2024.05.19, Vasárnap
Megtakarított milliárdokból épül újjá a békásmegyeri piac
kép: obuda.hu

Megtakarított milliárdokból épül újjá a békásmegyeri piac

mti

2016.01.18. 13:15 - Hegedűs Gergely

A tavalyi költségvetés többletforrásaiból több fejlesztést is támogatnak Óbuda-Békásmegyeren.

Hirdetés

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón ismertette, hogy a szigorú költségvetési politika és a jó gazdálkodás eredményeként a tavalyi költségvetésben többletforrások keletkeztek, és ebből 1,595 milliárd forint jut Óbuda-Békásmegyernek fejlesztések támogatására.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere hangsúlyozta, a legfontosabb fejlesztés a békásmegyeri piac felújítása, emellett megtörténhet a Váradi utca meghosszabbítása, az Árpád Gimnázium nyílászáróinak cseréje, valamint a kerületi torna- és vívóegylet sportpályáinak felújítása.

A polgármester kifejtette, a piac felújítása 4 milliárd forintos projekt, amely 2018 végére készülhet el, a sportpályákat egy éven belül újíthatják fel, a gimnázium nyílászárócseréje még az idén megvalósulhat, a Váradi utca meghosszabbítása pedig 2017 őszére készülhet el.

Varga Mihály a III. kerületi önkormányzatnak nyújtott kormányzati támogatásról beszélve kiemelte, a 2015-ös költségvetés többletforrásai annak köszönhetők, hogy több munkahely van ma az országban, a munkanélküliségi ráta csökkent, és 25 éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint tavaly év végén. „Az elmúlt években olyan gazdaságpolitikát folytattak, amelyben bebizonyosodott, hogy van értelme a munkának” - fogalmazott. Az eredmények között említette, hogy csökkentették a személyi jövedelemadó (szja) kulcsát, kiterjesztették a családi adókedvezményeket és otthonteremtési program indult. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kormány arra törekszik: még ebben a ciklusban legyen egy számjegyű az szja adókulcsa. Közölte, fordulópont volt a tavalyi év az államháztartási gazdálkodás tekintetében is, 2015-re nézve az államháztartás hiánya 2 százalék körül lesz, míg az államadósság szintje 76 százalék alá csökkenhet. 

A miniszter arról is beszélt, hogy jelentősen javította az önkormányzatok helyzetét az összesen 1370 milliárd forintnyi adósságuk átvállalása, a III. kerület esetében 2,6 milliárd forintnyi adósságot vállaltak át. Hozzátette, a Fővárosi Önkormányzatot is segítették, 2010 óta a kormány 222,4 milliárd forintot fordított a kötelezően ellátandó helyi közösségi feladatok támogatására, átvették a főváros és a BKV adósságát, és plusztámogatásokat juttattak Budapestnek. Arra is emlékeztetett, a kormány egy korábbi döntése értelmében 317,5 millió forint jut a Kiscelli Múzeum felújítására. Emellett 200 millió forintot adnak a Budapesti Szent Ferenc kórház bővítésére, és befejeződik a Klebelsberg-kastély felújítása, berendezésének cseréje.

Mi épül?Óbuda-Békásmegyer

Hírlevél

Hirdetés