckeveiek számára is közvetlen belvárosi kapcsolatot.

 

Az ötös metró a HÉV-vonalak Duna alatti összekapcsolásával jöhet létre

Mindezen fejlesztések együttesen adhatják az 5-ös metró koncepciójának első ütemét, amelynek lényege a H5-ös, a H6-os és a H7-es HÉV összekötése a belváros alatt. Ennek köszönhetően létrejön egy észak-déli gyorsvasúti rendszer, amelyen a jövőben akár Esztergom, akár a Kunszentmiklós-Tass felől érkező elővárosi MÁV-vonatok is közlekedhetnek.

A munkák részeként az 5-ös metró koncepciójának befejezését jelentő új, az összekötő alagutat vizsgáló megvalósíthatósági tanulmány készül, amely kijelöli a távlati fejlesztés nyomvonalát és megállóit.

 

HÉV-fejlesztések

 

A Kálvin tér még fontosabb lesz

A projektről nemrég egy olyan, térképként is szolgáló látványterv jelent meg, amely a fejlesztések déli részét mutatja be: a Közvágóhídnál összekapcsolódó csepeli és ráckevei HÉV-vonalak felszín alatt haladva a Boráros téren is megállva érnének el Kálvin térre.  

 

A déli HÉV-vonalak (H6 és H7) fejlesztése

 

Sétánnyal gazdagodik a fejlődő Dél-Budapest

A beruházás részeként a csepeli HÉV felszíni nyomvonalának kiváltása után új, Duna-parti sétányt terveznek a Boráros tér és a Déli Városkapu fejlesztési terület között, de a beruházás részét képezi a  fejlesztés által érintett fontos budapesti közterek, csomópontok (Boráros tér, Közvágóhíd) rendezése is.

„A HÉV-ek felújítása és fejlesztése, távlatosan az északi és a déli HÉV-ek Duna alatti összeköttetését jelentő úgynevezett 5-ös metró gyorsabbá, kényelmesebbé, átszállásmentessé teheti hetente akár egymillió utas közlekedését, csökkenti a dugókat az utakon, javítja a budapesti levegőminőséget” - mondta korábban Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója a napokban elmondta: a HÉV-projektek megvalósulását és finanszírozását valószínűleg nem érinti majd a koronavírus-járvány. Mint kifejtette, ezek a beruházások nagyrészt uniós forrásokból valósulnak majd meg, és nem várható, hogy a járvány miatti későbbi átcsoportosítás érintheti őket.

A cikk megjelenését a Budapesti Fejlesztési Központ támogatta.

KirakatHÉVBudapest Fejlesztési Központ (BFK)metrófejlesztésM5-ös metróCsepelSoroksárközterekBudapest