2024.03.19, Kedd
Fenntartható építőipar és környezetbarát szigetelés
Fotók: BACHL

Fenntartható építőipar és környezetbarát szigetelés

2021.06.18. 15:00 - Kolinek Nóra

A hőszigetelés fokozásával nemcsak költségeinket csökkenthetjük, hanem környezetünk védelméhez is hozzájárulunk. A legolcsóbb energia a fel nem használt energia, de a jó hőszigetelés nem csak energetikai kérdés: télen melegen kell tartani a fűtött terek padlóit, falait, födémjeit, míg nyáron meg kell gátolni, hogy ugyanezek a szerkezetek túlmelegedjenek. A BACHL fő célja az olyan házak építése, melyek megvalósítása és üzemeltetése gazdaságos és környezetbarát megoldásokat biztosít.

Hirdetés

 

Hőszigetelés a múlt században

Az 1970-es évekig nem vártak el mást a hőszigeteléstől, csak azt, hogy megóvja a ház szerkezeti elemeit, a fűtési rendszertől pedig azt, hogy hőt biztosítson. Az, hogy ezt milyen áron, mennyi nem megújuló energiaforrást felhasználva, mennyi szennyező anyagot a környezetbe juttatva teszi, egyáltalán nem volt szem előtt tartva. Az első nagy olajválság azonban alaposan megdrágította ezt a komfortot és ekkor szembesülhetett az ingatlantulajdonos azzal is, hogy az energiapazarlás egyszersmind pénzkidobás. A kétezres évek ukrán gázválsága pedig az energiahordozók beszerzési forrásainak labilis voltára világított rá. Az emberek kezdték belátni, hogy az energia drága, nehezen pótolható kincs, amire vigyázni kell.  A klímaváltozás a 21. században egyre inkább megmutatta a foga fehérjét: ma már tudjuk, hogy az épület károsanyag-kibocsátásának csökkenése és az olykor szélsőséges időjárás elleni hatékony védekezés kéz a kézben is járhat.

Magyarország energiafogyasztásának jelenleg mintegy 40 százaléka köthető az épületekhez. Abban az ideális esetben, ha a teljes lakásállomány épületenergetikai szintje közel nulla energiafogyasztásúra javulna, akár 40-50 százalékos energiamegtakarítás is elérhető lenne.

A „nulla” energiafelhasználású épületekre vonatkozó, folyamatosan szigorodó hőtechnikai követelmények és elvárások miatt, kulcsfontosságú a hőhidas épületszerkezetek elkerülése. Vastagabb hőszigetelések alkalmazása esetén sokkal könnyebb hőhidakat létrehozni, mint vékony vagy szigetelés nélküli szerkezeteknél, erre érdemes odafigyelni mind tervezés, mind kivitelezés során. Az épületeinknél a minél homogénebb hőburok kialakítása elengedhetetlen a megfelelő hővédelem eléréséhez.

 

Miért környezetbarát a polisztirol (EPS)?

A polisztirol gyártás minimális környezetszennyezéssel jár, és egyik legnagyobb előnye, hogy 100%-ban újrahasznosítható. Az elkészült polisztirol golyókban levegő van, ezeket szintén gőzzel formázzák tömbökké. A gyártásnál 1% a hulladék, melyet azonnal újra lehet hasznosítani.

Mivel a polisztirol nagyon könnyű, ezért logisztikai szempontból a szállítás, rakodás is kisebb mennyiségű szennyezést eredményez a környezetre.

Az EPS anyag nem okoz allergiát, nincs kipárolgása, hiszen a polisztirol golyók egymáshoz tapasztása gőzöléssel és nem ragasztással történik.Összességében elmondható, hogy a megfelelő vastagságú polisztirol hőszigetelés télen bent tartja a meleget, nyáron pedig nem engedi át a falakon, így a nyári hővédelemben is szerephez jut. Mivel a hőszigetelés nélküli épületek több széndioxiddal szennyezik a környezetet, ezért zöld szempontokkal is indokolható a polisztirol lemezek használata.

A BACHL cégcsoport arra törekszik, hogy az általa gyártott hőszigetelő anyagok az épületek energiamegtakarításán túl a környezeti terheken is enyhítsenek. Gyártóüzemeinkben ezért elsődleges feladat, hogy a keletkezett hulladékot a gyártási folyamaton belül újrahasznosítsuk. Igaz ez mind a polisztirol (BACHL Nikecell EPS, BACHL Extrapor – grafitos EPS), mind a poliuretán (BACHL PIR) termékek gyártására.

 

 

A PIR hőszigetelés környezeti előnyei

A PIR hőszigetelés az egyik legpraktikusabb és legkorszerűbb módja az épületek energiahatékonyságának növeléséhez. Jelentős megtakarításokat lehet elérni a fűtési- és hűtési költségek terén, ami környezetbarát alternatívával szolgál. A megfelelő hőszigetelés a passzívházak egyik fő követelménye, melynek célja az épület teljes ökológiai lábnyomának csökkentése. A PIR hőszigetelő táblák optimális megoldást nyújtanak minden felhasználási területre, legyen szó akár padló, fal, szarufák közötti és feletti szigetelésről, teraszról, magas-, vagy lapostetőről. Mivel a hőszigetelő panelek megtartják alakjukat, nem zsugorodnak és nem szívják fel a nedvességet, ezért biztos lehet benne, hogy hosszú évtizedekig megbízható megoldást nyújt az épület számára. 

Sokszor előfordul, hogy olyan termékekre lenne szükség, ahol a jó hőszigetelési tulajdonságok párosulnak magas szilárdsági jellemzőkkel, ami igen ritka. A BACHL Kombitherm hőhídmentesítő elem rendelkezik a fent említett két fontos tulajdonsággal.

A Kombitherm a PIR (poliuretán) keményhab hőszigetelő táblák vágása, élképzése során keletkezett maradványok („gyártási hulladékok”) és hozzáadott kötőanyag nagynyomású összepréselésével jön létre.  PIR hab alapon előállított termék, klórozott- és fluorozott szénhidrogénektől (CFC) mentes, kiváló minőségű szerkezeti anyag. Mechanikailag erősen terhelhető, nyomásálló, alaktartó, biológiai és építésökológiai szempontból ártalmatlan, korhadás- és rothadásálló.

 

A BACHL küldetése: a hosszú távú, bolygónk jövőjét szem előtt tartó megoldások

A szigetelés összetett környezetvédelmi téma, amely rávilágít arra, hogy mi mindent tehetünk a fenntarthatóságért. Fentiek alapján kijelenthetjük, hogy

a BACHL Kft. által gyártott hőszigetelések két fronton is elősegítik a környezetvédelmet: energia megtakarításban betöltött szerepük mellett a környezeti terhek csökkentésében is kiemelkedőek.

Ezzel magunk is hozzájárulunk épített környezetünk természeti értékeinek megőrzéséhez és egy fenntarthatóbb, zöldebb jövő kialakításához.  A júniusi Környezetvédelmi világnap célja a megújuló természeti erőforrások hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, és a környezetszennyezés megelőzése, amit a BACHL Kft. szintén személyes missziójának tekint.

Vásároljon minimum 5 cm vastag környezetbarát és 100%-ban újrahasznosítható BACHL Extrapor 80 grafitos EPS homlokzati hőszigetelőt és most ajándék alapozófestéket adunk a termék mellé! Az akció időtartama: május 1 - október 31.
 

Iparági hírekBachlhőszigeteléspolisztirolKörnyezetvédelemfenntartható építési megoldások

Hírlevél

Hirdetés