2024.03.28, Csütörtök
Régóta sürgetett környezetvédelmi nagyberuházás valósul meg Szombathelyen
nyugat.hu

Régóta sürgetett környezetvédelmi nagyberuházás valósul meg Szombathelyen

MTI

2016.08.25. 13:00 - Antal Zsófia

Szárító és szűrőberendezést szerel be és a folyamatos szennyezettségmérést lehetővé tevő állomást épít a Falco faipari cég.

Hirdetés

Nyolcmilliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást hajt végre legkésőbb szeptember végéig Szombathelyen a forgácslapok és laminált bútorlapok gyártásával foglalkozó Falco Zrt. - áll a társaság csütörtöki közleményében.

 

A lakosság hosszú ideje tiltakozott

A Falco szomszédságában lévő Pick-telep lakói évtizedek óta tiltakoznak a gyár működése ellen: a por, a zaj, a kamionforgalom, a levegőbe kerülő szúrós szagú, a nyálkahártyát irritáló, szerintük egészségüket is károsító anyagok miatt, amelyekért a Falcót hibáztatják. A cég viszont eddig következesen azt állította, hogy mindenben megfelelnek az előírásoknak, kibocsátásuk határértéken belül marad.

Tavaly októberben Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője kezdeményezésére csaknem nyolcezren írták alá azt a petíciót, amelyben hatékony szűrőberendezések mielőbbi felszerelését és a folyamatos mérések lehetőségének azonnali megvalósítását követelték. A lakossági bejelentések alapján ombudsmani vizsgálat is folyt az ügyben.

 

A Falco végül beadta a derekát

A Falco Zrt. úgy döntött, enged a követeléseknek: új szárító és szűrőberendezést, valamint mérőállomást épít. Most már csak az építkezés jogi feltételeinek kell teljesülnie. Amint rendelkezésre áll az építési engedély, haladéktalanul megkezdik a munkát.

Hende Csaba üdvözölte, hogy a cég a lakossági tiltakozásoknak is engedve elkötelezte magát a levegőszennyezést csökkentő legkorszerűbb szűrőberendezés megépítése mellett, és alig több mint egy hónapon belül felszerelteti a szennyezőanyag kibocsátás folyamatos mérését szolgáló műszereket.

A Falco Zrt. az utóbbi években több tízmilliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre uniós támogatással a 250 embert foglalkoztató szombathelyi gyárban. 2014 májusában adták át például forgácslapgyártó üzemüket. A cég évi 450 ezer köbméter cementkötésű forgácslapot, 16 millió négyzetméter lamináltlapot, 32 millió négyzetméter impregnált papírt és 2,5 millió négyzetméter tükörfényes lamináltlapot tud előállítani.

Mi épül?faiparSzombathelykörnyezetvédelmi beruházás

Hírlevél

Hirdetés