2024.09.08, Vasárnap
Partiumi nagyváros kapott jelentős közlekedésfejlesztést
EBRD Green Cities

Partiumi nagyváros kapott jelentős közlekedésfejlesztést

iho.hu

2024.07.22. 16:41 - Hegedűs Gergely

Az összesen hét villamosjárattal bíró Temesváron folyamatosak a villamoshálózat fejlesztései; ezúttal a 4-es villamos jelentős pályaszakasza újult meg.

Hirdetés

Jelentős felújítást kapott Temesváron a 4-es villamosvonal a Cetății körút mentén – írja a Railway Prora hivatkozva az iho.hu. A 110,8 millió lej (jelenlegi árfolyam alapján 8,2 milliárd forint) értékű fejlesztés során 3,51 kilométernyi villamospálya épült át, kilenc megállót korszerűsítettek, továbbá kialakítottak 2,88 kilométernyi kerékpárutat is.

Öt új kerékpármegosztó pontot és forgalomirányítási rendszert telepítettek. A temesvári polgármester nyilatkozata szerint a partiumi város közlekedésfejlesztése európai forrásokból valósult meg.

A projekt céljai között szerepel a forgalom átlagsebességének növelése, az üzemeltetési, karbantartási és javítási költségek csökkentése, a közlekedésbiztonság, az utaskényelem és a közösségi közlekedés által érintett környezeti paraméterek javítása, valamint a személyszállítás időtartamának és költségének csökkentése.

A temesvári 4-es és 7-es villamosokon jelenleg évente összesen hat és fél millióan utaznak, a szerelvények közel 16 ezer járatot teljesítenek.


A T5-ös vonalat nemrégiben, hétévnyi munkálatot követően adták át

A Románia nyugati részén található városnak viszonylag fejlett a villamoshálózata, összesen hét működő villamosvonala van, amelyet  folyamatosan fejlesztenek. Az önkormányzat 2019-ben a török Bozankayától vásárolt tizenhat új, alacsonypadlós villamost 33 millió euró (közel tizenkét és fél milliárd forint) értékben. A keretszerződés opcionálisan további huszonnégy jármű vásárlását is lehetővé teszi, 80 millió euróra (30 milliárd forintra) növelve a beruházás összértékét; a mennyiségből idén januárban le is hívtak tizenhét harminc méter hosszú villamost 33 millió euróért.

A T5-ös vonalat nemrégiben, hétévnyi munkálatot követően adták át, a 4-es vonal Cetății körút menti szakaszának korszerűsítése most készült el, nyár végére pedig várhatóan befejeződik a Stan Vidrighin körút menti szakasz modernizálása is.

Kötött pályavillamosErdélyPartiumTemesvár

Hírlevél

Hirdetés