2024.06.25, Kedd
Megépül a déli összekötő Székesfehérváron, ipari zónákat is összekapcsol
panoramio.com

Megépül a déli összekötő Székesfehérváron, ipari zónákat is összekapcsol

MTI

2016.08.21. 11:23 - Antal Zsófia

Az összekötő úton kívül óvodafejlesztés, útfelújítások és a szennyvíztelep fejlesztése is megvalósul a TOP-ból, melyből több mint 17 milliárd forintra pályázik a város.

Hirdetés

Székesfehérvár több mint tízmilliárd forintnyi forrásra nyújt be pályázatot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a 2020-ig rendelkezésére álló 17,3 milliárd forintos uniós keretből - jelentette be Cser-Palkovics András, a város polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

 

Az óvodafelújítás már elkezdődött

A polgármester elmondta, hogy a város közgyűlése pénteken döntött a pályázatok benyújtásáról, s minden esetben egyhangú döntés született. Akadnak olyan projektek, amelyek esetében korábbi döntések alapján már elnyerték a forrást és a munkaterület-átadás is megtörtént. Ilyen a Brunszvik Teréz óvoda Tulipános tagóvodája, valamint a 3-as számú bölcsőde, amelyek bruttó 250 millió forintból teljesen megújulnak.

Még az idén szeretnék megkötni a támogatói szerződéseket is. Cser-Palkovics a fejlesztések között említette a Rákóczi utcai óvoda bruttó 367 milliós felújítását, valamint a palotavárosi tavaknál bruttó 750 millió forintból és a Túrózsáki úton több mint bruttó 300 millió forintból megvalósítandó rekreációs célú beruházást.

 

Útfelújításra több mint 1,8 milliárd forintot költ Székesfehérvár:

  • a Ligetsor teljes hosszában megújul,
  • elkészül a Berényi út második üteme,
  • megtörténik a Vásárhelyi út, a Balatoni út, a Szárcsa utca és a Kőrösi utca egyes szakaszainak felújítása.

 

Megépül a déli összekötő út

A polgármester szerint a következő évek egyik legfontosabb útfejlesztése a déli összekötő út megépítése lesz, amely a 62-es és a 63-as utat köti össze a városon belül, ezzel tehermentesítve a 7-es út átkelési szakaszát. A 3,3 milliárd forint összköltségű beruházás egy négy kilométeres, emelt sebességhatárú, kétszer egysávos utat eredményez majd, és összeköti a Sóstói Ipari Parkot az Alba Ipari Zónával. Ehhez kapcsolódik az intermodális központ fejlesztése során megépülő nullás ütem, amelyet a NIF Zrt. finanszíroz.

foto: szekesfehervar.hu

A szennyvízelepen hasznosul a biogáz

Cser-Palkovics András közölte, hogy a város szennyvíztisztító-telepét 1,2 milliárdból fejlesztik. A működés során keletkező biogáz további hasznosításával a környezetvédelmi szempontok mellett az üzemeltetési költségek is csökkennek. A tervek szerint a biogázból nyert villamos energia a telep évi 97 millió forintos áramszámláját 81 millióval csökkentheti.

Mi épül?útépítésútfelújításTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Székesfehérvárszennyvízóvodafejlesztés

Hírlevél

Hirdetés