2024.03.19, Kedd
Aggódni kéne, amiért fénysebességgel terjednek a napelemek?
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Aggódni kéne, amiért fénysebességgel terjednek a napelemek?

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2021.12.10. 18:30

A szolártechnológia fejlődésének és az állami támogatásoknak köszönhetően ma már a lakosság számára is egyre szélesebb körben elérhetőek a napelemes rendszerek. A fenntarthatóság szempontjából ez mindenképp jó hír, ugyanakkor a villamosenergia-hálózatban számos megoldandó problémát felvet.

A pandémia az ipar több területére negatív hatással volt, ám a napenergiai szektor a járvány ideje alatt is fényesen teljesített itthon. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint egy év alatt másfélszeresére nőtt a háztartási méretű naperőművek (HMKE-k) száma és beépített teljesítménye. 2021 májusában közel 72 ezer háztartás rendelkezett napelemes kiserőművel hazánkban, míg 2019 végén ez a szám még csak 47 ezer volt. A növekedés üteme pedig várhatóan nem fog lassulni, sőt még inkább gyorsulásra lehet számítani.

A Nemzeti Energiastratégiában meghatározott cél, hogy 2030-ra legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel, ami 6000 MW-os napelemes villamosenergia-termelő kapacitást jelentene. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) előrejelzése szerint viszont ezt a tervet már 2025-re teljesíthetjük.

A hálózat még nem elég „zöld“

A lakossági napelemes rendszerek rohammértékű terjedése azonban komoly kihívások elé állítja a villamosenergia-hálózat üzemeltetőit. A szolárpanelek teljesítménye ugyanis természetükből fakadóan ingadozó, előre nem tervezhető, ez pedig a növekvő kapacitási igény miatt a jelenlegi hálózat túlterheléséhez, szabályozási problémákhoz vezethet. Bár léteznek úgynevezett „off-grid”, a hálózatoktól és közművektől teljesen független, önellátó otthonok, azonban ezek csak kis hányadát teszik ki a napelemes háztartásoknak, és ez várhatóan egyhamar a jövőben sem fog változni. A szigetüzemű napelemes rendszer ugyanis lényegesen költségesebb opció, mint a napelemekkel a már kiépített hálózathoz csatlakozni, ráadásul ezekre állami támogatás sem igényelhető.

A MEE éppen ezért arra is figyelmeztet, hogy a lakossági napelemes rendszerek gondtalan terjedéséhez elengedhetetlen a villamosenergia-hálózat fizikai fejlesztése és a rendszerszabályozást biztosan kielégítő nagyobb, nem időjárásfüggő erőművek építése.

Jó hír azonban, hogy mind a szabályozó hatóságok, mind a jogalkotók és a hálózatot üzemeltető társaságok is a zöld energiában látják a jövőt, ezért azon dolgoznak, hogy optimális megoldást találjanak a napelemek gördülékeny hálózatba integrálásához. A rendszerproblémák miatt tehát az otthontulajdonosoknak nem érdemes hezitálni, hiszen rövid és hosszú távon is csak profitálhatnak, ha napelemes rendszerrel korszerűsítik háztartásukat.
 


2022 a napelem éve lesz 

Ráadásul most a napelemes beruházás megtérülési idejét jelentősen lerövidíthetik a különböző anyagi támogatások, például az Otthonfelújítási támogatási program, a Falusi CSOK, vagy a CSOK-hitel, de akár a babaváró hitelt is fordíthatjuk ilyen célra. 

Azon tehát nem kell sokat gondolkozni, hogy megéri-e napelemes rendszert telepíteni, de azt mindenképp alaposan át kell gondolni, hogy milyen szolár technológiát választunk. Mivel ideális esetben több évtizedig a tető része lesz, a funkción túl az esztétikumot is érdemes mérlegelni. A Terrán Generon napelemes tetőcserép minden szempontból jó döntés, hiszen a hagyományos panelekkel ellentétben nem fedi el a szép cserepeket, rögzítéséhez nem kell áttörni a héjazatot. A Generon betoncserépbe integrált szolárcelláival a tetőbe simul, szemet gyönyörködtető látványt nyújt, nem rontja annak védelmi funkcióját, nem utolsó sorban pedig a későbbiekben gond nélkül bővíthető.

Nem véletlen, hogy 2019-es bevezetése óta egyre többen választják: napjainkra közel 250 otthont, középületet szolgál hibátlanul és díszít rendületlenül Generon napelemes tetőcserép, ami mintegy 100 ezer beépített modult jelent.

A támogatásoknak köszönhetően pedig most azoknak is elérhetővé vált a napelemek csúcsa, akik eddig nem engedhették meg maguknak, így jövőre még több otthonra kerülhet naprakész tető. 

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemnapelemes tetőcserépenergetikazöld megoldásokmegújuló energia