2024.04.19, Péntek
Újabb 144 emberhez jut el az egészséges ivóvíz Szekszárd környékén
kadarka.net

Újabb 144 emberhez jut el az egészséges ivóvíz Szekszárd környékén

MTI

2016.08.20. 10:55 - Antal Zsófia

880 millió forintos beruházással bővítik a tavaly átadott szekszárdi ivóvízbázist, amely a környező pusztákat is ellátja majd ivóvízzel.

Hirdetés

A beruházáshoz 680 millió forintos európai uniós támogatást és kétszázmillió forint hazai forrást használnak fel - olvasható az önkormányzati tulajdonú Szekszárdi Turisztikai Nonprofit Kft. közleményében.

A tolnai megyeszékhelyen 2015-ben a Duna Aszfalt Kft. kivitelezésében több mint hatmilliárd forintból építettek ki új vízbázist, amely a faddi Duna-parton fúrt nyolc parti szűrésű kútból látja el vízzel a várost. Az új vízkinyerőhelyekre azért volt szükség, mert a korábbi vízbázist súlyos, ipari eredetű szennyezés fenyegette.

A most induló projekt keretében a város környéki Józsefpuszta, Ózsákpuszta és Kendergyár felé is kiépítik a vezetéket, így újabb 144 ember juthat egészséges ivóvízhez. Emellett 780 köbméterrel növelik a vízbázis tárolókapacitását, amely így 1930 köbméterre bővül.

A fejlesztés eredményeként tehermentesül az ivóvízellátó rendszer vasat és mangánt kiszűrő berendezése, ennek ugyanis a Duna hosszabb időtartamú kis vízállása esetén, nyári csúcsfogyasztáskor nő a terhelése. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a projekt részeként derítési technológiát építenek ki, amely a meglévő szűrők előtt a lebegőanyagok 80 százalékát ülepítéssel eltávolítja.

Duna Aszfalt Zrt.Mi épül?ivóvízivóvízSzekszárd

Hírlevél

Hirdetés