2024.03.19, Kedd
1200 P+R parkolóhelyet kapnak a fővárosban közlekedők
bkk.hu

1200 P+R parkolóhelyet kapnak a fővárosban közlekedők

MTI

2016.09.28. 13:04 - Antal Zsófia

Új P+R parkolók létesítéséről és meglévők bővítéséről döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, a projekt összköltsége több mint 3,3 milliárd forint.

Hirdetés

  • A békásmegyeri HÉV-állomás két oldalán létesül egy összesen 377 férőhelyes P+R parkoló; a HÉV-peron az aluljárós közlekedéshez liftet és mozgólépcsőt kap, és új csomópont épül a 11-es főút felől.
  • A csepeli HÉV-állomásnál a már befejezett első ütem folytatásaként létesül egy körülbelül 150 férőhelyes új parkoló a II. Rákóczi Ferenc úti oldalon.
  • A népligeti metróállomásnál a jelenleg a Volánbusz által használt tárolótéren parkolóházat hoznak létre, körülbelül 400-450 férőhellyel. Ez a Ludovika-beruházás során megszűnt P+R kapacitást váltja ki.
  • Az Újpest-Városkapu metróállomásnál az újpesti oldalon meglévő parkoló bővítésével létesül új, 250 férőhelyes P+R parkoló. Egyidejűleg megtörténik a metróállomás környezetének javítása, az újpesti oldalon található park felújítása és a Temesvári utcai buszvégállomás rendezése.

A projekt a támogatási szerződés megkötésével indul 2016-ban. Először egy megvalósíthatósági tanulmány készül valamennyi helyszínre 2017 első félévében, majd még 2017-ben elindulhat a békásmegyeri P+R parkoló kivitelezése. Ezzel párhuzamosan megindul a csepeli, a népligeti és az újpest-városkapui építés tervezési és engedélyezési munkája, valamint az érintett és kisajátítandó területek esetében a terület előkészítése. A projekt várhatóan 2019 végén zárul.

A javaslat elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés a projekt megvalósítása érdekében kötelezettséget vállalt arra, hogy a projekt 342 millió forint saját forrását 2018-2019-ben a BKK Zrt. rendelkezésére bocsátja. Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) forrásából pályázaton megítélt támogatás hárommilliárd forint.

M3-as metróMi épül?Óbuda-BékásmegyerparkolókÚjpestCsepel

Hírlevél

Hirdetés