2024.04.28, Vasárnap
További tévhitek a Generon napelemes tetőcserépről
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

További tévhitek a Generon napelemes tetőcserépről

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2023.02.09. 08:30

Korábbi cikkünkben a Terrán Generon napelemes tetőcseréppel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket vettük sorra. Most folytatjuk azoknak a kérdéseknek a megválaszolását, amelyek még felmerülhetnek Generonra vonatkozóan.

A Terrán saját megoldása a zöldenergia-termelésre a tetőcserépbe integrált napelem, amelynek lényege, hogy minden egyes cserép külön-külön szolárpanelként működik. A Generon így tökéletesen belesimul a tető síkjába, ezzel különleges esztétikai megjelenést nyújt.

Korábbi cikkünkben a leggyakrabban felmerülő kérdéseket válaszoltuk meg, többek között megtudhattuk, hogy nem melegszik fel a nyári kánikulában és rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben.

Noha mára több mint 211.000 db beépített modullal, 3.174 kWp összteljesítménnyel nemcsak itthon, hanem külföldi háztetőkön is bizonyított, maradtak még megválaszolandó kérdések a napelemes tetőcseréppel kapcsolatban.

 

Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

Tévhit: Nem használható ki a teljes tetőfelület és nem rakható fel több, egymással összefüggő tetőszakaszra a Generon

Azok az összefüggő tetőszakaszok használhatók ki, amelyek tájolása megfelelő. A tetőfelület széleitől és a tetőfelépítményektől legalább két cserépnyi (kb. 60 centiméternyi) távolságot el kell hagyni. Magyarországon az optimális elhelyezés a déli tájolású 35 fokos hajlásszögű tetőkön lehetséges.

Az optimális tájolástól való kisebb eltérés keleti vagy nyugati irányban nem jár vállalhatatlan termeléskieséssel, ahogy az sem, ha az optimális hajlásszögtől 5-10 fokos eltérés van. A Terrán Generon felrakható több, egymással összefüggő tetőszakaszra, csak azt kell szem előtt tartani, hogy azonos tájolású és hajlásszögű szakaszok köthetők egy áramkörre.
 

Tévhit:  Már elkészült tetőre nem lehet felhelyezni a Generont

Van lehetőség később is felhelyezni a Generont, de csak abban az esetben, ha Terrán Rundo vagy Zenit tetőcserepekkel van fedve az épület, mert a Generon kizárólag ezekkel kompatibilis.

 

 

Tévhit: Felhős időben nem termel áramot

Tény, hogy a napelemek direkt napsütésben, 90 fokos beesési szögben, alacsony hőmérsékleten működnek a legjobban. Azonban felhős időben is termelnek, sőt akár 50-90%-os kihasználtsággal is képesek működni. A mai technológiák kifejezetten nagy figyelmet fordítanak arra, hogy amikor a napelemek részterhelésen működnek, akkor is minél hatékonyabban üzemeljenek.

Az évszázados múltra visszatekintő Terrán mindig is fontosnak tartotta, hogy a vásárlók mellett a szakembereket is edukatív tudásanyaggal támogassa.

A gyártó naprakész, részletes tervezői információkkal segíti a szakembereket az ArchiCAD program alá beépülő Terrán AddOn platformmal, ahol a szükséges információk és a beépítési alapadatok mellett akár fotorealisztikus látványkép is készíthető a Generonnal.

Galéria

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemnapelemes tetőcserép