2024.03.19, Kedd
Szél, hó, hideg – ezeket nem árt tudni, ha tartós tetőt szeretne
Fotók: Wienerberger Magyarország

Szél, hó, hideg – ezeket nem árt tudni, ha tartós tetőt szeretne

Wienerberger Magyarország

2021.02.10. 17:40

Hazai szabályok és ajánlások a Wienerbergertől, amelyeket nem lehet megkerülni a munkák során.

Az elmúlt hetek és napok időjárása – néhol orkán erejű szél, hóesés, kemény hidegek – fókuszba helyezték a családi házak elsődleges védelmi rendszereit, azok közül is elsősorban a tetőszerkezetet.

Sok építtető ezt a kérdést egyszerűen rábízza a kivitelezőre és nem foglalkozik vele. De nem árt tudni, hogy a tetőt illetően akad több ajánlás és jogszabály is itthon.

A Wienerberger Magyarország négy tanácsot gyűjtött össze, hogy ne váljon rémálommá és kidobott pénzé egy új ház esetén a tető kivitelezése.

 

A tetőnél jelentkezik a ház legnagyobb hőszigetelési igénye

Ahogy a falak, úgy új építésű családi házaknál a tetők esetében is már néhány éve szigorú hőszigetelési követelmények vannak érvényben. Kevesen vannak vele tisztában, de új ingatlanoknál a jogszabályban rögzített értékeknek köszönhetően egyértelműen a tetőteret határoló szerkezeteknek kell a ház legjobb hőszigetelő felületének lennie.

Jobb eredményeket kell produkálnia, mint a falazatnak.  

Mindez azért fontos, mert féléves halasztást követően, 2021 második felétől kizárólag olyan újépítésű házat lehet használatba venni, amely megfelel a „közel nulla energiafelhasználású” épületekről szóló jogszabálynak. Ha nem alkalmas a tető a törvényben rögzített hőszigetelési követelmény betartására, akkor az ingatlan nem kaphat használatbavételi engedélyt. A követelményértékek kielégítése utólagosan további fölösleges – akár milliós – kiadások elé is állíthatják az építtetőket.

 

A bűvös 25 százalék a felújításkor

A rekonstrukciós munkák közül a tető felújítása az egyik legfontosabb kérdés.

Az építtetőknek tudniuk kell, hogy milyen mértékű beavatkozást szeretnék elvégezni. A vonatkozó rendelet szerint ugyanis jelentős felújításnak számít, ha a határoló szerkezetek összes felületének legalább a 25 százalékát érinti a terv.

A kritérium azért fontos, mert ha ezt a szintet meghaladjuk, akkor a felújítandó rész esetében az év második felében már teljesíteni kell a közel nulla energiafelhasználású épületekre vonatkozó előírásokat. Így az említett hőátbocsátási szabványok mellett a megújuló energia-felhasználással kapcsolatos elvárásokat is produkálnia kell majd a tetőtérben kialakított lakrésznek.

Ebben az esetben a tervezést és a munkát egyértelműen ezeknek a szabályoknak a figyelembevételével kell majd elvégezni.

 

Az édesmostoha időjárás 

A Magyarországon a jellemző időjárási körülményeknek megfelelő szívó és nyomó hatást ki kell bírniuk a tetőnek. Ennek értéke – az átvett uniós szakmai ajánlások (Eurocode) alapján – négyzetméterenként 200 kg, amelyben a cserepek súlya is szerepel. Ezt szem előtt tartva kell a szerkezetet kialakítani és a cserepek felhelyezését elvégezni.

Ha erre tekintettel vagyunk, akkor nem csak a viharoktól, de az itthon szélsőséges hóvastagságtól sem kell tartani. Tetőnk akár a méteres hóréteget is könnyedén elbírja. A munka kapcsán azonban hasznos nem csak a tervező, vagy a kivitelező, de a cserépgyártó szakértőinek véleményét is kikérni, így elkerülhetjük a fölösleges és drága túltervezést.

A Wienerberger oldalán számos információ és segítség megtalálható a tetőfelújítással vagy új tető építésével kapcsolatban. A szakmai iránymutatások figyelembe nem csak a minőség miatt fontos, akár komoly összeget is spórolhatunk. A tető hajlásszögét például jól át kell gondolni. Egyes esetekben ugyanis mindössze két fokos hajlásszög növelés révén százezrekkel mérsékelhetjük kiadásainkat.   

 

Melyik cserepet kell rögzíteni?

Már a tervezéskor figyelembe kell venni, hogy milyen várható környezetbe és hajlásszögű tetőre kerülnek a cserepek, hiszen azokat ettől függően kell rögzíteni. A magas hajlásszögű tető esetében a szél könnyebben megbontja a tetőt, ezzel szemben kisebb meredekség esetén a hóteher komolyabb nyomó hatása okozhat gondokat.

A gyártói ajánlás szerint a tető teljes felületén, 50° vagy annál nagyobb hajlásszög esetén minden cserepet, 45°-50° között minden másodikat, 14°-45° között különleges esetekben, 14° alatt pedig már csak kivételes helyzetben kell a cserepeket rögzíteni lecsúszás ellen. A tető peremvonalai mentén viszont minden cserepet rögzíteni kell.

KirakatWienerberger Zrt.tetőcserépinnovációtetőépítés