2024.04.26, Péntek

Hirdetés

A Nemzeti Múzeum hasznosítja a Magyar Rádió volt épületeit

A Nemzeti Múzeum hasznosítja a Magyar Rádió volt épületeit

mti

2016.07.22. 11:23 - Hegedűs Gergely

A Károlyi-palota, az Esterházy-palota és az úgynevezett Stúdiópalota is megújul a Nemzeti Múzeum szomszédságában, a koncepciót két hónapon belül kell elkészíteni.

Hirdetés

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat megerősítette, hogy a Nemzeti Múzeum kezelésébe kerülnek a Magyar Rádió korábbi pesti épületei. A múzeum tőszomszédságában

  • a Károlyi-palotát,
  • az Esterházy-palotát (melyben a rádió Márványterme is található)
  • valamint az úgynevezett Stúdiópalotát

szeretné fejleszteni és kulturális célra hasznosítani a rendelet értelmében a kormány. Az épületek hasznosításával szeptember 30-ig el kell készíteni az Új Nemzeti Múzeum koncepcióját.

A Pollack Mihály téren található két másik épületet - a rádió irodaépületét és az üzemépületét - a tervek szerint lebontják. A Nemzeti Múzeum kertjére ugyanakkor történelmi rekonstrukció vár, ennek határideje 2017. december vége.

A Magyar Nemzeti Múzeum élére július 1-én neveztek ki új igazgatót. Varga Benedek beiktatásakor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere úgy nyilatkozott, a Pollack Mihály téren álló történelmi épületekben a múzeum kutatóközpontjai működhetnek majd. Korábban azt tervezték, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár költözik a rádió épületeibe, ám a könyvtár végül a budai várban maradt.

Mi épül?Nemzeti Múzeummúzeum

Hírlevél

Hirdetés