2024.04.30, Kedd
Zsalutechnológia: közeledünk Európához
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Zsalutechnológia: közeledünk Európához

MEVA Zsalurendszerek

2021.04.15. 15:57

Az azt megelőző hónapok visszafogottabb forgalma után már január végén élénkebb megrendelői aktivitással szembesült az egyre népszerűbb zsalutechnológiai innovációkat kínáló MEVA, azonban a cég vezetője egyelőre még nem érzi a trend elég jelentős fordulatát. A tendencia Botta-Dukát Mihály szerint néhány vidéken induló, jellemzően nem klasszikus magasépítési projektnek köszönhető, de az építőipar egyes szegmenseiben még inkább a kivárás jellemző.

Az építkezések indulásakor a szerkezetépítéshez szükséges zsaluhasználat a magas és mélyépítés számos területén előre jelzi a következő hónapok várható piaci mozgásait. A jellemző tendencia most azonban nem csak a piac mennyiségi, de minőségi változását, európai értelemben vett korszerűsödését is előre vetíti.

„Az elmúlt év hatásai még velünk vannak, a magasépítés zuhanásszerű visszaesését azonban már tompítják az év első hónapjának eredményei” – kezdte a még a piac tél végi állapotára reflektáló értékelését Botta-Dukát Mihály, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. ügyvezető igazgatója. Az építőipar azon kevés iparágak közé tartozik, ahol a szinte leállás nélküli működés és az óvatos tervezés kettőssége határozta meg az elmúlt több mint egy év pandemia befolyásolta üzletét. Piaci szakemberek és elemzők egybehangzó véleménye szerint sem volt elkerülhető a megtorpanás, amelynek ellensúlyozására érkező állami döntések egyes területeken optimizmusra, másokon kivárásra sarkallják a szereplőket. Az elmúlt hónapokban a korábban említett kivárás még igen jelentős hangsúlyt kapott.

 

Botta D. Mihály (Fotó: MEVA)

A szerkezetépítésben érdekelt MEVA ügyvezetője szerint a szektor cégeinek optimizmusát jellemzi, hogy nem történtek, és nincsenek tervbe véve létszámleépítések. Ugyanakkor a beruházók évek óta nem látott, jelentősen kedvezőbb ajánlatokkal találkozhattak az elmúlt év utolsó hónapjaiban. A képet árnyalja, hogy a nyomott árakon akkor behúzott üzletek generál nyertesei alvállalkozóiknál alig változó rezsióradíjakkal szembesülnek.

„A feltehetőleg rövid időn belül normalizálódó működésre visszaváltó piac véleményem szerint egyre élesebben fog szembesülni a munkaerőhiánnyal, ami további költség- és árnövekedéshez vezethet. Kézenfekvő következménye ennek az évek óta tartó folyamat erősödése: a kevesebb munkaerőt igénylő, hatékonyságnövelő építési technológiák térhódítása tovább gyorsul. Ebben a MEVA évtizedek óta élen jár. Az Európában napi rutinként használt műszaki megoldások kezdenek érdekessé válni nálunk is.” – világít rá a piaci folyamatok összefüggéseire a szakember.

 

 

„Legyen az elvárás a nagy teljesítőképesség, ahogy az ún. mega beruházásokon, a rugalmas használhatóság, mert generálként kisebb és nagyobb építkezések is szóba jönnek, vagy éppen a szektorra jellemző rövid határidő a döntő tényező, a MEVA zsalukínálatában mindenre van válasz.” - elemezi a lehetőségeket a cégvezető. „Míg a nem lakhatási célú beruházások felfutását az év második felére várjuk, a piacból nem kis szeletet jelentő lakásépítésekre azok előkészítési szakaszban a zsaluval foglalkozó cégnek kevesebb a rálátásunk. Csak remélhetjük, hogy a háttérben megindultak az előkészületek, és ez hamarosan a zsaluigényekben is jelentkezik.”

 

Új igény: európai értelemben is korszerű

Jól érzékelhető trend, hogy az európai értelemben korszerű zsalumegoldások már a magyar építkezéseken is megjelennek. Ilyen a termelési és gazdasági előnyöket kínáló évtizedekkel ezelőtt Magyarországról „kikopott” finom szerkezet, a tőlünk nyugatabbra szinte tömegterméknek számító MevaDec megjelenése Budapest egyik jelentős lakóparki beruházásán. A Living fejlesztésében épülő Kassák Passage szerkezetépítőjére, az Épszerk Pannonia Invest Kft.-re évek óta jellemző innovatív szemlélet eredménye eszközparkjának a MEVA egyik leghatékonyabb zsalumodelljével történt bővítése.

 

 

Évek óta tendencia, hogy a munkaerőhiányt az építőiparban is a technológiai fejlesztésekkel igyekeznek kiváltani, a zsalutechnológia területén is egyre inkább előtérbe kerülnek a hightech, a speciális, vagy éppen a fejlett, univerzális megoldások. „Máig egyedül kínáljuk a magyar piacon a számtalanszor újra felhasználható, legkisebb ökológiai lábnyommal rendelkező, fakímélő (famentes) műanyag zsaluhéjat, amely Európában lassan nagykorúvá válik. A víziónk az, hogy egy zöld vagy alacsony energiafelhasználású üzemeltetésűnek tervezett beruházásnál szempont legyen, mivel zsaluzzák – érezhető már ez az irány itthon is” - fejti ki végül a cégvezető.

KirakatMEVA Zsalurendszerek Zrt.iparági elemzésWing Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.