2024.04.20, Szombat
Elkészülhet a félezer éves évfordulóra a győri Lutheránus Sziget

Elkészülhet a félezer éves évfordulóra a győri Lutheránus Sziget

gyor.lutheran.hu, kozbeszerzes.hu

2016.08.16. 11:18 - Antal Zsófia

A Westbau az evangélikus központ nagyszabású felújításának és bővítésének feléhez érkezett. Jövő év októberéig kell elérnie a többek között új óvodát, iskola- és templomfelújítást és a konventépület felújítását is tartalmazó munka végére.

Hirdetés

A Magyarországi Evangélikus Egyház 2013. október 31-én, a reformáció napján megállapodást írt alá a kormánnyal, amelynek keretében 2017-re, a reformáció 500. évfordulójára megújulnak a Győrben és a budapesti Deák téren található Evangélikus Központok, más néven Lutheránus Szigetek (Insula Lutherana). A megállapodás értelmében 5 milliárd forint kerül felhasználásra, melyből 4,7 milliárd a győri épületegyüttes, míg 300 millió forint a Deák téri épület átalakítását segíti.

A Deák téren található épület fejlesztésére a Confector Kft. adott nyertes ajánlatot 2015 januárjában, a győri Insula Lutherana esetében pedig 2015 júliusában nyerte el a nagyszabású építési és felújítási munkákat a West Hungária Bau Kft., 3,39 milliárd forint összegben. Az Evangélikus Egyház által kapott összeg fennmaradó része a tervezési illetve a projektmenedzseri feladatokhoz volt szükséges.

 

Európában is egyedülálló az evangélikus egyház győri komplexuma

A győri Insula Lutherana a Petőfi tér–Rát Mátyás tér–Péterfy Sándor utca által határolt területen, a Belváros és Újváros találkozásánál lévő, Európában egyedülálló épületegyüttes. Zárt építészeti egységben megtalálható benne minden olyan funkció, ami az evangélikus egyházközség életéhez tartozik: templom, levéltár, óvoda, általános és középiskola, gimnázium, szeretetház, továbbá az egyházközség hivatala, irodái.

Felújításának és bővítésének koncepciótervét a győri Comfort Tervező Kft. készítette el, s az alapkőletétel 2015 novemberében meg is történt. A teljes munkát kilenc részprojektre osztották, ezek közül a Westbau idén augusztusban érkezett el az ötödik keretösszegének lehívásához.

 

A koncepcióterv és a már elérhető közbeszerzési hirdetmények alapján a kilenc részprojekt a következő:

  • Az Öregtemplomban az alámosott padlószerkezet teljes cseréje, a padok és az oltár restaurálása, fűtés és világítás korszerűsítése, az orgona felújítása (249 millió forint).
  • A jelenleg az épületen belül üzemelő 5-foglalkoztatós óvoda számára új épületszárny építése, a Konvent épület déli traktusának felhasználásával új óvodai egység létrehozása. Az új óvodaépület elkészülte után a jelenlegi óvodának helyet adó volt leányiskola elbontásra kerül (350 millió forint).
  • A Rát Mihály tér 2. szám alatti épület átalakítása gyűjteményi épületté, földszinten könyvtár-levéltárral, az emeleten gyűjteményi raktárakkal és a tetőtérben a DIMENZIÓ Kft bérirodájával (257 millió forint).
  • A Kossuth u 16 sz. alatti négylakásos lakóépület felújítása-átalakítása hatlakásos lakóépületté, lelkészi szolgálati lakások céljára (199 millió forint).
  • A 24 osztályos iskolában a hiányos tantermi struktúra kiegészítése, a melegítőkonyha és az étkező kapacitásának megnövelése, az épület akadálymentesítése, energetikai felújítása (304 millió forint).
  • A konventépület felújítása-átalakítása, a földszinten egyházközségi hivatali helyiségekkel, varrodával, cserkészklubbal, központi portaszolgálattal, látogatóközponttal és gyülekezeti teremmel, az emeleten 33 férőhelyes középiskolai kollégiummal, akadálymentes kialakítással, a pincében diákklubbal illetve kerékpártárolóval, a déli szárnyban az óvoda részegységeivel, az épületben lévő püspöki lakás változatlanul tartásával.
  • Az új tornatermi szárny kiépítése süllyesztett padlójú tornateremmel, öltözőkkel, az 1. és 2. emeleten tantermekkel, az iskolaépület felé föld alatti átjáró folyosóval.
  • A meglévő szeretetházi épületek energetikai felújítása és bővítése egy új, 50 férőhelyes ápolási egységgel, az új épületrészben főzőkonyha kialakításával, a szeretetházi udvar és kerítés felújításával.
  • A templomkert kertépítészeti felújítása, a Rába felőli kerítés föld alatti átjáró folyosóhoz illeszkedő újjáépítésével.
GyőrWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Mi épül?templomfelújításóvodafejlesztésiskolafelújítás

Hírlevél

Hirdetés