2024.03.19, Kedd
Egy csendesebb és egy sportosabb rész lesz a Városmajorban: íme a látványtervek
Budapest Fejlesztési Központ

Egy csendesebb és egy sportosabb rész lesz a Városmajorban: íme a látványtervek

Budapest Fejlesztési Központ

2022.04.01. 10:26

A cél az volt, hogy nőjön a park területe, legyen 15 ezer négyzetméterrel nagyobb a zöldfelület, legyen több sportpálya, és jelenjen meg a víz.

Az OpenSpace Kft. és a Deicler Jakab Építész Stúdió Kft. közös pályamunkája nyerte a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett, a városmajori közpark átfogó fejlesztését célzó, nyílt tájépítészeti tervpályázatot - jelentették be Budapesten.

A kormány a fővárosi zöldterületek megújításához és a városmajori közparkfejlesztés megvalósításához szükséges határozatában döntött a városmajori közpark átfogó fejlesztéséről, ennek nyomán írt ki a BFK tájépítészeti tervpályázatot, amelyre 14 tervezőcsapat jelentkezett.

 

 

"Az volt a célunk, hogy nőjön a park területe, legyen 15 ezer négyzetméterrel nagyobb a zöldfelület, legyen több, megújult közösségi sportpálya, valamint, hogy jelenjen meg a víz: egy kis ér az Ördögárok egykori vonalán és egy tó a Városmajori templom mellett" - mondta el az MTI-nek az eredményhirdetés után Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, a bíráló bizottság elnöke.  

Hozzátette, a győztes terv egyszerre tartja tiszteletben a park történeti örökségét és valósít meg új gondolatokat, kortárs tájépítészeti megközelítést. "Nagyon jól tagolja a Városmajort egy csendesebb, a nyugodt pihenést szolgáló területre, illetve egy aktívabb időtöltést, sportolást lehetővé tevő részre" - emelte ki Fürjes Balázs.

 

 

Hamarosan megkezdődik a Budai Zöld Korridor másik elemének, a Gellért-hegyi közpark megújításának előkészítése is. A 42 hektáros terület csaknem teljes egészében természetvédelmi terület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, ám jelenleg elhanyagolt állapotban van, Budapest egyik legnagyobb turisztikai szégyenfoltjának számít. A megújításához kapcsolódó előkészítési feladatokat a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ végzi, a megalapozó tanulmányokat követően tájépítészeti tervpályázatot írnak ki a park megújítására, majd a budapestiek bevonásával megkezdődhet a park terveinek elkészítése.

 

A cikk a Budapest Fejlesztési Központ támogatásával jelent meg.

KirakatBudapest Fejlesztési Központ (BFK)BudapestVárosmajorGellért-hegy