2024.05.25, Szombat
A felújított Belvárosi Főplébánia alatt román kori bazilikát is feltártak
MTI

A felújított Belvárosi Főplébánia alatt román kori bazilikát is feltártak

MTI, kozbeszerzes.hu

2016.08.15. 09:38 - Antal Zsófia

Másfél év után végéhez ért a Főplébánia-templom felújítása Budapesten. A munka során jelentős régészeti feltárás zajlott le, és kialakításra került egy altemplom is.

Hirdetés

Elkészült a budapesti Március 15. téren álló Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom régészeti feltárása és teljes körű felújítása. A félmilliárd forintos beruházást a főváros, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közösen finanszírozta. A templomot Erdő Péter bíboros áldotta meg vasárnap este.

A főváros tulajdonában lévő templom rekonstruálását 2014-ben kezdték el, a munkálatok során feltárták a templom alatt lévő, az 1200-as években épült román kori háromhajós bazilika maradványait, valamint kialakítottak egy altemplomot is.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek (k) megáldja a megújult Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom altemplomát 2016. augusztus 14-én.

 

A homlokzatok helyreállítását, illetve kőfelületeinek és fémszerkezeti elemeinek restaurálását a Renovit Építőipari Kft. végezte, az altemplomhoz kapcsolódó kivitelezés pedig a BAU-VIP Generál Építőipari és Szolgáltató Kft. munkája.

 

A templom alatt a római kortól napjainkig feltárult a történelem

Osztie Zoltán plébános a szentmise után elmondta, hogy a régészeti feltárás tizennégy építéstörténeti réteget azonosított, melyek mindegyikét be is mutatják a templomban.

A vizsgálatok bizonyították, hogy a templom alapja a római helyőrségi tábor egykori parancsnoki épülete, de találtak egy kelta kori edényfület is. 1930-ban Lux Kálmán régész vezetésével már végeztek ásatásokat a templomban, ekkor fedezték fel a templom alatt román kori templomot, amelynek feltárására most sor került. 2002-ben új szentélyt építették, és ekkor került a templomba az eredetileg itt eltemetett Szent Gellért ereklyéje is. A következő állomás 2010 volt, amikor megtalálták és restaurálták a főhajó apszisában lévő, az 1300-as évekből származó Trónoló Madonna-freskót.

Mi épül?építőipari cégektemplomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés