2024.04.28, Vasárnap
A home office velünk maradt és zöldebbé tett
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

A home office velünk maradt és zöldebbé tett

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2023.04.04. 09:00

A pandémia egyik hozadéka, hogy a korábban Magyarországon elenyésző, de sokak által vágyott home office jelentősen elterjedtebb és elfogadottabb lett. Nemcsak a klímaváltozás, hanem otthonunk funkcióbővülése is szerepet játszhat abban, hogy egyre fontosabb kérdés az energiahatékonyság. A megújuló energiaforrások iránt nagy az érdeklődés, a Terrán a szakemberek tudásanyaggal történő segítése mellett saját megoldást is kínál a zöldenergia-termelésre a Generon napelemes tetőcseréppel.

Nem vagy csak alig tértünk vissza a munkahelyeinkre

Az elmúlt években kiderült, hogy a rugalmas munkavégzési formák számos területen kifejezetten eredményesen működnek, ráadásul a rezsiköltségek emelkedésével az otthoni munkavégzés költséghatékony megoldás is lett a munkaadók számára.

Munkavállalói oldalról sok érv és ellenérv is szólhat a home office mellett, illetve ellen. Egy azonban biztos, a home office a járvány után is velünk maradt: a GKI friss kutatása szerint a járvány alatt ebben a formában dolgozók 25 százaléka a pandémia lecsengése után sem jár be munkahelyére egyetlen napot sem, 10 százalékuk egy, 28 százalékuk pedig csupán két napot tölt a munkahelyén.

Azzal, hogy sokkal több időt töltünk otthonainkban, felértékelődött nemcsak a smart home megoldások szerepe, hanem annak fontossága is, hogy az elszabadult rezsiköltségek miatt olyan megoldást válasszunk, amellyel komfortosan, a környezetünket óvva tudunk lakásainkban dolgozni és a családunkkal élni.

A fenntarthatósági kérdések és az energiahatékonyság pedig egyre inkább a megújuló energiaforrások felé irányítja a figyelmet.

 

Fotó: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

Generon: a Terrán megújuló energia megoldása

A nagymúltú Terrán saját alternatívát kínál a zöldenergia-termelésre, a tetőcserépbe integrált Generonnal, amely abban egyedi megoldás, hogy minden egyes cserép külön szolárpanelként működik. Tökéletesen illeszkedik a tető síkjába és a környezetbe, így különleges esztétikai összképet nyújt. Kialakításával nincs szükség a tető áttörésére, nem sérül a védelmi funkció.

Maximális biztonságot nyújtanak a Generon edzett üveglapjai a széllel, jégesővel szemben. Felhős időben, amikor részterhelésen üzemelnek a napelemek, akár 50-90%-os kihasználtsággal képesek működni. A Generon a nyári forróságban nem melegszik fel, köszönhetően a cseréphéjazatok mögötti, minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrésnek, amelyben a cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít.

Az eddigi javasolt déli tájolást és felhasznált minimum Generon mennyiséget érdemes a jövőben minél nagyobb tetőfelületen, keleti vagy nyugati irányba is kiterjeszteni,  és az így termelt többletáramot a nap folyamán folyamatosan hasznosítani, akár home office-ban dolgozunk, akár távol lakóhelyünktől, okos megoldásokat alkalmazva.

A Generon napelemes tetőcserépről is részletes tervezői információk érhetők el az ArchiCAD alá beépülő Terrán AddOn platformmal. Ezt a kifejezetten építészeknek szóló komplex tervezéstámogató felületet a Terrán a szakemberek segítésére hozta létre. A Generon a tervekbe illeszthető és ráhelyezhető a megrajzolt tetőre, így az építtető már a tervezés fázisában látványterveken láthatja a termék esztétikai előnyét.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemes tetőcserépmegújuló energiazöld megoldásokfenntarthatóság