2021.05.11, Kedd

Hirdetés

Régóta sürgetett környezetvédelmi nagyberuházás valósul meg Szombathelyen
nyugat.hu

Régóta sürgetett környezetvédelmi nagyberuházás valósul meg Szombathelyen

MTI

2016.08.25. 13:00 - Antal Zsófia

Szárító és szűrőberendezést szerel be és a folyamatos szennyezettségmérést lehetővé tevő állomást épít a Falco faipari cég.

Hirdetés

Nyolcmilliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást hajt végre legkésőbb szeptember végéig Szombathelyen a forgácslapok és laminált bútorlapok gyártásával foglalkozó Falco Zrt. - áll a társaság csütörtöki közleményében.

 

A lakosság hosszú ideje tiltakozott

A Falco szomszédságában lévő Pick-telep lakói évtizedek óta tiltakoznak a gyár működése ellen: a por, a zaj, a kamionforgalom, a levegőbe kerülő szúrós szagú, a nyálkahártyát irritáló, szerintük egészségüket is károsító anyagok miatt, amelyekért a Falcót hibáztatják. A cég viszont eddig következesen azt állította, hogy mindenben megfelelnek az előírásoknak, kibocsátásuk határértéken belül marad.

Tavaly októberben Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője kezdeményezésére csaknem nyolcezren írták alá azt a petíciót, amelyben hatékony szűrőberendezések mielőbbi felszerelését és a folyamatos mérések lehetőségének azonnali megvalósítását követelték. A lakossági bejelentések alapján ombudsmani vizsgálat is folyt az ügyben.

 

A Falco végül beadta a derekát

A Falco Zrt. úgy döntött, enged a követeléseknek: új szárító és szűrőberendezést, valamint mérőállomást épít. Most már csak az építkezés jogi feltételeinek kell teljesülnie. Amint rendelkezésre áll az építési engedély, haladéktalanul megkezdik a munkát.

Hende Csaba üdvözölte, hogy a cég a lakossági tiltakozásoknak is engedve elkötelezte magát a levegőszennyezést csökkentő legkorszerűbb szűrőberendezés megépítése mellett, és alig több mint egy hónapon belül felszerelteti a szennyezőanyag kibocsátás folyamatos mérését szolgáló műszereket.

A Falco Zrt. az utóbbi években több tízmilliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre uniós támogatással a 250 embert foglalkoztató szombathelyi gyárban. 2014 májusában adták át például forgácslapgyártó üzemüket. A cég évi 450 ezer köbméter cementkötésű forgácslapot, 16 millió négyzetméter lamináltlapot, 32 millió négyzetméter impregnált papírt és 2,5 millió négyzetméter tükörfényes lamináltlapot tud előállítani.

Mi épül?faiparSzombathelykörnyezetvédelmi beruházás

Hirdetés

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés