2024.04.23, Kedd
Új otthont kap a parlament őrsége és a házelnök

Új otthont kap a parlament őrsége és a házelnök

mti

2016.08.10. 17:01 - Hegedűs Gergely

A Kossuth tér északi végén álló 116 éves épület visszanyeri eredeti állapotát.

Hirdetés

A Steindl Imre program részeként hamarosan megkezdődik a Balassi Bálint utca 1-5. alatti épület átépítése, ahol a mindenkori házelnök rezidenciáját is kialakítják.

A parlament közelében, a Kossuth tér északi végénél 1899-ben kialakított, négyszintes épület Steidl Imre tervei alapján készült, eredetileg az Országházat kiszolgáló létesítményként (a tisztviselők bérlakásai és a parlament kazánháza is itt volt). A második világháború után azonban beépítették a tetőteret, ezzel eltűntek azok az építészeti megoldások, amelyek egyértelműen jelezték az épület Országházhoz tartozását.

 

Megszűnnek az oda nem illő építészeti megoldások

Az épület most a Kossuth teret és a környező épületet megújító programban születik újjá. A munkálatok során a homlokzat és a tetőidom visszanyeri eredeti állapotát, megszűnnek a korábbi stílushoz méltatlan megoldások.

Az épületben kap helyet az Országgyűlési Őrség teljes állománya, beleértve azokat a részlegeket is, amelyek eddig az Országházban elfalazással kialakított helyiségeket használtak. Az épület legfelső szintjén a mindenkori házelnök rezidenciája lesz.

 

Az egész tér egységes arculatot kap

A Magyar Közlönyben július közepén jelent meg kormányhatározat a Kossuth téren álló épületek felújításáról. Ennek során a volt MTESZ-székházat lebontják, majd az Országgyűlés új irodaházát építik a helyére Hültl Dezső eredeti tervei alapján, így a tér déli oldalán található három épületnek közös lesz a homlokzata. Az új épületet alagúton összekötik a parlamenttel. A projekt részeként a nem állami épületek homlokzatának és tetőszerkezetének felújítása támogatásban részesül.

műemlékfelújításMi épül?

Hírlevél

Hirdetés