2024.03.29, Péntek
Őszre elkészül a ZÁÉV a 117 éves kaposvári vasútállomással
iho.hu

Őszre elkészül a ZÁÉV a 117 éves kaposvári vasútállomással

iho.hu

2016.08.12. 15:13 - Antal Zsófia

Csaknem két éves felújítási munka közeledik a végéhez Kaposváron. Az állomásépület kívül-belül átalakult, novemberig akadálymentes bejáratot kap és kormányablak is lesz benne.

Hirdetés

A kaposvári vasútállomást 1898-1899-ben Pfaff Ferenc, a vasúttársaság egykori főépítésze tervei alapján építették. A 21. századra nagyon leromlott állapotba került épület felújítása 2015 márciusában kezdődött el 1,6 milliárd forint értékben. Az épület 2011 óta műemléki védelem alatt áll, ezért ennek szempontjait figyelembe véve történik a rekonstrukció. A felújítás mellett a volt utasellátóban kormányablakot is kialakítanak.

A kaposvári Verebély László Vasúttörténeti Egyesület néhány tagja augusztus 5-én a MÁV Zrt. és az épület felújítását végző ZÁÉV Zrt. engedélyével megtekintette a felújítás alatt álló épületet – számolt be az Indóház Online.

A ZÁÉV Zrt. munkatársa a bejáráson elmondta, hogy az épületet új szabványok szerint újítják fel, ezért a korábban ott működő posta nem fog visszaköltözni bele a számára nem megfelelő belső méretek miatt. A postaszárny emeletén korábban az utánfizetési pénztár, a jegyvizsgálók pihenőszobája és a MÁV-Start egyik irodája volt, a felújítás után csak az utóbbi marad itt, az utánfizetési pénztár az új pénztárcsarnokba költözik.

Emellett a vasútállomáson a következő munkákat végezték el a felújítás során:

  • a postaszárnynál új gázvezetéket kötöttek be,
  • az utcafront felől felállították a kandelábereket,
  • elkészült a járda és a taxiparkoló felújítása, aszfalt helyett térkőlap burkolattal,
  • megújult a teljes épület tetőszerkezete,
  • megerősítették az épület főfalait, pincéit talajvízmentessé tették,
  • a volt utasellátó szárnyon a mennyezet új díszítést kapott, az emeletre vezető lépcsőt lebontották és újjáépítették,
  • a főcsarnokban a gipszstukkókat rekonstruálták, előkészítették a csarnok közepére tervezett padok helyét.

A felújítás végéig még helyreállítják a régi 1. osztályú várót, a folyosóról az illemhelyeket az állomás végén kialakított új helyiségekbe költöztetik. Az utcafrontnál akadálymentes bejáratot alakítanak ki, fölötte üvegtetővel. Az épület nyugati szárnya készül el utoljára, itt a telefonközpont-kezelők és -karbantartók fognak dolgozni.

Az állomásépületet várhatóan november 30-án adják át szerkezetileg, ezután költözhetnek vissza a MÁV szak- és leányvállalatai, ami egy-két hetet vesz igénybe.

A MÁV Zrt. állomásfejlesztési programja 2013 novembere óta tart. Elsőként a pécsi felvételi épület felújítása történt meg 1,5 milliárd forintból, majd a kaposvárival egyidőben indult Balatonszentgyörgy és Keszthely állomásának felújítása. Kaposvárhoz hasonlóan Pécsen is kormányablakot alakítanak ki.

Galéria

műemlékfelújításZÁÉV Építőipari Zrt.Mi épül?vasútfejlesztésKaposvár

Hírlevél

Hirdetés