2024.04.23, Kedd
Hogy lehet zöldebb az építőipar?
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Hogy lehet zöldebb az építőipar?

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2023.09.15. 15:00

Világviszonylatban a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékáért az építőipar és az épületüzemeltetés felelős, ezért ma már megkerülhetetlen a kérdés, hogyan lehetnek zöldebbek az épületeink. A Terrán elkötelezett a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése mellett, ami nem csak a saját fejlesztésű napelemes tetőrendszerében mutatkozik meg.

Már a tervezéskor gondolni kell a környezettudatosságra

Bár fontos az épületek hatékony szigetelése, a környezetbarát világítás vagy a természetes hűtési módok, de már a tervezésnél gondolni kell a környezetünkre. A fenntartható építészet ökológiai értelemben azt kell hogy jelentse, hogy védjük a természeti erőforrásokat, amennyire csak lehetséges csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, valamint helyben előállított, környezetbarát építőanyagokat használunk fel.

Egy épület környezetre gyakorolt hatását az építés módja és a felhasznált építőanyagok mellett természetesen a használat is befolyásolja. Itt válik fontossá a megfelelő homlokzati-és tetőhőszigetelés, a nyílászárók megválasztása, a korszerű fűtési rendszer, valamint a megújuló energia felhasználása.

Mindez alapos, jól átgondolt tervezést igényel, ahol minden apró részlet tökéletes összhangban van egymással. A fenntartható építészet nem csak a környezet számára hasznos. Megtérülő befektetés, amelynek fenntartási, üzemeltetési költsége alacsonyabb, valamint piaci értéke magasabb.

 

Fotó: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

A Terrán tovább zöldül

A Terrán határozott lépést tett a környezettudatosság útján, amikor napelemes innovációba kezdett. A Generon napelemes tetőrendszer a napenergiát hasznosítja egyedi megoldással. Minden cserép egy-egy szolárpanelként működik, kialakításának köszönhetően pedig tökéletesen belesimul a tető síkjába. A Generon nem melegszik túl akkor sem, ha kánikula van, valamint rendkívül ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben. Még felhős időben is akár 50-90%-os kihasználtsággal képes működni.

A több mint száz éves cégcsoport elkötelezett a fenntarthatóság, valamint a minél kisebb ökológiai lábnyom elérése mellett, amely nem csupán a Generon napelemes tetőrendszerben mutatkozik meg.

A környezetbarát gyártási folyamatok és működés jegyében a vállalat bólyi telephelyén napelempark biztosítja a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását. Pécsett és Kunszentmiklóson pedig jelenleg a megvalósítás utolsó fázisába ért a megújuló energiaforrás kiépítése, ezzel is bizonyítva a Terrán elhivatottságát a zöld gondolkodás és bolygónk védelme mellett.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemnapelemes tetőcserépfenntarthatóság